AKP’nin hazırladığı Öğretmen Meslek Kanun Teklifi’ni protesto etmek amacıyla TBMM önünde bir araya gelen öğretmenler polisin sert müdahalesi ile engellendi. Öğretmenlerin, teklifin geri çekilmesi talebiyle toplanan imzaları Meclis’e sunmasına da izin verilmedi. Öğretmenler, Türkiye’nin diğer kentlerinde de düzenlemeye karşı sokağa çıktı.

Eğitim emekçilerinden Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı eylemler: TBMM’de polis müdahale etti!

Mustafa BİLDİRCİN

TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye devam edilen AKP’nin hazırladığı Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu protesto etmek için Meclis önüne gelen öğretmenler engellendi. Eğitim Sen ve Eğitim İş’in çağrısı üzerine Meclis’in önüne gelen öğretmenler polis şiddetiyle karşılaştı. Yaşananları BirGün’e değerlendiren Eğitim İş Genel Başkanı Kadem Özbay, “Biz oradaki polislerin çocuklarının geleceği için de mücadele ediyoruz. Bu karanlık zihniyet, tarihin karanlık sayfalarına yazılacak” dedi.

Milyonlarca eğitimciyi ilgilendiren Öğretmenlik Meslek Kanunu TBMM’de görüşülürken Meclis önünde toplanan öğretmenler sert müdahale ile karşılaştı. Mesleki gelecekleri açısından kritik önemdeki kanun hakkında konuşmak isteyen eğitim sendikalarının temsilcileri Meclis’e sokulmadı. Polisin öğretmenlere yönelik orantısız müdahalesine CHP, HDP ve İYİ Parti milletvekilleri tepki gösterdi.

AÇIKLAMA ENGELLENDİ

Eğitim Sen ve Eğitim İş üyesi öğretmenler, mevcut sorunlara değinmediği gerekçesiyle eleştirilen Öğretmenlik Meslek Kanun Teklifi’nin kabul edilmemesine yönelik çağrıda bulunmak için Meclis önünde toplantı. Sendika üyelerinin teklifin geri çekilmesini talep etmek için açıklama yapması, polis tarafından engellendi. Öğretmenlerin açıklama yapması polisin, “Yapılan eylem kanuna aykırıdır” anonslarıyla bölündü. Çevik kuvvet ekipleri, öğretmenlerin önünde barikat oluşturunca gerilim yaşandı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve CHP Milletvekili Süleyman Girgin, öğretmenlere destek olmak amacıyla Meclis’in dışına çıktı.

SON KEZ UYARMAK İSTEDİK

Öğretmenlere destek olmak ve meslek yasasına karşı toplanan imzaları TBMM’ye sunmak amacıyla Meclis önüne gelen Eğitim İş Genel Başkanı Kadem Özbay, yaşananları anlattı. Meclis’e gelme amaçlarını, “Birinci dereceden muhatabı oldukları metin konusunda vekilleri son kez uyarmak” olarak açıklayan Özbay, “Bu teklif yasalaşırsa yalnızca öğretmenler değil, tüm yurttaşlar bölünecek” diye konuştu.

KARANLIK ZİHNİYET

Polisin kendilerine, “Orantısız güç kullanarak saldırdığını” söyleyen Özbay, “Zorbaca bir tutumun içinde kaldık. Öğretmenler büyük bir direniş gösterdiler ve orada eğitimcilerin sesini güçlü şekilde dillendirmeye çalıştık” ifadesini kullandı. Polisin bazı öğretmenleri gözaltına almak istediğini anlatan Özbay, şunları söyledi:

“Türkiye’nin dört bir tarafından meslek kanunun geri çekilmesiyle topladığımız imzalarımızla Meclis’in önüne gelmiştik. Müdahale ile imzalar yola savruldu. Emniyet yetkililerine sesleniyoruz, biz sizin çocuklarınızın geleceği için de mücadele ediyoruz. Tarih, bu süreçte kimin nasıl tavır aldığını yazacaktır. Bugün öğretmenlerin Meclis’e girmesini engelleyen karanlık zihniyet, tarihin karanlık sayfalarında yerini alacaktır. Gücünü orantısız şekilde öğretmenlere karşı kullanan ve zorbaca tavır takınan kişileri kınıyoruz.”


egitim-emekcilerinden-ogretmenlik-meslek-kanunu-na-karsi-eylemler-tbmm-de-polis-mudahale-etti-975353-1.

EĞİTİM EMEKÇİLERİ İZMİR’DE DE EYLEMDEYDİ

Eğitim emekçileri, Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi’ni protesto etti. Eğitim-Sen İzmir Şubeleri açıklama yaparak, söz konusu kanun teklifinin yasalaşması halinde öğretmenlerin iş barışının bozulacağını, güvenceli çalışmanın yok olacağını dile getirdi.

TBMM’ye sunulan kanun tasarısının gerek biçimi gerekse sınırlı içeriği açısından bir meslek kanunu olmaktan çok uzak olduğu belirten Eğitim Sen İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Veysel Beyazadam, “Kanun tasarısında özel okullar ve kurslarda çalışan öğretmenlerin ekonomik ve sosyal haklarına ilişkin hiçbir düzenleme olmaması önemli bir eksikliktir. Ülkemizde bulunan bütün meslek kanunları, kamu özel ayrımı yapmaksızın ilgili mesleğe ilişkin düzenlemeler içerirken, Öğretmenlik Meslek Kanunu tasarısının sadece kamuda çalışan öğretmenlere yönelik sınırlı düzenlemeler içermesi kabul edilemez” dedi.

Kanun tasarısının içeriğine dair eleştirileri yapan Beyazadam, “Tasarıda uzman öğretmen ve başöğretmenlerin görev, yetki ve sorumlulukları diğer öğretmenlerden ayırt edilemediği için eşit işe eşit ücret ilkesinin ihlal edildiği açıkça görülmektedir. Bu düzenleme ile atamalarda yoğun olarak gündeme gelen mülakat-torpil uygulamalarının yeniden gündeme gelmesi, arşiv taraması ve güvenlik soruşturması gibi uygulamalar üzerinden yeni mağduriyetlerin ortaya çıkması kaçınılmaz olacaktır” ifadelerini kullandı.

Eğitim emekçileri adına hükümete seslenen Beyazadam, şunları söyledi: “Bir kez daha tekrarlamak istiyoruz; Eğitim emekçilerinin bilgisi ve önerileri dışında hazırlanan, onların temel haklarını ve taleplerini içermeyen Öğretmenlik Meslek Kanunu Tasarısı derhal geri çekilmelidir. Bir meslek kanunu hazırlanacaksa “Öğretmenlerin Statüsü Tavsiye Kararı” temel alınmalı, sadece öğretmenlerin değil tüm eğitim emekçilerin hakları ve taleplerini güvence alına alan yeni bir düzenleme yapılmalıdır.” BİRGÜN EGE


İSTANBUL: SINIRLI DÜZENLEME KABUL EDİLEMEZ

İstanbul’da İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir araya gelen Eğitim Sen üyesi öğretmenler, öğretmenlik meslek kanunu tasarısının geri çekilmesini talep etti.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde yapılan açıklamayı Eğitim Sen İstanbul Şubeleri adına Eğitim Sen 9 No’lu Şube Başkanı Hüseyin Özev okudu. Özev, Öğretmenlik Meslek Kanunu Tasarısının eğitim çalışanlarının ve sendikaların tamamına yakınının eleştirilerine rağmen TBMM Genel Kurulu gündemine getirildiğini söyledi. TBMM’ye sunulan kanun tasarısı gerek biçimi, gerekse sınırlı içeriği açısından bir meslek kanunu olmaktan çok uzak olduğunu belirten Özev, "Kanun tasarısında özel okullar ve kurslarda çalışan öğretmenlerin ekonomik ve sosyal haklarına ilişkin hiçbir düzenleme olmaması önemli bir eksikliktir. Ülkemizde bulunan bütün meslek kanunları, kamu özel ayrımı yapmaksızın ilgili mesleğe ilişkin düzenlemeler içerirken, Öğretmenlik Meslek Kanunu tasarısının sadece kamuda çalışan öğretmenlere yönelik sınırlı düzenlemeler içermesi kabul edilemez” ifadelerini kullandı.