Çok sayıda okul, kapanma kararından önce birinci dönem sınavlarını yaptı; yapmayanların sınavı ise belirsiz bir tarihe kadar ertelendi. Sınav olan öğrenciler haklı olarak soruyor; sınav olacağımız bize üç-dört gün önce duyuruldu, sınav yapmayan okullardaki arkadaşlarımızın önünde ise bir buçuk aylık hazırlık süresi olacak ve onlar için avantaj olan bu durum bizim dezavantajımız oluyor. Bir öğrenci, 95 olan ortalamam stresle girdiğim sınav sonunda 75'e düştü diyor, çocuk haklı. Haklı çünkü okul başarı ortalaması, sınavla öğrenci alan okullara yerleşmede temel belirleyici role sahip. Çocuklar ve tabi ebeveynleri bakana soruyor; eşitsizliğe neden olan bu durumu nasıl düzelteceksin, 18 Kasım'dan önce yapılan sınavlar iptal edilecek mi? Bakanın yanıtı şöyle "Çocuklar, sınavları erteleme sebebimiz, sağlığınızı koruma sorumluluğumuzdur."

İki gündür yanıtı aranan ve bakanın açıklama gereği duymadığı, daha doğrusu açıklayamadığı sorulardan biri de okullar arası nakil başvurularının işleme alınmaması. Aslında herkesin bildiği ve başka bir yanıtı olmayan bir soru bu. Ziya Selçuk, paralı okul öğrencilerinin parasız okullara geçişini önlüyor. Onun özel okulların temsilcisi olduğunu, kamu okullarını ve çıkarını temsil etmediğini bal gibi biliyoruz ama yine de soruyoruz işte!

Öğretmenler, haftanın bir günü okula neden gitmeleri gerektiğini soruyor bakanlarına. Hangi birine yanıt versin ki... Ziya Selçuk, eğitimle ticareti birlikte düşünen biri; ona, sahsına ait 3-5 paralı özel okulu yönetirken gösterdiği başarıya(!) bakarak 60 bin kamu okulu, 20 milyon öğrenci teslim edildi. Bakan, butik ve eklektik düşünen biri. Ondan kamunun sorularına, ülkenin sorunlarına yanıt beklemek fazla iyimserlik olur.

Öğretmen, öğrenci ve ebeveynlerin bakana karşı daha sorgulayıcı tavır takındıkları görülüyor. Takipçilerinin pohpohlama, acizce ricada bulunma yerine daha sorgulayıcı ve eleştirel dil kullandıklarını fark ettim. Bu da kendimi iyi hissetmemi sağladı. Bakanın resmi kişisel twitter hesabına bırakılan soru içeren mesajlar, eğitim gündemini ve üslup değişikliğini yansıtması bakımından önemli:

Göksel Gökçe: MEB uzaktan öğretimin ölçülebilirliği ve verimi konusunda eksiklikleri,sürecin MART sonunu bulacağını görüyor. Buna rağmen LGS-YKS müfredatı ile ilgili kafa karıştıran açıklamalar yapılıyor. Önerim, öncelikle 2021-2022 öğretim dönemi müfredatı SİL BAŞTAN düzenlenmelidir.

Berkan Kızılırmak: 1-2 hafta önce okullar sokaklardan daha güvenli dediniz şimdi ne değişti de okulları kapattınız.

Tuğba E. Deveci: Seminerleri çevrimiçi yaptıktan sonra zümre toplantıları için haftada en az 1 gün okulda toplanmak neden? Herkes biliyor ki bu tamamen "Öğretmenler okula gidiyor." algısı için...Buna gerek var mı Sayın Bakanım?

Mete Han: Online eğitim oluyorsa online toplantı da olmalı köy okulna servism kaldırldı arabm desen zaten yok ,minibüs hiç olmadı zaten ,ben yürüyerek mi ulasacagm arabayla yarim saatte gittiğm okuluma , bu kararları alırken sadece öğrencyi düşünerk mi aldınız , öğretmen neden düşünülmedi.

Sözleşmeli Öğretmen: Ankarada oturup Ankara'ya göre düşünmek ne kadar kolay değil mi sayın bakan. Yarım saat öğretmen dolmuşlarında yol giden ve bu süreçte dolmuşları da kaldırılan özel aracı olmayan öğretmenler ne yapacaklar bunu da planladınız mı? Öğretmenlrr yatmıyor desinler diye yaptığınız saçma.

Cüneyt Yemenici: Hocam aldığınız karar yanlış. Çocuklarımız evlerde büyük tehlikede. Geleceğe bilgisizce bir dönemi kaybetmiş nesiller olarak devam edecekler. Lütfen yüzyüze eğitime biran evvel geçelim. Başka tedbirler alın. Bu yaptığımız büyük yanlış...

Ummahanyyt: Hocam faturayı ilk eğitime kestiler. Buna neden sesinizi çıkarmadınız? En son çare okulları kapamak olmalıydı oysa biz de ilk uygulama bu oldu çok acı!

Gass_Tmonno: Okulların açık olmasından kaynaklı covid hastalığı olmadığını söylemiştiniz.Tüm okulların açılmasını beklerken günahsız çocukları eve tıkmak olmadı.

Buse Demirkol: Sınav öğrencisiyiz okulu açıp kapatıyorsunuz. Birsürü eksik konumuz var. Okulun kapandığı yetmiyormuş gibi dersane ,etüt merkezlerini de kapatıyorsunuz. Sınav zamanı gelince de her şeyden sorumlusunuz diyorsunuz. Yks öğrencileri için açıklama bekliyoruz.

Cuma Akın: Sayın Bakanım kararınız çok isabetli oldu .Yalniz şimdi tedbir ve çözüm vaktidir .Malum virüs en az 2 yıl devam edecek gibi .2020 LGS mağdurlari için acil çözüm sunmalisiniz.2018 'de 4 nakil hakkı verildi oysaki bizim çocuklar birçok magduriyete maruz kaldı.3.nakil elzemdir. https://t.co/qHN51jG40r

Özgür İse: Sayın bakanım sınav senesi olan 12. Sınıflar için müfredat düzenlemeniz olacak mı? 11. Sınıfın 2. dönemini de pandemide geçirdiler malum? Bu şartlarda seçici bir sınav olur mu? Sınav illa yapılacak mı? Herkesin sene tekrarı yapması daha adil değil mi?

Gürkan: Sn bakanım insanların uyariyla salgını artık çözme bitirme ihtimali kalmmistir herkes yoruldu çözüm gerekirse 20 gün kesintisiz sokağa çıkma yasağı her yerin kapanmasi salgını bir parça durdurabilir di bunuda devlet yapmalı otobüsler yollar doluyken okulları boşaltmak çözüm degil

Dinçer Yamanlar: Ziya Bey, sadece benim çevremde online eğitime ulaşamayan onlarca aile var.

Merak ediyorum ben İstanbul'da bunları görüyorsam ülkenin onlarca yerinde durum nasıldır?

Esas merak ettiğim de acaba bu ne kadar umurunuzda..