Uzaktan eğitimle ilgili kararların netleşeceği 17 Mayıs’a bir gün kala Twitter üzerinden eylem yapan eğitim emekçileri, “Ben aşılanmadım. Peki ya siz?” diyerek meslektaşlarını etiketledi. Zincir ülkenin dört bir yanına uzanırken BirGün’e konuşan Eğitim Sen Muğla Başkanı Savran, “Amacımız aşılanmadığımız gerçeğini haykırmak” dedi.

Eğitim emekçilerinden sosyal medyada eylem: Ben aşılanmadım. Peki ya siz?

MERAL DANYILDIZ

Pandeminin ülke genelinde görüldüğü günden bu yana bir açılıp bir kapatılan okullar mağduriyetlerle eğitim öğretime devam ederken eğitim emekçilerinin aşı talebi ise görmezden geliniyor. Yüz yüze eğitimle ilgili net kararların yarın açıklanması beklenirken, Muğla Eğitim Sen Başkanı Birdal Savran, Twitter hesabı üzerinden açıklama yaptı.

Savran, “Yüz yüze eğitim için tüm eğitim emekçileri acil aşılanmalı, aşı kamusal bir haktır. Lütuf değildir. Ödediğimiz vergilerdir, emeğimizdir, sağlık hakkımızdır, yaşam hakkımızdır” dedi. Ardından yüzlerce eğitim emekçisi “eğitim emekçisiyim aşı olmadım” etiketiyle paylaşımda bulundu. Emekçiler, “Eğitim emekçisiyim aşı olmadım. Ya siz?” diyerek meslektaşlarını etiketledi. Etiket zinciri ülkenin dört bir yanına yayıldı. Bazı öğretmenler turistlere yönelik maskenin üzerinde “aşılıyım” yazan reklama göndermede bulunarak, maskelerine “Öğretmenim, aşı olmadım” yazdı.

135 EĞİTİM EMEKÇİSİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Öğretmenlerin aşılanma talebinin görmezden gelinmesini BirGün’e değerlendiren Muğla Eğitim Sen Başkanı Birdal Savran, “Önlenebilir ölümler sonucu Covid-19 nedeniyle kaybettiğimiz 135 eğitim emekçisi arkadaşımızı öğrencileri, aileleri, meslektaşları bir daha göremeyecek. Öğrencilerin gözünün, yüreğinin değdiği her yerde olan eğitim ve bilim emekçilerinin aşılanmaması da MEB’in, karar alıcıların siyasi tercihlerinin bir sonucu. Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın temel sorumluluğu şeffaf bilgiyi paylaşmak ve tüm eğitim emekçilerinin aşılanması, düzenli test ve tüm eğitim kurumlarında gerekli önlemlerin alınması noktasında sorumluluklarının gereğini yapmaktır” dedi.

Zincir eylemleriyle ilgili de konuşan Savran, şu ifadeleri kullandı:

“Amacımız yüz binlerce eğitim emekçisinin aşılanmadığı gerçekliğini haykırmak, yaratılmaya çalışılan algı kampanyalarının bizim yaşamımızda hiçbir karşılığı olmadığını göstermek ve kamuoyunda farkındalık yaratmaktır. Yaşadığımız tüm acıların, sorunların üzerini örten algı kampanyaları kaybettiğimiz her arkadaşımız için de bir örtüye, görünmezliğe dönüştürüldü. Her eğitim emekçisi arkadaşımız bir rakam değil, bir yaşam. 17 Mayıs’a, yani yüz yüze eğitimle ilgili kararın açıklanmasına yalnızca 2 gün kaldı. Yüz binlerce eğitim ve bilim emekçisi arkadaşımız aşılanmadı. Birimiz güvende değilsek, hiçbirimiz güvende değiliz.”

Twitter’da #eğitimemekçisiyimaşıolmadım etiketiyle yapılan paylaşımlarından bazıları ise şöyle oldu:

>> 30 yıllık öğretmenim ve hâlâ aşı olmadım. Siz oldunuz mu?
>> Günde iki milyon aşı yaparız dediler fakat 1 milyon 117 bin öğretmenin ancak yüzde 20’si aşılanabildi.
>> 17 Mayıs’a bir gün kaldı ve eğitim emekçileri daha aşılanmadı.
>> Aşıyı beklerken Covid-19’a yakalandım. Ben kurtuldum ama maalesef birçok arkadaşımız kurtulamadı. Haftada üç gün okula gidiyordum.