Eğitim Sen Genel Başkanı Aydoğan, Nuriye ve Semih’in sağlık durumlarının çok kritik bir noktaya geldiğine dikkati çekerek, “OHAL Komisyonu Nuriye ve Semih’in dosyalarını öne alarak kararını açıklamalıdır” dedi

Eğitim Sen’den çağrı: “OHAL Komisyonu Nuriye ve Semih’in dosyalarını öne alsın”

BİRGÜN / ANKARA

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, açlık grevinin 280’inci gününde olan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın sağlık durumlarının çok kritik bir noktaya geldiğini belirtterek, OHAL Komisyonu’na dosyaları öne alması için çağrı yaptı. Aydoğan, bu hukuksuz sürecin sona ererek, Gülmen ve Özakça’nın görevlerine iade edilmeleri gerektiğini belirtti.

Kasım ayında kararını açıklaması gereken OHAL Komisyonu’nun, Aralık ayının ortalarına gelinmesine karşın kararını açıklamadığına vurgu yapan Aydoğan, OHAL koşulları hukukunun bile işletilmediğini kaydetti.

Aydoğan, Gülmen ve Özakça ile ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Nuriye arkadaşımız;

2012’de Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı kapsamında Konya Selçuk Üniversitesi'ne yerleşti, aynı yıl Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde görevlendirildi. 2012 Mayıs ayında siyasi suçtan yargılandığı bir davadan 109 gün Sincan Kadın Kapalı Hapishanesi’nde tutuklu kaldı. Daha sonra bu davadan beraat etti.

‘Nazım Hikmet’in Ferhad ile Şirin ve Yusuf ile Menofis Oyunlarında Toplumcu Gerçekçilik Bağlamında Yenidenyazma’ başlıklı yüksek lisans tezini 2 Şubat 2015’te tamamladı.

Yüksek lisans tez çalışmasını tamamlamış olmasına rağmen azami süre içerisinde yüksek lisans eğitimini tamamlayamadığı gerekçesiyle ilişiği kesildi. Eskişehir İdare Mahkemesi’nde açtığı davayı kazandı ve işine dönmeye hak kazandı.

Konya Selçuk Üniversitesi'ne; yüksek lisans eğitimini tamamladıktan sonra geri dönme başvurusunun reddedilmesi üzerine yine dava açtı ve bu davayı da kazandı.

Eylül 2016’da göreve döndükten bir gün sonra hakkında ‘FETÖ-PDY’ iddiasıyla açılan soruşturma gerekçe gösterilerek görevden uzaklaştırıldı.

OHAL kapsamında olduğumuz için kazanılmış davayı uygulamıyoruz dendi ve kazanılan davaların sonuçları hukuksuzca tanınmadı.

9 Kasım 2016’da ‘İşimi istiyorum’ pankartı ile Ankara Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları anıtı önünde eyleme başladı.

6 Ocak 2017'de yayınlanan Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında ilan edilen 679 sayılı KHK ile ihraç edildi.

OHAL süresince dava açma hakkı yok, AİHM başvuruları Türkiye'deki 'hukuk' sürecinin tamamlanmasını bekleme gerekçesi ile geri çevriliyor, OHAL komisyonu, Başbakanlık Bilgi Edinme ve Değerlendirme Kurulu 'Niye İhraç Edildim?' sorusuna 'OHAL kapsamında olduğumuz için bilgi veremeyiz diye cevap veriyor.

Çevirisini yaptığı Franz Kafka’nın ‘Milena’ya Mektuplar’ ve Herman Hesse ve Thomas Mann’in ‘Mektuplar’ kitapları Timaş Yayınları’ndan çıkan, Türkiye'nin en başarılı genç akademisyenlerinden olan Nuriye Gülmen'in yaşadığı hukuksuzluğun özeti...

***

Semih'in yaşadığı süreç de tüm hukuksuzlukları fazlasıyla özetlemektedir.

Mezuniyetten sonra Semih ve Esra Özakça KPSS sınavlarına girdi. 4+4+4 sistemine geçilmesiyle sınıf öğretmenliği atamaları düşmüştü, aldıkları yüksek puanlara rağmen ilk sene atamaları yapılmadı.

İkinci sene, Semih askerde iken ilk ataması yapıldı. Erzurum Horasan’ın bir köyünde çalıştı. Ulaşım olmayan köy okulunun müdürü, hademesi ve öğretmeni oldu.

Mardin’de ikinci sınıf öğrencilerini okuturken 9 Eylül 2016’da Semih ve Esra bir genelge ile açığa alındı. Açığa alınma gerekçeleri sendikal eylem kapsamındaydı.

Haklarında açılan soruşturma vb. hiçbir süreç yok iken ve sendikal eylem kapsamında açığa alınan tüm Eğitim Sen üyeleri görevine dönmüş iken, 'İşimi İstiyorum' eylemini gerçekleştirdiği için 29 Ekim 2016'da Resmi Gazete'de yayınlanan 675 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Semih Özakça görevinden ihraç edildi.

Nuriye Gülmen, Semih Özakça ve Esra Özakça Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası üyesidir. Üyelerimizdir. Katıldıkları eylem ve etkinlikler sendikanın çağrıcısı olduğu eylem ve etkinliklerdir.”