Ege Üniversitesi Rektörü tarafından geçen hafta açıklanan veriler, üniversitede yatarak Covid-19 tedavisi gören hastaların sadece yüzde 26’sında PCR testinin pozitif çıktığını gösterdi. TTB Covid-19 İzleme Grubu Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala’ya göre bu veri, Türkiye’de gerçek koronavirüs vaka sayısının 450-500 bin civarında olduğunu gösterebilir

Ege Üniversitesi’nin açıkladığı veriler gerçek Covid-19 vaka sayısına ışık tutabilir mi?

Koronavirüs salgınının gerçek boyutuna ilişkin tartışma, kesin tanı almasa da tedavi sürecine dâhil edilen hastalar üzerinden sürüyor. İlk kez Ege Üniversitesi tarafından paylaşılan bir veri ise bu tartışmada cevaba ışık tutabilir nitelikte olabilir. Üniversite Rektörü tarafından paylaşılan rakamlara göre, hastanede tedavi gören hastalardan yalnızca yüzde 26’sının testi pozitif çıktı.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, geçen hafta yaptığı açıklamada, salgının başından itibaren elde ettikleri verileri kamuoyu ile paylaştı. Budak’ın açıklamasın da göre, Ege Üniversitesi hastanesine, “Bugüne kadar toplam 4 bin 865 kovid-19 başvurusu oldu. Bunlardan 240 tanesi yoğun bakım olmak üzere toplam bin 796 olgu hastaneye yatırıldı.” Budak, hastaneye yatırılan bir 769 hastadan 461’nin PCR testi ile kesin tanı aldığını aktardı. Bu, Ege Üniversitesi Hastanesi’nde 28 Nisan’a kadar Covid-19 tedavisi gören hastaların yüzde 26’sının PCR testinin pozitif çıktığını gösteriyor.

‘GERÇEK VAKA SAYISI 450-500 BİN CİVARINDA OLABİLİR’

Dün Medyascope Tv’de Fırat Fıstık’ın sorularını yanıtlayan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Kovid-19 İzleme Grubu üyesi ve halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, Ege Üniversitesi’nin paylaştığı rakamları değerlendirdi. Pala, “Bu şu demektir, her bildirilen bir vakaya karşı bildirilmeyen ama kliniği Kovid-19’a uygun üç vaka daha var. Dolayısıyla 120 binlerde olan vakaların kabaca 450-500 bin civarında olduğunu söylemek yerinde olur” açıklaması yaptı.

‘600 BİNİN ÜZERİNDE KUŞKULU VAKA KAYDA GEÇMİŞ’

Pala, Sağlık Bakanlığı’nın elindeki olası vaka sayının 600 binin üzerinde olduğuna dair bilgileri olduğunu da kaydetti. Prof. Dr. Pala’nın konuya ilişkin anlatımı şöyle:

Bu hastalıkla ilgili herhangi bir yakınması olan, yüksek ateş, öksürük, göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi rahatsızlıkları olanlar sağlık kuruluşlarına başvurduklarında hekimler tarafından muayene edilince eğer Kovid-19 hastalığıyla ilişki kurulabiliyorsa ‘Kovid-19 olası vaka’ olarak kayıt altına alınıyor. Bundan sonra tomografi, kan testi gibi tetkikleri isteniyor. Hem de kendilerinden ağız ve burun sürüntüsü alınarak PCR testi yapılmak üzere laboratuvara gönderiliyor. Bu ana kadar olası vaka olarak giriliyor. Bundan sonra laboratuvardan PCR testinin pozitif olduğu bilgisi gelirse olası vaka, kesin vaka olarak kayıt sisteminde yer alıyor. Eğer gelen sonuç negatifse bildirimlerde Kovid-19 olarak kayıtlara yansımıyor.

Sağlık Bakanlığı kayıtlarında da olası, kuşkulu vaka sayısının, ön tanıya girmiş vaka sayısının 600 binin üzerinde olduğuna ilişkin bilgilerimiz var.”