Ege'nin kendine özgü bir içeceği koruk şerbeti. Temmuz ortasından itibaren her yerde bol miktarda bulunur. Evde yapmak mümkün ama tarihi özellikli mekânlardan birinde içerseniz keyfine doyum olmaz.

Ege'nin limonatası: Koruk şerbetini tattınız mı?

NURHAYAT TALAY

Koruk üzümün olgunlaşmamış halidir ama koruk şerbeti dünyadaki en güzel serinletici içeceklerden biri. Bugüne kadar hiç tatmadıysanız hemen yakın çevrenizdeki bir mekâna gidin. Evde yapmak isterseniz pazardan alacağınız bir salkım koruk bir-iki kaşık şeker işinizi görür. Ben şeker tüketemiyorum diyorsanız tuzlu koruk terlemesi de muhteşem olur.

Ansiklopedilerde koruk suyu; " Olgunlaşmamış üzümleri ezip suyunu çıkartarak elde dilen oldukça ekşi, asitli bir içecektir. Ortaçağ Avrupası'nda, özellikle de Batı Avrupa'da en yaygın içeceklerden biri olan koruk suyu, o dönemde eski biçimi ile vertjus olarak anılmıştır. Çoğu zaman tadını değiştirmek için içine limon ve çeşitli baharatlar atılır.

Günümüzde ana yemekler içinde kullanımı yerini limon ve sirkeye bırakmışsa da Ortaçağ Avrupası'nda aşçıların en sık başvurduğu tatlandırıcı olmuştur. Bugün sadece bazı aşçıların salata süsleme amacıyla limon yerine kullandığı koruk suyu Fransız mutfağında hâlâ bilinen ve kullanılan bir tatlandırıcıdır." diye özetlenmiş.

"NENELERİMİZİN İÇECEKLERİNDEN BİRİ"

Bu içecek, Orta Çağ'da Avrupa'da bağırsak hareketlerini düzenleyici etkisinden dolayı yoğun şekilde tüketiliyor. Koruk suyu, 'üzümün ham halinin şeker ve katkı maddeleriyle sulandırılarak içimini kolay hale getirip kullanıma sunmak' olarak adlandırabiliriz. Bu ürün eski zamanlarda annemizin, anneannemizin, babamızın, dedemizin, teyzelerimizin, akrabalarımızın yaptığı uzun zaman bu coğrafyada kullanılan içeceklerden biri. Geçmişte bol miktarda tüketilen bu tür içecekler, son zamanlarda tıbbi yararlarının iyice anlaşılmasıyla tekrar popüler hale geldi. Koruk suyu hiç şüphesiz katkı maddesiz doğal içecekler arasında ilk sıralarda yer alıyor.

YARARLARI ÇOK FAZLA

Bu içecek, katkı maddesiz olmasının dışında içerdiği özellikle maya ekstreleri, kendi içinden doğal olarak elde edilen ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirici materyaller içermesinden dolayı özellikle bağırsak hastalıklarında kullanılabiliyor. Yani koruk suyu kabızlık şikâyeti çeken ya da tam tersi ishal olan, bağırsak tembelliği şikâyeti bulunan hastalarda oldukça faydalı. Aynı zamanda egzama gibi cilt rahatsızlıkları, kronik hastalıkların tedavisinde katkısının olduğu biliniyor. İnsanlar kullandıkça koruk suyunun faydalarını zamanla anlayacaklardır. Kabızlık, grip, görme bulanıklığı gibi say say bitmeyecek pek çok yararı olan bu içeceği ya da salata sosunu mutlaka tüketin ama özellikle bu mevsimde.

YAPIMI ÇOK KOLAY

Bu güzel ve yararlı içeceği evde de hazırlayabilirsiniz. Ama özellikle tarihi dokuya sahip bir mekânda içerseniz keyfi bir başka güzel. İzmir Kemeraltı'nda Dost Kafe bu içeceği yapan yerlerden biri. Kemeraltı Şadırvan Camii yanındaki şadırvanın hemen arkasında oturup bu güzel içecekle serinlemenizi şiddetle tavsiye ediyorum. İzmir'in tüm ilçelerinde koruk şerbeti yapan yerler bulabilirsiniz. Dikili ve Ayvalık ise koruk şerbeti konusunda Türkiye'de meşhur ilçelerimiz. Marmara'da da bu şerbet iyi biliniyor ve tüketiliyor ama Ege'de bu mevsimde olmazsa olmaz.

YEMEKLERDE DE KULLANILIYOR

Ege bölgesine ait bu ekşi içeceğin aslında birçok kullanım alanı var. Yemeklerde zeytinyağı ile karıştırılarak ekşi bir tat vermesi için kullanıldığı gibi şerbeti yapılarak da ikram ediliyor.

Ege mutfağında oldukça geniş yer alsa da aslında koruk suyu çok eski yıllardan beri özellikle Fransız ve İtalyan mutfağında sıkça kullanılmaktadır. İçerisine zeytinyağı ile birlikte çeşitli baharatlar katılarak yapılan çeşidi yemeklere tat vermesi için kullanılır. Günümüzde yerini daha çok şarap ve sirkeye bıraksa da koruk suyu hala tercih edilen soslardan biridir.

Diğer bir kullanımı da şerbet olarak yapılandır. Özellikle Ege’nin incisi İzmir’de oldukça yaygın olan koruk suyu, en iyi Dikili ilçesinin Bademli köyünde yapılmaktadır. Bu lezzeti yakalamak oldukça zordur ve usta eller değmedikçe gerçek bir koruk suyu yapılamaz. İzmir’e gelen yerli yabancı turistler bu lezzeti keşfettikten sonra pet şişlerle satın almaktadır. Sizin de yolunuz Kemeraltı Şadırvan'a, Dikili'ye ya da Ayvalık Şeytan'ın Kahvesi'ne düşerse bu lezzeti muhakkak tatmalı, bu içeceği yerinde içmelisiniz.