Marmaris’teki yangının üzerinden üç hafta geçmeden bu kez Datça ve Çeşme’de ormanlar alevlere teslim oldu. Yangın rüzgârın etkisiyle büyüdü, tahliye başladı.

Ege ormanları yangına teslim
Fotoğraf: DHA

Aycan KARADAĞ

Havaların giderek ısınması ve kuraklıkla birlikte orman yangınları haberleri peş peşe gelmeye başladı. Marmaris'te 21 Haziran'da 4 bin 500 hektar alanı kül eden yangının ardından dün Muğla'nın Datça ilçesindeki ormanlık alanda yangın çıktı. Mesudiye Mahallesi Kocadağ mevkiinde henüz belirlenemeyen bir nedenle başlayan yangın rüzgârın da etkisiyle kısa sürüde büyüdü. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü yangına 15 helikopter, 7 uçak, 20 arazöz, 9 su tankeri ve 3 dozer ile müdahalenin sürdüğünü açıkladı. Alevler sahile doğru ilerlerken, Datça-Mesudiye karayolu, geçici bir süre ulaşıma kapatıldı. Mesudiye Mahallesi'nin üst tarafındaki Döşeme mevkisinde bulunan bazı evler, tedbir amaçlı boşaltıldı. Söndürme çalışmalarına katılmaya giden bir itfaiye aracı devrildi. Sağlık ekiplerince müdahale edilen yaralı itfaiye erlerinin durumunun iyi olduğu öğrenildi. Sahil güvenlik ekipleri de sahile yaklaşarak plajı boşaltılması uyarısı yaptı.

Datça Belediye Başkanı Abdullah Gürsel Uçar, Halk TV canlı yayınında yaptığı açıklamada yangının tek bölgede sürdüğünü ama rüzgâr nedeniyle yayıldığını belirtti. Uçar, alevlerin yerleşim birimlerine doğru ilerlediğini söyleyen Uçar, "Yangın köye sıçrarsa Marmaris yangınını geçeceğini düşünüyorum" uyarısında bulundu.

TEYAKKUZ HALİNDELER

Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Datça Mesudiye Mahallesi Kocadağ Mevkiinde maalesef orman yangını başladı. Bölgede havadan ve karadan müdahale devam ediyor. Rüzgârın şiddetli olması nedeniyle itfaiye ekiplerimiz yangının yerleşim yerlerine sirayet etmemesi için teyakkuz halinde. Yangının bir an önce kontrol altına alınmasını temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.

Datça'nın ardından bir yangın haberi de İzmir Çeşme'den geldi. Alaçatı Barajı yakınlarındaki makilikten, saat 13.45 sıralarında alevler yükselmeye başladı. Rüzgârın şiddetiyle alevler hızla ilerlerken, helikopter destekli söndürme çalışmaları başlatıldı.

GECE GÖRÜŞ HELİKOPTERİ SIR!

Orman yangını haberleri gözleri bir kez daha önlemlere çevirdi. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin 4 Temmuz tarihinde 10 tane gece görüşlü helikopter alınarak envantere ekleneceği açıklamasının sonucu sır oldu. CHP Muğla Milletvekilli Mürsel Alban, ‘4 Temmuz tarihinden bugüne envantere kaç helikopter eklendiğine’ dair sorusunun yetkililer tarafından yanıtsız bırakıldığını söyledi.

Alban, bakanlığın açıklama yapmak zorunda olduğunu belirterek, “Kaç gündür bu konuyu yetkilere soruyoruz ama cevap alamıyoruz. Olası çıkacak bir yangında gece müdahale edilemezse bunun hesabını kim verecek? Bu bir ihanettir” dedi.

KÜLLERDEN RANT PLANI

Alban şunları dile getirdi: “Kesimden elde edilen odun, ucuz fiyatlarla çok uluslu şirketlere satıldı. Çok uluslu bir firma, metreküpü 155 TL’den aldığı tomrukları, sadece kabuklarını soyarak yurtdışına 1 metreküpü 730 Avro’dan sattı. Milyarca avro vurgun yapıldı. Tüm bunlar bize gösteriyor ki, orman yangınlarından birileri milyarca liralık bir rant çetesi kurmuş.”