İzmir Valiliği, derslik amacıyla kullanılmak üzere Bergama’da 7 adet konteyner satın alındığını açıkladı. Eğitim Sen duruma tepki göstererek, konteyner sınıflarda eğitim olmayacağını belirtti.

Eğitim Sen'den konteyner sınıflara tepki



BERKAY SAĞOL

İzmir Valiliği’ne bağlı Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından 3 Temmuz tarihinde ‘Derslik amacıyla kullanılmak üzere 30 adet konteyner alımı’ için ihale düzenledi. Beş şirketin katıldığı ihaleyi 594 bin TL teklif veren Nuriş Prefabrik Yapı İnşaat Şirketi ihaleyi kazandı. Bergama’daki Gazi Ortaokulu’na 7, Buca’daki Süleyman Şah Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne 15, Konak’taki Başöğretmen İlkokulu’na 1 ve Foça’daki Yeni Foça Reha Midilli Ortaokulu’nda da 7 konteynerde öğrencilere eğitim verileceği duyuruldu.

Eğitim Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Necip Vardal, konteynerlerdeki eğitimin kabul edilemeyeceğini belirterek, "Biz Eğitim-Sen olarak pandemi döneminde eğitim ve sağlık hakkına özellikle vurgu yaptık. Konteynerler üzerinden açılmak istenen okulu ve eğitimi de bu temelde değerlendirmek lazım. Konteyner derslik özelliği olmayan, öğrenciler ve eğitimciler için çeşitli sınırlılıkları olan bir ortam. Günümüzde bu eğitimi kabul etmek mümkün değil. Çeşitli güvenlik riskleri, ısınma problemleri ve sınırlılıkları var. Hem sağlık hakkı hem de eğitim hakkı açısından pandemi sürecinde kabul edilemez bir durum. Bu pandemi döneminde öğrencisi az okullar var. Bu konuda çalışma yapılarak derslik ihtiyacı karşılanabilir. Onun dışında bu yıl okullara başlayacak öğrenci sayısı önceden belliydi. Milli Eğitim'in bu hazırlıkları yıllar öncesinden yapması gerekiyordu. Bakanlık yatırıma daha fazla bütçe ayırmalıdır" dedi.

"EĞİTİM VE BİLİM KURULU OLUŞTURULMALIDIR"

egitim-sen-den-konteyner-siniflara-tepki-766533-1.

Eğitim Sen İzmir 5 No'lu Şube Başkanı Özcan Çetin, pandemi döneminde konteynerde eğitimin skandal olduğunu ifade ederek, "Biz yıllardan beri devletin birçok teşvikine rağmen imam hatip okullarının mevcutlarının az olduğunu ifade etmeye çalıştık. Özellikle Buca'da 4+4+4 sisteminden sonra bu yıl yüzde 40 oranında özellikle nitelikli liselere çok ihtiyaç var. Buca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iki tane imam hatip okulunu kapatarak iki tane Anadolu Lisesi yaptı. Ancak bu yeterli değil. Yeni yapılan bir okulu yine imam hatipe vermişler. Talep az olmasına rağmen imam hatip okullarını daha nitelikli ve donanımlı okullar. Buca gibi büyük bir ilçede özellikle nitelikli okul sayısı çok az. İzmir'in genelin 30 tane, Buca'ya ise 15 tane konteyner okul yapmayı planlıyorlar. Normal dönemde bile olmaması gereken bir olayın pandemi döneminde böyle bir çözüm bulunması başlı başına skandaldır. Okulların açılmasıyla ilgili zaten sağlıkla ilgili çeşitli çekinceler devam ederken, konteynerlerin çocukların sağlığı açısından çok daha büyük riskler barındıracağını düşünüyoruz. Bütün il ve ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerine, eğitimin bileşenlerinden oluşan bir eğitim ve bilim kurulu oluşturun. Bu uygulamayı yapan biz eğitimcileriz. Eğitimciler sahadaki durumu biliyor. Mevcut sendikalardan ve Veli-Der'den birer temsilci belirleyerek önümüzdeki süreci birlikte planlayalım diyoruz" diye konuştu.

Eğitim Sen Bergama Temsilciliği konteynerde yapılacak olan eğitime tepki göstererek basın açıklaması yaptı.

Yapılan açıklamada, “Öncelikle öğrencilerimizin ve meslektaşlarımızın sağlığını düşünmesi gereken Milli Eğitim Bakanlığı pandemi süreci devam ettiği sürece ve salgın hızla yayılırken halen okulları açmayı düşünmektedir. Okullar açıldığında yıkılacak okullarda yapılacak konteynerlerde eğitim ise, hem öğrencilerimizin sağlık hakkı, hem de eğitim ve bilim emekçilerinin ve öğrencilerimizin sağlık hakkı açısından kabul edilemez. Bu okullardaki öğrencilerin eğitimi için çok daha akıllıca çözümler üretilebilir. Örneğin; ilçemizdeki imam hatip liselerine büyük binalar tahsis edilmiştir ve hepsinde çokça boş sınıf bulunmaktadır. Öğrencilerin bu okullara servislerle taşınması planlanabilir. Bergama İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nü çocuklarımızın ve eğitim emekçilerinin sağlıkları ile oynamaması için uyarıyoruz. Sürecin takipçisi olacağız” denildi.