Ülkede Covid-19 salgını nedeniyle her gün yaklaşık 200 yurttaş yaşamını yitirmeye devam ederken bölgede yoğun bakımlar da doluyor. Ege Bölgesi’nde en yüksek haftalık vaka artışı ise Denizli, Afyonkarahisar ve Kütahya’da görüldü.

Ege’nin birçok ilinde yoğun bakımlar dolu

Berkay SAĞOL

Türkiye'de Covid-19 salgını sebebiyle her gün 20 bin kişinin üzerinde kişi hastalanmaya devam ederken, yaklaşık 200 kişi ise hayatını kaybediyor. İktidar ve Sağlık Bakanlığı bu tabloyu hiçbir tedbir almadan izlemeye devam ediyor. Pandeminin uzamış dördüncü piki sürerken, Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener ise, Omicron varyantına ilişkin yaptığı açıklamada, yakın zamanda Türkiye’de görülmesinin öngörüldüğünü söyledi.

Omicron varyantının henüz Türkiye’de yayılmadığının söylenmesine rağmen, açıklanan haftalık vaka tablosunda vaka sayıları her geçen hafta artıyor. Ege Bölgesi’nde en yüksek haftalık vaka artışı ise Denizli, Afyonkarahisar ve Kütahya’da görüldü.

TTB Merkez Konsey Üyesi ve Denizli Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Rıza Hakan Erbay, “Birçok ülkede yeni kısıtlamalar gündemde. Bazı ülkeler aşı olmayanlara çok ciddi yaptırımlar uyguluyor. Türkiye’de ise durum tam tersi şekilde. Hiçbir tedbir açıklanmazken, salgın tamamen maske, mesafe ve hijyene indirgenmiş durumda. Var olan bazı kısıtlamalarda tamamen kaldırılmış durumda. Şimdi ise dünya genelinde yayılan Omicron varyantının bulaşıcılığının daha yüksek olduğunu biliyoruz ancak daha öldürücü olup olmadığı belli değil. Denizli’de de her geçen hafta vaka sayıları artıyor. Yoğun bakımlar ve servisler yeniden dolmuş durumda. Biz Pamukkale Üniversitesi Hastanesi’nde kapattığımız bir yoğun bakımı tekrar açtık” dedi.

Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Güleda Erensoy ise, “Çanakkale’de vaka sayıları çok yükseldi. Vaka sayılarının en yüksek olduğu dönemde Çanakkale Devlet Hastanesi’nde 5 servis ve 5 yoğun bakım vardı. Şu anda bu sayılar tekrar 3’e çıktı. Kış mevsimine girdiğimiz bugünlerde muhtemelen vaka sayıları daha fazla yükselecek. Yeni varyant riskiyle karşı karşıya kaldığımız günlerde devlet hiçbir önlem almıyor. Aşı olmak özellikle iki doz Biontech olmak çok önemli. Yoğun bakımlarda yatan hastaların büyük çoğunluğu aşısız veya tek doz aşılı. Salgından korunmak için aşı olmak çok önemli” diye konuştu.