Ege Üniversitesi’nden adaletsizliğe kabul
Berkay Sağol
YÖK’ün belirlediği atama-yükselme kriterlerini değiştiren Ege Üniversitesi Rektörlüğü, adaletsizliği kabul etti. Ege Üniversitesi 19 Ağustos’ta YÖK’ün belirlediği atama-yükselme kriterlerini değiştirdiğini duyurdu.
Yapılan değişiklikle, yeni kurulan fakültelere öğretim üyesi atamasında, üniversite yönetim kurulu kararı ve rektörün uygun görmesi durumunda adayların üniversitenin kriterlerinden, birimin kuruluşunu takip eden ilk üç yıl kısmen muaf tutulması mümkün hale geldi. Kriterlerin değişmesinden iki gün sonra Resmi Gazete’de, Ege Üniversitesi Birgivi İslami İlimler Fakültesi için 7 kişilik öğretim üyesi kadrosu ilanı yayımlandı.
Eğitim Sen İzmir 3 No’lu Üniversiteler Şubesi ise, konuyu yargıya taşıyarak yürütmeyi durdurma davası açarken CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke ise muafiyet değişikliği ve İslami İlimler Fakültesi kadro ilanları hakkında Meclis Başkanı Mustafa Şentop’a soru önergesi verdi. Böke’nin sorusuna Ege Üniversitesi Rektörlüğü, Böke’nin sorularına yanıt geldi.
Ege Üniversitesi Rektörlüğü tarafından verilen yanıtta, şunlar kaydedildi: “Fakültelerde atanma ve yükselme bekleyen her bir öğretim üyesinin beklentisi son derece muteberdir. Bu konuda önceliğin öğrencisi olan ama öğretim üyesi bulunmayan fakültelere verilmesi doğaldır. Bu öncelik ve aciliyete rağmen konu üniversite yönetimince titizlikle değerlendirilmiştir.” Ege Üniversitesi’nin soru önergesine verdiği cevabın eşitsizlik ve adaletsizliği teyit ettiğini söyleyen Eğitim Sen İzmir 3 No’lu Üniversiteler Şubesi Başkanı Ulaş Yasa da şöyle konuştu: “Cevap sayesinde öğreniyoruz ki, yönerge değişikliğinin gerekçesi Birgivi İslami İlimler Fakültesi’ne kriterlerden muaf şekilde öğretim üyesi alınmak istenmesiymiş. Önce mevzuata aykırı şekilde ‘aciliyet’ yaratılmış ardından kriterlerde muafiyeti mümkün kılan değişiklik yapılmış.”