Eğitim çıkmaza girdi enstitüler gündemde

MEHMET EMİN KURNAZ mehmeteminkurnaz@birgun.net

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, önceki gün bir tv kanalında yaptığı açıklamada ‘Köy enstitüleri devam etmeliydi’ dedi. Bakan Selçuk, 1954’te kapatılan enstitülere ilişkin “Çünkü kendi doğası içinde özgün bir tasarım içeriyordu. Köy Enstitüleri, doğru bir projeydi ve kendi içinde evrilebilirdi. Ama bunun kısmen kötüye kullanımı, bu tür bir özgün tasarımın Türkiye’den çıkıyor olmasının da özellikle Marshall Yardımları politikası çerçevesinde düşündüğümüzde çok istenmediğini görüyoruz” diye konuştu.

Selçuk’un bu açıklamasının ardından Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı Başkanı Erdal Atıcı bir değerlendirme yaptı. “Eğitimin içinde bulunduğu çıkmazlar, Köy Enstitülerini tekrar gündeme getiriyor” diyen Atıcı, şöyle konuştu: “Köy Enstitüleri 17 Nisan 1940’ta açıldı ama çağının çok ötesinde iş eğitimini önceleyen bir kurumdu. Okuma alışkanlığı, demokrasi eğitimi ve çağdaş bir eğitimden söz ediyoruz. Bugün tam olarak uygulanmasa bile orada uygulanan ilkeler sahiplenilebilir. Biz şöyle diyoruz; Mesela matematik dersinde bugün öğretmenimiz tahtanın başında alan ölçümünü öğretiyor, dışarı çıkıp bahçeyi ölçebilirler, sınıf ölçebilirler. Böylece matematiği de iş eğitimine sokmuş oluruz diye düşünüyorum.”

En büyük handikapları gerici eğitim politikası
“Eğitimin dinsel temel üzerinde kurulmak istenilmesi Köy Enstitü’leriyle çelişiyor” diyen Erdal Atıcı sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün en büyük handikap gerici eğitim politikası. Köy Enstitüleri parasız, bilimsel, laik, çağdaş bir eğitimi amaç edindi. Bu uygulandı. Dolayısıyla günümüzde dinselleştirmiş bir sistemle çelişeceği kesin. Eğitimdeki bu bozuk düzen, gerçekten eğitimin içinde bulunduğu sorunları halledememesi, özellikle son zamanlarda köy enstitülerine bakışı değiştirdi. İnsanlar artık bizden köy enstitüleri ile ilgili kitaplar istiyor. Bu eğitimi tanımak istiyorlar. Bu arayışın belirtisidir. Özel okullarda son zamanlarda Köy Enstitüleri ilkelerini uygulayan okullar ortaya çıkmaya başladı.”

Özgür düşünceli insan yetiştirir
Köy Enstitüleri’nin kapanmasının gericilerin ve emperyalistlerin işine geldiğini savununan Atıcı, sözlerini şöyle tamamladı: “Köy Enstitüleri’nin önünü açarsanız özgür düşünceli insanlar yetişir. Üretken, kendi ayakları üzerinde durabilen insanlar yetişir. Dolayısıyla sistem bunu kabul edebilecek mi? Bakan samimi ise bir kurul oluşturulsun. Bu kurul ile sistemin ince ayrıntılarını ortaya çıkarıp uygulanabilirliği üzerinde durursa bilim insanları onlara yardım edecektir.”