Eğitim emekçileriyle yapılan ankete göre okullarda salgına ilişkin önlem yok denecek kadar az. Eğitimcilerin yüzde 82’si önlemlerin yetersiz olduğunu belirtti.

Eğitim başladı önlem yok

Dilan ESEN

Muğla’da okulların yüzde 82’sinde yeterli önlem alınmadı. Eğitim Sen Muğla Şubesi, yüz yüze eğitimin ilk haftasında okullarda alınan önlemlerle ilgili anket yaptı. Ankete katılan bin 175 eğitim emekçisi ile görüşülerek hazırlanan rapora göre; öğretmenler okulların yüzde 43’ünde salgına ilişkin herhangi bir önlem alınmadığını, yüzde 39’unda alınan önlemler yetersiz olduğunu, yüzde 11’inde kısmen önlem alındığını, yalnızca yüzde 7’sinde yeterli önlem alındığını düşünüyor.

Salgının başından itibaren olduğu gibi yeterli önlemlerin alınmadığı koşullarda açıldığına vurgu yapılan Eğitim Sen Muğla Şubesi tarafından ankete ilişkin yapılan açıklamada, eğitim emekçilerinin, öğrencilerin ve velilerin salgında bir kez daha yalnız bırakıldığının altı çizildi.

egitim-basladi-onlem-yok-919851-1.

RİSK ALTINDALAR

Yüz yüze eğitimle ilgili okulların açılması kararının aylar öncesinden alınması gerektiğine değinilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “MEB’ i ve tüm karar alıcıları uyarıyoruz. Yeterli önlemlerin alınmadığı, yüz yüze eğitim için yeterli bütçenin sağlanmadığı koşullarda okulların açık tutulması durumunda öğrencilerimiz, eğitim emekçisi arkadaşlarımız ciddi risk altındadır. Yaşanılacak herhangi bir olumsuzluğun sorumlusu okullarda yeterli önlemleri almayanlardır. ”

HER ŞEY EKSİK

Açıklamada, okullardan alınan bilgilere göre eksikler şöyle sıralandı:

• Okullara ulaştırılan maskeler son derece yetersiz ve işlevsiz; başta okul öncesi, ilkokul ve ortaokul öğrencileri olmak üzere öğrencilerin kullanımına uygun olmayan standart maskeler okullara gönderilmiş durumda.
• Siperlik vb. koruyucu malzemeler noktasında hiçbir hazırlık yok.
• Okullara yeterli miktarda hijyen malzemesi sağlanmamıştır.
• Covid-19 rehberinde havalandırma sistemlerinin nasıl kullanılacağına dair madde olmasına rağmen kamu okullarının büyük çoğunluğunda havalandırma sistemi bulunmamaktadır.
• Kalabalık okullar, sınıflar sorunu devam etmektedir. Öğrenciler, eğitim emekçisi arkadaşlarımız 30-40-50-60 kişilik sınıflarda ve ortak kullanım alanlarında fiziki mesafenin sağlanmasının mümkün olmadığı koşullarda yüz yüze eğitime devam etmektedir.
• Okul giriş-çıkışlarında gerekli hazırlık ve planlama yapılmadığı için velilerin de okul önlerinde, okul bahçelerinde olduğu anlarda okullarda ciddi bir yoğunluk yaşanmaktadır.
• PCR testine yönelik uygulama yalnızca kağıt üzerinde kalmıştır.
• Yaşanılan sağlık riskine rağmen yüz yüze eğitimi sürdürebilmek için insanüstü çaba gösteren eğitim emekçisi arkadaşlarımızın özlük, mesleki, ekonomik hakları açısından desteklenmesi yönünde tek bir adım dahi atılmamıştır.