Eğitim destek çalışanları görmezden geliniyor

Berkay SAĞOL

Covid-19 salgınındanen çok etkilenen biri de, uzaktan eğitime eğitim destek çalışanları oldu. ‘Yeni normale’ göre eğitim ortamları tasarlanırken, eğitim destek çalışanlarının haklarının artırılması ve yaşamakta oldukları sorunların çözümü için herhangi bir adım atılmadı.

Eğitim Sen Muğla Şube Başkanı Birdal Savran, idari personel, teknik personel, yardımcı hizmetliler ve diğer tüm çalışanların eğitimin görünmez emekçileri olduğunu söyledi. Savran, şunları ifade etti: “Ortak Yaşam İlkelerimizde ifade ettiğimiz üzere akademik, idari, teknik personel ve tüm yardımcı hizmetlerde hangi statüde olursa olsun üniversitede çalışanlar ile öğrencilerden oluşan topluluğu üniversite bileşenleri olarak tanımlar. Bu nedenle eğitim ve bilim emekçileri olarak, eğitimin ve bilimsel üretimin üniversitenin tüm çalışanlarının kolektif emeğinin ürünü olduğu bilinciyle, yükseköğretim alanında her zaman yok sayılan idari ve teknik personelin sorunlarını ve sorunlara dair oluşturduğumuz çözüm önerilerimizi kamuoyuyla paylaşmanın, yükseköğretim hizmetinin nitelikli biçimde örgütlenebilmesi için hayati önemde olduğunu düşünüyoruz” dedi.

İdari ve teknik personelin üniversite bünyesinde ayrımcı ve ötekileştirici uygulamalarla karşı karşıya kaldığını belirten Savran, “İdari ve teknik personellere YÖK’ bağlı olan tüm Üniversitelerde kurumlar arası tayin hakkı tanınmalıdır” diye konuştu.