Ege Üniversitesi Konservatuvar seçmelerine katılım baraj puanı 150'den 200'e çıkarıldı. TYT yapıldıktan sonra puanın arttırılmasına öğrenciler tepki gösterdi.

Ege Üniversitesi Konservatuvar’ı baraj puanını 200'e çıkardı, öğrenciler tepki gösterdi

ARDA ÖZARDA

Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı yetenek sınavına giriş için zorunlu olan 150 TYT baraj puanını 200’e yükseltti. TYT sınavının yapılmasından sonra ve yetenek sınavına günler kalırken böyle bir kararın alınması sınava girmek isteyen öğrencilerin tepkisine neden oldu.

Pandemi döneminden dolayı TYT ve yetenek sınavına hazırlık sürecinde aylar kaybettiklerini aktaran öğrenciler, önceleri Eylül 2020’ye ertelenen yetenek sınavlarının yeniden Ağustos ayına çekilmesi ile mağduriyet yaşadıklarını söyledi.

“BU UYGULAMA BÖLÜMÜ NİTELİKSİZLEŞTİRECEK”

Baraj puanlarının yükseltilmesinin kendini musiki alanında geliştirenlere mağduriyet yaşatacağını söyleyen öğrenciler, bölümün de niteliksiz öğrencilerle dolacağını söyledi. Öğrencilerin sosyal medyadan yaptıkları açıklama şu şekilde:

“Kendimizi sanat alanında geliştirirken öğrenim hayatımız boyunca diğer derslere (özellikle ÖSYM sınav derslerine) yeterli vakit ayıramadığımız gibi bağlama, ud, keman, kaval, klarnet vb. bir enstrümanı geliştirmek için yılda en az 1000 saat mesai ayırıyoruz ve bundan kaynaklı diğer derslere yeterli vakit ayıramıyoruz. Yetenek sınavında başarılı olmamız için enstrümana ayırdığımız zaman kadar da diğer unsurları (sözel icra, müziksel hafıza-müzik kulağı vb) geliştirmekle meşgul oluyoruz. YÖK’ün konservatuvarların taban puanları 150 iken ve İTÜ dahil birçok konservatuvarın taban puanları 150 iken; Ege Üniversitesi’nin puanlarının 200’e çıkarılması bu bölümü nitelikli hale getirmesinin aksine, musiki olarak kendini geliştirmiş öğrencilerin yerleşememesi ve bölümün niteliksizleşmesi anlamına gelmektedir. Niteliksiz bölümü de, barajın yükseltilmesini de kabul etmiyoruz. Aylarca harcadığımız emeğin ve paranın çöpe gitmesini kabul etmiyoruz. Ege Üniversitesi Konservatuvarı için belirlenen baraj tekrar 150 puana çekilmeli ve pandemide evde kaldığımız, ders çalışamadığımız günlerin telafisi için verilen 1 aylık süre geri verilerek sınav Eylül 2020’ye ertelenmelidir.”