Bilgisayar talebi her geçen gün artıyor. Artan kur ve tedarikte yaşanan sıkıntı nedeniyle artık ortalama bir bilgisayarın fiyatı 6 bin TL’den başlıyor. İkinci ellerde ise bazı modellerin fiyatı 2 bin TL arttı. Artan fiyatlardan satıcılar da şikâyetçi.

Eğitim için şart olan bilgisayarın fiyatı cep yakıyor: İkinci elde 2 bin TL’lik artış

Mustafa Kömüş

Ekonomik kriz bilgisayar fiyatlarını da vurdu. Uzaktan eğitim nedeniyle bilgisayara olan talep arttı. Bu da hem sıfır hem de ikinci el bilgisayarların fiyatında artışlara neden oldu. Ancak artan döviz kuru nedeniyle sıfır bilgisayarlarda ortalama bir modelin fiyatı 6 bin TL’ye ulaştı. İkinci ellerin fiyatları da bin ila 2 bin TL arasında arttı.

Öte yandan salgın nedeniyle sıfır ürünlerin tedarikinde yaşanan zorluk ve büyük firmaların yüksek fiyatlara satış yapması ikinci el bilgisayar fiyatlarının artmasının en önemli nedenlerinden oldu. İkinci el ürünlerindeki fiyat artışının bir diğer nedeni ise mağazalarda ürün bulunmaması olarak görülüyor. Konuyla ilgili İstanbul Mecidiyeköy’de ikinci el ve sıfır bilgisayar satışı yapan mağazaları gezdik.


Girdiğimiz ilk mağazada yetkili olan Mehmet Göksu şunları söyledi: “Yurtdışından sıfır ürün gelmiyor. İthalatçıların stoklarında dahi ürün oldukça az. Bu da satışları düşürdü. Döviz kurundaki artış da fiyatları yükseltti. İkinci ellerde de piyasada ürün azaldı. Eskiden kullanmadıkları ürünleri satarlardı. Çünkü tamir ettirmeyle ikinci el satın alma arasında çok büyük bir fark yoktu. Şimdi ise tamire daha çok yöneldiler.”

İkinci el daha çok satılıyor

Cadde üzerinde girdiğimiz ikinci mağazanın yetkilisi olan Kerem Zeren ise şu ifadeleri kullandı: “Mağazalarda cihaz azaldı. Hem sıfır hem de ikinci el ürün eskiye göre oldukça az. Önceden 4 cihaz olan mağazada şu an 1 cihaz var. Tabii ikinci el daha çok satılıyor. Sıfır soranların sayısı da oldukça düştü. İkinci ele talep daha fazla ama mağazaya giren fiyatı görünce yüksek buluyorlar. Bin TL ile 2 bin TL arasında değişen bir artış var. Bu satışları da etkiliyor.”

Başka bir mağazada satış yetkilisi olan Ahmet Yıldız büyük firmaların artışda önemli bir etkisi olduğuna dikkat çekti: “Piyasada 2.el ve sıfır cihaz bulunmuyor. Mediamarkt, Vatan Computer gibi firmalar da sıfır fiyatları yükseğe satıyorlar. Dolayısıyla sıfırın fiyatı artınca ikinci elin de fiyatı artıyor. Ürün azalmasına rağmen talep eskiye göre oldukça yüksek. Özellikle uzaktan eğitim nedeniyle bilgisayara ilgi çok. Satın alma eskiye göre iyi ama taleple orantılı değil.”

Son girdiğimiz mağazada ismini vermeyen yetkili ise fiyatların 3’te 1 oranda arttığını aktardı: “Sıfır üründe de ikinci elde de fiyat çok yükseldi. Hiç artmadıysa 3’te 1 oranında bir artış var. Ürün tedarikinde çok ciddi sorun var. Bu da fiyatı yükseltiyor. Sıfırlarda en düşük 6-7 bin TL’den başlıyor. Bu kinci eli de yükseltiyor. Mağazalardaki ikinci el ürünler de eskiye göre çok azaldı.”