‘Çoğu boş laf yapan bir sürü insansa ülkeden bile kaçıp gitti. Memleketi terk edip Amerika’da Avrupa’da yaşamaya karar veren insanlar oldu. Kalıp burada savaşmak varken. Bu ülke ne kadar güzel?’

‘Eğer sorunun yoksa, çok daha büyük sorunun var demektir’

BURAK ABATAY @abatayburak

Rap müziğin en iyi çıkış yapan müzisyenlerinden Kamufle sahne adıyla tanıdığımız Basri Fırat Bayraktar, yaz ortasında yeni teklisi ‘Beni Görmeden Ölme’yi yayımladı. Red ile söylediği ‘Sorunumuz Var’ şarkısıyla da çokça karşımıza çıkan Kamufle, 28 Eylül Cuma Ezhel ile beraber Zorlu PSM’de olacak. Konser öncesinde Kamufle ile bir araya geldik ve Rap müziği konuştuk.

► Rap yükselen bir trend hâline gelirken toplumda söz söyleme hürriyeti ise giderek azalıyor. Hattâ yok oldu. Bu durum Rap’in yükselişi için etkili bir durum mu, yoksa bir tesadüf mü?

Hayır, birbiriyle bağlantılı aslında. Rap yapan arkadaşlar belli bir kitleye sahip. Genelde de kendi iç dünyasından, mahallesinden memleketin durumundan bahsediyorlar. Bunlar politik bir dille de anlatılıyor, eleştirel bir tavırla da. Böyle bir şarkı milyonlarca dinlendiğinde politikacıların kulağına da gidiyor. Rahatsızlık oluşturan bazı problemlerin üstünü kapatıyorlar, baskı uyguluyorlar. Bu sadece Rap için de değil. Erkin Koray şarkı söylediğinde de böyleydi. Dünyada da böyle. Her zaman baskı yersin devletten. Bu olağan bir şey.

► Rap dinleyenler baskı altından kurtulmak kaçmak için bunu bir çıkış noktası olarak görebilirler mi?

Tabi, kesinlikle.

►Ama bir yandan da Ezhel’in şarkı sözlerinden dolayı tutuklanması var… Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu bir tehdit mi?

Tehdit çok kaba olur. Bir yazı okumuştum. Yazıda, “asıl mevzu ‘esrar’ değil” diyor. Asıl mevzu ‘is, pas, kir, kömür, plastik, çöplük, lastik, egzoz’. Ezhel aslında bunları eleştirdiği için içeri girdi. Ben de böyle düşünüyorum. Herkesin mutlaka bu ülkeyle ilgili bir sıkıntısı var. İşte en popüler sıkıntı, dövizin yükselmesi. Bu bizim müziğimize yansıyacak. Bunu yapmazsak müzik yapmamızın ne anlamı var? Bunu yaptığında da işte ‘komünist’ oluyorsun, ‘anarşist’ oluyorsun vs. Hayır öyle bir şey yok. Biz muhalifiz olabildiğince. Biz böyle insanların ve gözümüze batan şeyleri yazıyoruz. Sercan’ın (Ezhel) da böyle bir durumla karşılaşması, cezaevinde süre geçirmesi bence bunun temeli. Gerçekleri bütün çıplaklığıyla anlatması. Uyuşturucuydu bilmem neydi o işin bahanesi. Sercan bunun zararlarından bahsediyor zaten. ‘Kullanan da var’ diyor, ‘kullanılıyor’ diyor. Bir nesil Müslüm Gürses’in ‘Esrarlı Gözleri’yle büyüdü. Murat Kekilli’nin kaç tane leşi var? Sen ona özenme, başka bir şeye özen başka bir anekdota özen işte.

►Rap aslında her dönem iyiydi. Ama artık medya tarafından da kabul görüyor. Bunu nasıl yorumluyorsunuz?

Hep popülerdi Rap müzik, evet. 90’ların yetenekli Rapçileri bu işi yapıyordu ve o dönemin gençleri ergenliğini yaşayan insanlardı ve hep dinliyordu. Ama televizyona yansımıyordu. Dergilerde, gazetelerde çıkmıyordu. O yüzden de internetin yeni çıktığı dönemde Myspace’ten paylaşılıyordu MSN’den paylaşılıyordu. Yayıla yayıla oldu. Biz interneti çok iyi kullandık ve deli gibi yayıldık internette. Bu sayede farklı şehirlerde insanlarla da etkileşime geçtik ve kitlemizi genişlettik. Sonra internet iyice patlayınca Rap’in en fazla dinlenen müzik olduğu ortaya çıktı. Sonra ne oldu? “Lan televizyon bitti, her şey bitiyor, müzik kanalları bitiyor biz bir internete girelim” dedi medya. Medya internete girdiğinde, internette müzik nasılmış dediğinde, bizle karşılaştı. Sonra da bize yanaştılar. Aslında hep dinleniliyordu hep bir numaraydı Rap. Şimdi Spotify listelerine baktığında da en iyi şarkı listelerine baktığında otuz şarkı Rap’tir. Gir bak şimdi listeye yirmi beş otuz tane Rap şarkı vardır ilk 50’de. Kiminin altında Tarkan vardır; kiminde ise Sıla onun altındadır.

eger-sorunun-yoksa-cok-daha-buyuk-sorunun-var-demektir-510139-1.

► Gücünü sokaktan alan bir müzikten bahsediyorsunuz. Röportaja başlamadan evvel Gezi’den bahsettin. “Popçular evinde Tweet attığında, biz oradaydık” dedin. Bu ne demek?

Geldiğin yer önemli. Eğer ki çok sterilize bir ortamda yetişip büyürsen farklı olabilir. Ama ibz çatışmayla büyüdük hep mahallemizde. Çatışma ailemizdeydi, mahallemizdeydi, kafamızdaydı. Hayatımız hep bir çatışma olduğu için hep bastırıldığımız için Rap müzik sayesinde bunu dışa vurduk ve beynimizi rahatlattık. Kendimizi özgürleştirmeye çalıştık. Ya da bir şeylerin daha fazla yolunda gidebilmesi için çabaladık. Bir kum tanesi kadar faydamız bile olsa bu bizim için yeterli. Çünkü yola bu yüzden çıktık. Gezi Parkı döneminde de evde oturup Tweet atacağıma ben de oraya giderim dedim. Hepimiz oradaydık. Ülkesini, insanlarını, ailesini, yaptığı işi seven, benimseyen bütün insanlar oradaydı. Müzisyenler de oradaydı. Ama en çok genç Rap’çiler vardı. Çoğu boş laf yapan bir sürü insansa ülkeden bile kaçıp gitti. Memleketi terk edip Amerika’da Avrupa’da yaşamaya karar veren insanlar oldu. Kalıp burada savaşmak varken. Bu ülke ne kadar güzel? Harbiden cennette yaşıyoruz. Badireler olur ülkenin içinde, politikada, ekonomide. Her şey olur. Bir sorun, bir savaş, bir çatışma olur. Bunlarla mücadele etmek daha mantıklı olan şeylerdir. Tabii ki fiziksel çatışma, savaşmak tabii kötü şeyler ama insan var olduğundan beri bu da var. Habil ve Kabil’den bu yana var. Bir katkımız olduysa, insanlara iyi niyetli bir şey gösteriyorsak orda var bir şey demektir. Bu sadece Rap için değil, her sanatçı için geçerli. Sosyal medya ne abi ilk önce onu düşünmemiz lazım. Keşke fark etseler yani önemli olan o

eger-sorunun-yoksa-cok-daha-buyuk-sorunun-var-demektir-510140-1.

► Bu da Rap’in en önemli kazanımı değil mi?

Tabii canım! Paralara, altınlara, yakutlara değiştiremezsin bu hissi. Düşün küçücük bir odada müzik yapıyorsun. Orada bir şarkı yapıyorsun, aradan beş ay geçiyor konsere bir çıkıyorsun bin tane adam söylüyor. Çok güzel bir his. İşte bu savaştır, bunu kazanmaktır olay. Bu çok güzel bir savaştır. Keşke bütün savaşlar böyle olsa.

►Ve Redbull Music Festivali kapsamında teknelerde dahil bir sürü Rap’çiyi izleyeceğiz. Siz de Ezhel ile beraber sahne alacaksınız…

Ben teknedeki atışmalarda yokum. Biz Zorlu PSM’de Ezhel’le beraber olacağız. Basın lansmanında da Da Poet ile beraber sahne almıştık. Güzel proje. Ben de orkestramla çıkacağım. Yanımda da bana eşlik edecek arkadaşlarım olacak. Hayki, DaPoet, Allame, Anıl Piyancı ve Tankurt Manas. Ezhel zaten kendi albümünden şarkıları söyleyecek. Güzel bir konser olacak, iyi bir festival. Sadece bizimkiler değil bu üç günlük festivalin geneli de çok iyi olacak. Sergiler, galeriler. Merakla bekliyoruz.

eger-sorunun-yoksa-cok-daha-buyuk-sorunun-var-demektir-510138-1.

►Var mı projeniz yakın bir zamanda?

Yakında bir single çıkacak. Zaten bir tane yaptım: ‘Beni Görmeden Ölme’. O çıkalı iki ay oldu. Şimdi ise ‘Abe Bilader' diye bir şarkı yaptım. Eski sound, 90’lar sound’u.

Sizin en popüler şarkılarından biri ‘Sorunumuz Var’, değil mi?

Şu aralar öyle.

►Sorun ne peki?

Senin sorunun benim sorunum. İşte ‘sorunumuz var’ diyorum. Sorunun var demiyorum. Genel her şey katledilen ümitler, hayaller, ayrılıklar, dışlanmışlıklar, hayatından kopup giden insanlar, göç eden insanlar hepsi yani. Sorun bitmez. Zaten sorun yoksa bir problem var demektir. Sorunun yoksa sorunun var demektir.