Eğitim Sen’den mobbing tepkisi

Volkan Ateş

Eğitim Sen İstanbul 2 No’lu Şube Şehit Cengiz Hasbal Ortaokulu Vekil müdürü H. Ö.’nün öğretmenlere mobbing uyguladığı iddialarına ilişkin basın açıklaması yaptı. Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde yapılan basın açıklamasını Şube Başkanı Kazım Yılancı okudu.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Hükümetin ve Milli Eğitim Bakanlığı politikalarının sonucu öğretmenlere yönelik saldırgan davranış ve psikolojik şiddet yoluyla yıldırma çabası, müdür kisvesi altında karşımıza çıkmaktadır. 2016/2017 eğitim öğretim yılında Şehit Cengiz Hasbal Ortaokulu Vekil Müdürü’nün, çalışanlara yönelik ayrımcı, baskıcı, çalışma isteğini ve iş barışını yok eden yaklaşımına karşı, şikâyetlerimizi okulda çalışan öğretmenler ve sendika yöneticilerimiz eliyle Ataşehir İlçe Milli Eğitim yetkililerine birçok kez ifade ettik. Eğitim emekçilerine sürekli mobbing uygulayan müdürün bizlerin gözünde bir değeri, bir hükmü yoktur.”

Eğitim-Sen'den yapılan açıklamanın tamamı şöyle:

"Bugün bizleri yalnız bırakmayan tüm dostlarımızı sendikamız Eğitim Sen İstanbul 2 No'lu Şube adına selamlıyoruz.

Eğitim emekçilerine son zamanlarda artan baskılar, hükümetin ve ilgili bakanlığın yaklaşımından, dilinden bağımsız değildir. Hükümetin ve Milli Eğitim Bakanlığı politikalarının sonucu öğretmenlere yönelik saldırgan davranış ve psikolojik şiddet yoluyla yıldırma çabası, müdür kisvesi altında karşımıza çıkmaktadır.

Öğretmenlerin karşılaştığı her türlü saldırıyı ağırdan alan, eğitim emekçilerine düşman yöneticiler başımızda olduğu müddetçe eğitim emekçileri açısından hiçbir şey normalleşmeyecek, düzelmeyecektir. Hak aramak için yola çıkan, sendikal örgütlenme hakkını kullanan, emekçilere baskı ve sürgün politikaları uygulanmaktadır.

Eğitim Emekçilerini kendilerine kul köle belleyenler şunu çok iyi bilmelidir ki;

Eğitim Emekçileri bu ülkenin aydınlık yarınları, örgütlü gücü ve bu toplumun umududur. Bizler, karşı karşıya bıraktığınız baskılara, gerici yönetim anlayışınıza, hukuk tanımaz adaletsiz dünyanıza TAMAM diyoruz. Eğitim Emekçilerinin gücünü, toplumsal karşılığını yok sayanlar, bu güç karşısında yok olup gidecektir.

Her nerede olursa olsun tüm saldırılar karşısında eğitim emekçileri, dayanışma içinde haklarını korumaya, kendilerine yönelen her türlü şiddet karşısında, onurlarına, işlerine sahip çıkmaya devam edecektir.

Eğitim emekçilerinin dayanışması bu saldırıları geri püskürtecektir.

Kamuoyuna ve yetkililere buradan çağrımızı yineliyoruz.

2016/2017 eğitim öğretim yılında Şehit Cengiz Hasbal Ortaokulu Vekil müdürü Hülya Özyürek'in, çalışanlara yönelik ayrımcı, baskıcı, çalışma isteğini ve iş barışını yok eden yaklaşımına karşı, şikâyetlerimizi okulda çalışan öğretmenler ve sendika yöneticilerimiz eliyle Ataşehir İlçe Milli Eğitim yetkililerine birçok kez ifade ettik. Olağanüstü halin kendisine verdiğini zannettiği yetkiyle sendika üyemize "KHK var, istediğimi yapmak zorundasın, ayağını denk al, açığını bulmak için uğraşırım" diyen müdüre buradan bir kez daha sesleniyoruz. KHK'lar gidecek biz kalacağız!

Adı geçen okul müdürü öğretmenler kurul toplantı tutağında değişiklik yaparak öğretmen aleyhine ifadeler eklemiş ve soruşturma açtırmıştır.

Yetkilerin "evet, sıkıntıları biliyoruz, sene sonunda gerekli adımı atacağız demelerine rağmen" müdürlüğüne devam kararı verilmiş, ödül verilircesine 2017/2018 eğitim öğretim yılında Ataşehir Bilim Sanat Merkezi'nde görevlendirilmiştir. Bu iş yerinde çalışmaya başladığı andan itibaren ifade ettiğimiz tarzın devamını sağlayarak, burada da çalışan eğitim emekçilerini adeta bıktırmıştır. Eğitim emekçilerine sürekli mobbing uygulayan müdürün bizlerin gözünde bir değeri, bir hükmü yoktur.

Yetkililere bir kez daha buradan sesleniyoruz. Çalıştığı tüm kurumlarda huzursuzluğun nedeni olan bu kişinin görevine devam etmesi sorunun kaynağının gerçekte kim olduğunu göstermektedir. Müdür olarak görevlendirdiğiniz liyakatsız kişilerin işlediği suçlardan bizzat siz sorumlusunuz. Daha önce görev verilmeyeceğine dair söz verdiğiniz bu kişinin bu makamda devam etmesini sağlayan koruma kalkanını kaldırın, eğitim emekçileri rahat nefes alsın.

Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz!"