CHP, Eğirdir Gölü ve havzasının yok olma tehlikesini Meclis gündemine taşıdı. Konuya ilişkin verilen soru önergesinde gölün koruma altına alınması talep edildi.

Eğirdir Gölü Meclis gündeminde: Yok olma tehlikesi ile karşı kaşıya

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili, TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Mahir Polat, Türkiye’nin ikinci büyük tatlı su kaynağı olan Eğirdir Gölü ve havzasında yüzde 60 oranında su azalması olduğunu ve kimyasal atıklar nedeniyle kirlilik yaşandığına dikkat çekerek, gölün koruma altına alınması için Meclis Araştırma Önergesi verdi.

Polat, Türkiye’nin ikinci büyük tatlı su kaynağı olan Eğirdir Gölü ve havzasın gelecek kuşaklara korunarak aktarılması için gerekli önlemlerin vakit kaybetmeden alınması gerektiğini vurguladı.

'YOK OLMA TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA'

Eğirdir Gölü’nün doğal güzellikleriyle Türkiye’nin önemli bir değeri ve tabiat varlığı olduğunu belirten CHP’li Polat, “Eğirdir Gölü, yurdumuzun ikinci büyük tatlı su kaynağı ve doğal içme suyu olması, Göller Bölgesi’nde içme suyu, kullanma suyu ve tarım sulamasında kullanılması nedenleriyle stratejik bir öneme sahip. Göller bölgesinin başkenti ve incisi olarak kabul edilen Eğirdir’in zengin coğrafyasında kuş gözlemciliği, endemik bitki gözlemciliği, foto safari, doğa yürüyüşü, oryantiring, dağcılık, jeep safari, yamaç paraşütçülüğü, su sporları, yayla, kamp-karavan ve av turizmi yapılabilmektedir. Böylesine önemli, verimli ve değerli havza; kontrolsüz ve bilinçsiz olarak tarım arazilerinde vahşi sulama yapılması, denetimsiz olarak açık kanallarla kilometrelerce uzaklığa su taşınması, havzayı besleyen akarsu, dere, çay ve yüzey sularının önüne çok sayıda gölet, baraj ve HES yapılması sebebiyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya” dedi.

'DENETİM YOK'

Eğirdir Gölü’nün Cumhurbaşkanlığı kararı ile 1. derecede doğal sit alanı ilan edildiğini hatırlatan Polat, yapılan yasal düzenlemelere rağmen, yeterli denetim yapılmadığı için göl ve havza alanına müdahale edildiğini kaydetti. Mahir Polat, “Gerekli tedbirler bir an önce alınmazsa Eğirdir Gölü ve havzası yok olacak. Üç milyon yıl önce oluştuğu kabul edilen, tektonik göl olan doğa harikası Eğirdir Gölü'nün ve havzasının yaşatılması ve gelecek kuşaklara korunarak aktarılması bir insanlık görevidir” diyerek, Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerden Araştırma Önergesine destek istedi.

ANKA