Dün gerçekleştirilen LGS’ye ilişkin bir açıklama yapan Eğitim-Sen Merkez Yürütme Kurulu, İzmir Torbalı’da bir okulda 2’nci oturum kitapçıklarının 1’nci oturumda, aradan sonra da 1’nci oturum kitapçıklarının 2’nci oturumda dağıtıldığı iddiasını gündeme taşıdı

Eğitim-Sen’den LGS iddiası: İzmir Torbalı'da kitapçıklar yanlış verildi

Eğitim-Sen Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Lise Geçiş Sınavı’na (LGS) ilişkin gelen bilgileri derleyerek bir açıklama yaptı.

Açıklamada, İzmir Torbalı’da bulunan bir okulda 2’nci oturum kitapçıklarının 1’nci oturumda, aradan sonra da 1’nci oturum kitapçıklarının 2’nci oturumda dağıtıldığı yönündeki iddiaya yer verildi.

Kendilerine ulaşan bilgileri derleyen Eğitim Sen, açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“İzmir Torbalı Mustafa Çoban Ortaokulu 8 numaralı salonda 2. oturum kitapçıklarının 1. oturumda dağıtıldığı, öğrencilerin soruları yanıtladığı ve daha sonra araya çıktıkları ve aradan sonra da 1. oturum testlerini yaptıkları iddia edilmektedir. Bu iddia sınav güvenliği ve geçerliği açısından oldukça ciddidir. Bu iddianın hızla MEB tarafından araştırılması ve bir açıklama yapılması gerekmektedir.”

Eğitim Sen MYK’si tarafından yapılan açıklamanın tamamı şu şekilde:

‘HAFIZALARDAN SİLNMEYECEK GÖRÜNTÜLER’

2020 yılı LGS, geride pek çok tartışmayı ve hafızalardan silinmeyecek görüntüleri bırakarak tamamlandı. LGS bir gün içinde uygulanabiliyor ancak sonuçları öğrencilerin tüm yaşantılarını etkiliyor. O nedenle günlerdir MEB’i ve siyasi iktidarı pek çok konuda uyarıyor, ısrarla düşüncelerimizi, eleştirilerimizi ve önerilerimizi ifade etmeye çalışıyoruz.

Siyasi iktidarın ve kabinenin bu sınavdan sorumlu bakanlığı olarak MEB’in bu süreci yürütürken en önemli eksikliği iş birliğine kapalı olması ve ifade edilen düşünce, öneri ve eleştirileri dikkate almaması olmuştur. Eğitim Sen, salgının başladığı ilk günden bu yana sürecin, sendikalar başta olmak üzere, tüm toplumsal kesimlerle birlikte yürütülmesi önerisinde bulunmuş ancak MEB anlaşılmaz bir şekilde bu öneriye olumlu karşılık vermemiştir. Bu nedenle de yaşanan pek çok sorunun öngörülemediği anlaşılmaktadır. Her ne kadar Milli Eğitim Bakanı, LGS’nin huzur ve güven içinde tamamlandığına dair açıklamalar yapsa da, alanda yaşanan gerçekliğin farklı olduğunu ifade etmek durumundayız. Sendikamıza ulaşan bilgiler ışığında yapılan değerlendirilmelerin sonucu şu şekildedir:

CİDDİ SORUNLAR YAŞANDI

Alınan önlemlerin sadece okul içi ile sınırlı olması ciddi sorunlara neden olmuştur. Ailelerin öğrencilerle beraber okula gelmesi okul önlerinde kalabalıkların oluşmasına ve fiziksel mesafenin kaybolmasına neden olmuştur. Umuyoruz ki yaşananlar nedeniyle bir sağlık sorunu oluşmaz. LGS’de yaşanan sorunların YKS için mutlaka göz önüne alınması ve önlemlerin yeniden değerlendirilmesi gerekmektedir.

Öğrencilerin kendi okullarında sınava girmesi kararı bazı açılardan olumlu olsa da, oturum aralarında fiziki mesafenin kaybolmasına neden olmuştur. Sendikamıza ulaşan bilgiler oturum aralarında kontrolün sağlanmasında güçlük yaşandığına dairdir.

Sınavlarda kullanılan bina ve salon sayısının artırılmasına rağmen, öğrencilerin kendi okullarında sınava girmesinden dolayı, şehir merkezlerinde sınav salonlarında 20 öğrencinin bulunduğu gözlenmiştir. 20 öğrencinin bulunduğu bir derslikte fiziki mesafe sağlamak mümkün değildir.

Hastanelerde tedavi gören öğrencilerin ambulanslarla okullara getirilerek sınava alınması kabul edilebilir bir uygulama değildir. Öğrencilerin eğitim ve sağlık hakkı açısından bu durumu eleştiriyoruz.

Sınav evrakı için kullanılan zarfların güvenilir ve sağlam olmadığı bildirilmiştir.

Yapılan değerlendirmelerle birlikte Genel Merkezimize ulaşan kimi hususları da MEB’in acilen yanıtlaması isteğiyle kamuoyunun bilgisine sunuyoruz:

İzmir Torbalı Mustafa Çoban Ortaokulu 8 numaralı salonda 2. oturum kitapçıklarının 1. oturumda dağıtıldığı, öğrencilerin soruları yanıtladığı ve daha sonra araya çıktıkları ve aradan sonra da 1. oturum testlerini yaptıkları iddia edilmektedir. Bu iddia sınav güvenliği ve geçerliği açısından oldukça ciddidir. Bu iddianın hızla MEB tarafından araştırılması ve bir açıklama yapılması gerekmektedir.

MANİSA’DAKİ İDDİAYA DA YER VERİLDİ

Manisa’da, sınavdan 3 gün önce covid-19 tanısı konulan bir öğrencinin diğer öğrencilerle aynı salonda sınava alındığı ve durumun fark edilmesinden sonra sınav salonunun değiştirildiği iddia edilmektedir. Eğitim Sen Manisa Şubemiz konuyla ilgili kamuoyunu bilgilendirmiştir.

Hatay’ın Altınözü ilçesinde geçici koruma altında bulunan mülteci ve göçmen öğrencilere, sorumlu olmadıkları ve ders olarak almadıkları, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük sınavı uygulandığı iddia edilmektedir. İddianın doğruluğu durumunda göçmen ve mülteci çocukların eğitim hakkı ile ilgili ciddi bir ihlal oluşmuş olacaktır.