Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'e yönelik açık bir mektup yayınlayan Eğitim-Sen Amasya Şubesi, kent genelinde okullarda yaşanan sorunlara yer verdi, çözümü için adım atılması gerektiği çağrısında bulundu. Mektupta, "Eğitim Sen Amasya Şube Yürütmesi olarak mevcut durumun takipçisi olacağımızı halkımızın takdirine ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın bilgisine sunuyoruz" denildi.

Eğitim-Sen Amasya'dan Bakan Özer'e açık mektup

Eğitim-Sen Amasya Şubesi, açık bir mektup kaleme alarak, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'e seslendi. Yeni tip koronavirüs (Covid-19) vaka sayısında ön sıralarda olan Amasya'da okullardan sürekli karantina haberleri geldiğine dikkat çekilen mektupta, "Sadece Amasya'nın en büyük okullarının birkaçında bile durum çok vahim boyutlara ulaşmıştır. 22 sınıfı bulunan Amasya Lisesinde 20 sınıf, 19 sınıflı 12 Haziran lisesinde 11 sınıf, Amasya Anadolu lisesinde ise 10 sınıf karantina şartları nedeni ile kapalıdır" denildi.

İlk ve ortaokullarda da durumun vahim boyutta olduğu kaydedilen açıklamada, öğrencilerin ve öğretmenlerin sağlığının tehlikede olduğu ve acil önlem alınması gerektiği belirtildi.

Amasya merkez okullarında öğrenci sayılarının çok fazla olduğu ve personel yetersizliğine de dikkat çekilen açıklamada, "Amasya'nın acilen tam donanımlı 3 ortaokul, 3 ilkokul ve bir liseye ihtiyacı vardır. Bu durum pandemi koşullarını daha yönetilemez hale sokmaktadır" ifadelerine yer verildi.

Açık mektupta söz konusu sorunlara karşı acil olarak adım atılması için çağrı yapıldı.

Amasya Eğitim-Sen tarafından yapılan açıklamanın tamamı şöyle:

"Sayın bakan! Mart 2020 tarihinden bu yana pandemi gerçekliğiyle yaşıyoruz. Geçen günlerde açıklanan verilere göre vaka sayıları bakımından Türkiye'de en önlerde yer almakta olan Amasya'nın okullarından sürekli olarak karantina haberleri gelmektedir. Sadece Amasya'nın en büyük okullarının birkaçında bile durum çok vahim boyutlara ulaşmıştır. 22 sınıfı bulunan Amasya Lisesinde 20 sınıf, 19 sınıflı 12 Haziran lisesinde 11 sınıf, Amasya Anadolu lisesinde ise 10 sınıf karantina şartları nedeni ile kapalıdır. Yine ilkokul ve ortaokullarda da durum hiç de iç açıcı değildir. Erken ve test yapmadan sonlandırılan karantina süreçleri durumu daha vahim hale getirmiştir. Gelişmiş ülkelerde uygulanmaya başlanan hızlı test yöntemi ülkemiz okullarında kullanılmamaktadır. Özellikle okul çağındaki çocuklarımıza yapılan test sayılarının azlığına ve test yapma konusundaki isteksizliğe bakıldığında gerçek vakaların devasa boyutlara ulaştığı tahmin edilmelidir. Yapılması gereken bu duruma göre önlemler almaktır.

'UYARILARIMIZ DİKKATE ALINMADI'

Öğrencilerimizin ve eğitim emekçilerinin sağlığı tehlikededir! Bu duruma bir an önce çare bulunmalıdır. Eğitim Sen olarak yüz yüze eğitimi önemsemekteyiz. Vazgeçilemez olarak nitelendirmekteyiz. Fakat kaybetme tehlikesine attığımız insanlarımızın sağlığı an itibari ile daha öncelikli konumda değerlendirilmelidir. Kimsenin insan hayatı ile oynama lüksü yoktur, olmamalıdır.

Sayın bakan! Pandeminin başından beri uyarılarımız dikkate alınmamıştır. Okullarımızın hizmetli personel ihtiyacı had safhadadır. Mevcut durumdaki hizmetli arkadaşlarımız iş yükünden bıkmış durumdadır. Bu nedenle okullarımızda gerçek anlamda bir temizlik faaliyeti yapılamamaktadır. Hâlihazırdaki toz, kir ve pas bir oraya bir oraya sürüklenmektedir. Yerden kalkan toz ve kir dolaba masaya, dolaptan masadan kalkan toz ve kir ise çocuklarımızın, eğitim emekçilerinin ciğerlerine sirayet etmektedir.

'OKULLAR, ÖĞRENCİ VE EMEKÇİLERİN TIKIŞ TIKIŞ SOKULDUĞU ÇATI ALTLARI DEĞİLDİR'

Sayın bakan! Amasya merkez okullarının genelinin öğrenci sayıları çok fazla olup okullarımızda laboratuarlar, resim, müzik, teknoloji tasarım atölyeleri bile dersliğe dönüştürülmüştür. Bazı okullarda öğrenci sıraları öğretmene hareket hali bile bırakmamıştır.16 derslik olarak tasarlanan binalarda 22-23 derslik, 400 öğrencilik olarak yapılan okullarda 700-800 öğrenci eğitim görmektedir. Anlaşılamayan şudur, okullar öğrencilerin ve eğitim emekçilerinin tıkış tıkış sokulduğu çatı altları değildir. Her türlü bilişsel, deneysel, sanatsal, sportif ve beceri temelli yeteneklerini geliştirme imkanı yakalayacağı eğitim kurumları olmalıdır.

Eğitim Sen Amasya Şubesi olarak yaklaşık bir buçuk yıl önce bu vahim duruma dikkat çekmek amacıyla bir rapor hazırladık. 2007 den bu yana Amasya merkez mahallelerindeki nüfus artış oranları ve okul öğrenci sayıları ile ilgili verileri topladık. Grafiklerle desteklediğimiz detaylı raporu yetkili tüm kurumları bizzat ziyaret ederek verdik ve sunum yaptık. Fakat Amasya'da okul yapacak yer yok gerekçesi ile raporumuz göz ardı edildi. Amasya'nın acilen tam donanımlı 3 ortaokul, 3 ilkokul ve bir liseye ihtiyacı vardır. Bu durum pandemi koşullarını daha yönetilemez hale sokmaktadır.

Eğitim Sen Amasya Şube Yürütmesi olarak mevcut durumun takipçisi olacağımızı halkımızın takdirine ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın bilgisine sunuyoruz."