Eğitim Sen İzmir Şubeleri, Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun ve sınav süreçlerinin iptali talebiyle açıklama yaptı.

Eğitim emekçilerinden kariyer sınavına tepki

FEVZİ EFE SEKİTMEZ

Eğitim Sen İzmir Şubeleri, Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun ve sınav süreçlerinin iptali ile banka promosyonlarının mevcut enflasyona göre güncellenmesi talebiyle Konak YKM önünde açıklama yaptı. Eğitimciler ayrıca, bu sene ödenecek olan bin 325 TL’lik ödemenin yetersizliğine vurgu yaptı.

Eğitim emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarının tek taraflı ve öğretmenlerin iradesi dışında hazırlanmış olduğunu söyleyen KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Bülent Karakaş, “Anayasa Mahkemesi süreci devam ederken yönetmelik yayınlanmış ve öğretmenlik kariyer basamakları sürecinin uygulamasına başlanmıştır. Anayasa Mahkemesi’nin bir an önce bu haksız süreci durdurmaya yönelik olarak karar sürecini hızlandırmasını talep ediyoruz. Ayrıca sendikamız tarafından yönetmeliğin bütün maddelerine ilişkin Danıştay’a açılan iptal davası da eşitsizlikler ortaya çıkmadan bir an önce sonuçlanmalıdır. Bu kanun, öğretmenlerin iradesi dışında, öğretmenlerin hakları ve talepleri dikkate almadan hazırlanmış, eğitim emekçilerinin bütün eleştirilerine rağmen, iktidar tarafından yasallaştırılmıştır" dedi.

egitim-emekcilerinden-kariyer-sinavina-tepki-1053943-1.

Karakaş, "Kapsamlı ve bütüncül bir Öğretmenlik Meslek Kanunu, tüm eğitim emekçilerinin ekonomik taleplerini ve başta iş güvencesi olmak üzere öğretmenlerin temel haklarını, sosyal, demokratik ve özlük haklarını güvenceye almak zorundadır. Mevcut meslek kanununun öğretmenlerin ihtiyaçlarını karşılamadığı açıkça ortadadır. Bundan dolayı yeni bir meslek kanunu düzenlenmek zorundadır" diye konuştu.

“BANKA PROMOSYONLARI GÜNCELLENMELİDİR”

Eğitim emekçilerine yapılan ödemelerin yetersizliği ve ülkede artan enflasyonla birlikte emeğinin karşılığını alamayan öğretmenlerin banka promosyonlarının iyileştirilmesi gerektiğini söyleyen Karakaş, “Daha önce imzalanan ve halen yürürlükte olan banka promosyon sözleşmeleri nedeniyle, kamu emekçileri ciddi anlamda büyük maddi kayıpla karşı karşıyadır. Başta kamu bankaları olmak üzere tüm bankalar, maaş ödediği emekli ve çalışanlara verdiği promosyonları, geçmişe yönelik olanları da kapsayacak şekilde güncellenmelidir” ifadelerini kullandı.

Karakaş şunları söyledi: "2021 Ağustos ayında yandaş sendika tarafından imzalanan toplu sözleşmenin 'Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sözleşme' bölümünün ‘Öğretim Yılına Hazırlık Ödeneği' başlıklı 11. maddesinde, '657 sayılı Kanunun ek 32. maddesinde öngörülen öğretim yılına hazırlık ödeneği; 2022 yılında 1.325 TL, 2023 yılında 1.400 TL olarak ödenir’ hükmü bulunmaktadır. Enflasyon oranları dikkate alındığında bu ödeneklerin çok yetersiz olduğu açıktır. Gerekli düzenlemeler bir an önce yapılmalı ve eğitim öğretime hazırlık ödeneğinin, ayrımsız bütün eğitim ve bilim emekçilerine bir maaş tutarında ve yılda iki kez ödenmesi sağlanmalıdır.”

'EĞİTİMİN ÖZELLEŞTİRİLMESİNE KARŞIYIZ'

BirGün'e konuşan bir eğitimci özelleştirilen eğitim ve özel okullarda çalışan öğretmenlerin ödeneklerine değinerek, "Öğretmenlik Meslek Kanunu Bizim Mesleğimizi itibarsızlaştıran bölen ve parçalayan bir yasadır. Öğretmenlik zaten kariyer mesleği diyerek buna karşı çıkıyoruz. Banka promosyonların günün enflasyon şartlarına göre güncellenmesi. Her yıl başına ödenen eğitim-öğretim ödeneğinin güncellenmesi ve iyileştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz o yüzden burada toplandık. Maalesef siyasi iktidar, iktidara geldiğinden beri eğitimi özelleştirmek için bütün kaldırım taşlarını döşemiştir. Devletin temel yükümlülüğü olan eğitimi yandaş kurumlara verilerek özelleştirilmiştir. Biz eğitimin iktidar eliyle özelleştirilmesine karşı çıkıyoruz. Özel okullarda eğitim alan öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz de artan fiyatlar ve karşılığı verilmeyen emeklere mahkûm edilmiştir" dedi.