Egeliler toprağı, ağacı, havayı suyu zehirleyecek her projeye karşı direniyor. Son adres Muğla. Çimento fabrikası projesine karşı yolu kapatan yurttaşlar yağmura rağmen nöbeti sürdürdü. Bölge halkı hedeflerini “Toprağımızı, doğamazı korumak” olarak özetledi.

Egelinin isteği temiz hava temiz toprak
Deştin mahallesindeki eylemde kadınlar yine ön saftaydı. (Fotoğraf: BirGün)

BirGün/EGE

Yaşadıkları bölgeye zarar verecek projelere karşı yurttaşlar direnişlerini sürdürüyor. Yaşam alanları, tarlaları, hava ve suyunu korumak için engel tanımıyor. O direnişlerden biri Muğla’da sürüyor. Menteşe’nin Bayır ve Yatağan’ın Deştin mahalleleri arasında kalan 7 bin 751 dönümlük arazide Muğla Çimento’nun fabrika projesine karşı yurttaşlar nöbeti dün de sürdürdü. Proje için verilen ÇED olumlu kararının iptaline karşı açılan dava sürerken şirket bölgeye iş makinelerini gönderdi. Yurttaşların yolu kapatarak nöbet tutma eylemi dün de yağmura rağmen devam etti. Yurttaşların nöbetine yaşam savunucuları da destek oldu.

Nöbette olan bir yurttaş, “Çimento fabrikası kurulmasın diye, topraklarımızı korumak için bekliyoruz. Yağmur çamur demeden nöbete devam ediyoruz. Doğamızı korumaya devam edeceğiz. Bizler çocuklarımıza güzel bir gelecek bırakmak istiyoruz” dedi. Bir başka yurttaş ise, “Milletvekillerim bizi görsün, duysun, gelsin. Ben 95 yaşındaki yatalak babamı bıraktım buraya geldim. Biz doğamızı istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Ege’de tarımı ve toprakaları tehdi eden bir başka proje Aydın’ın Söke ilçesine bağlı Yeşilköy Mahallesi’nde. Evrensel’in haberine göre feldispat, kuvars ve kuvarsit ocağı kapasite artışı projesine verilen “ÇED olumlu” kararı iptal edildi. Ancak şirket hemen yeni bir ÇED süreci başlattı. 8 bin 500 yıllık kaya resimlerinin yer aldığı Latmos (Beşparmak) dağlarında işletilen madenler yöre halkının geçim kaynağı olan zeytinciliği de tehdit ediyor.

Yöredeki madencilik faaliyetinde kapasite artışına gidilmesinin ellerindeki son zeytinlik alanları da maden işletmesine verileceğini ileri süren Çavdar köylüleri geçtiğimiz günlerde bir toplantı yapmışlardı. Çine Yaşam Platformu (ÇİYAP) üyelerinin de katıldığı toplantıda köylüler 6.500 dönümü bulan zeytinliklerinin Orman İdaresi tarafından “bu alanlar orman arazisi” diye ellerinden alınarak maden işletmelerine verilmek istendiğini dile getirmişti. Köylüler mahkemenin yüzlerce yıldır ekip diktikleri bu zeytinlikleri “orman alanı” olarak gösteren kararına karşı dava açtı.