Google Play Store
App Store

Depremin etkilediği Osmaniye ve Antep’te okullar açıldı. Eğitimciler ders saatlerinin azaltılmasını ve öğretmenlerin barınma sorununun çözülmesini istedi.

Eğitim onları iyileştirecek
Fotoğraf: AA

Kayhan AYHAN

Maraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ilden Osmaniye ve Antep’te okullar dün açıldı. Osmaniye ve Antep’te dün 662 bin 502 öğrenci ders başı yaptı.


Eğitim Sen Genel Yükseköğretim ve Eğitim Sekreteri Sinan Muşlu, eğitimin ağır hasarlı ve hasarlı okulların az hasarlı ve hasarsız okullara taşınarak yapıldığını belirterek, "Genel olarak aldığımız izlenim depremin etkisinin ve sonuçlarının ağır olduğu yerlerde okullara gelen öğrenci sayısının genel mevcuda göre dörtte bir oranında olduğu yönünde. Ancak bu sayı 1 Mart’ta eğitime başlayan okullarda ikinci hafta artmış durumda. Yine eğitim emekçisi arkadaşlarımızın aktardığı izlenimlere göre ilk etapta durgun ve kaygılı olan öğrencilerin ilerleyen ders saatlerinde ve günlerde daha da rahatladığı gözlemlenmekte. Öğrenciler açısından oldukça olumlu olduğu yönünde tespitler var. Ancak elbette depremin etkilerinin düzeyine göre katılım ve sorunlar değişiklikler gösterebiliyor.

Örneğin Antep merkezde katılım noktasında çok ciddi bir sorun gözükmezken İslahiye, Nurdağı gibi yerlerde hem öğrencilerin okula gelme oranı düşük olduğu gibi öğretmen ve bir bütün olarak eğitim emekçilerinin barınma sorunları sürüyor" diye konuştu.

"Deprem travmasını halen yaşayan eğitim emekçilerinin tamamının konteynerlara yerleştirilmesi bu bölgelerde eğitim öğretimin yürütülebilmesi için ivedilikle hayata geçirilmesi gereken bir durum" diyen Muşlu, "Ayrıca bazı illerde ders saatlerinin esnetilerek 30 dk’ya çekildiği ama bazı illerde 40 dk uygulamasının sürdürüldüğü anlaşılıyor. Tekrar hatırlatmak isteriz ki deprem illerinde ders saatleri azaltılmalı ve öğrencilerin bahçede ve oyunda geçirdiği süre artırılmalıdır" ifadelerini kullandı.

Sinan MuşluSinan Muşlu



Öğrenciler Sınavsız yerleştirilsinler

Deprem illerinde bu yıl sınava girecek öğrencilerin de stres altında olduğunu vurgulayan Muşlu şunları söyledi:

"Sınav odaklı eğitim sisteminden vazgeçmeyen MEB, deprem travmasını yaşamış öğrencilere göre düzenlemeler yapmak zorundadır. Bu öğrencilerimizin istek ve taleplerine göre ve ders notları dikkate alınarak öğretmen görüşleri dikkate alınarak okullara yerleştirilmesi gibi bir düzenleme üzerinde çalışılmalıdır"

***

Diğer illerde girebilecekler

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezî sınavın deprem bölgesindeki iller dahil ülke genelinde 4 Haziran 2023'te yapılacağını bildirdi. Özer, "OHAL ilan edilen on ilimizdeki kayıtlı öğrencilerimiz, istemeleri halinde diğer illerde sınava girebilecek" dedi.