Eğitim Sen’in, “Pandemi Koşullarında Eğitim” araştırmasına katılan eğitimcilerin yüzde 92,7’si, dersliklerde fiziki mesafenin korunamayacağını belirtti. Araştırma kapsamında, “Sizin ve aileniz sağlığından endişe ediyor musunuz” diye sorulan öğretmenlerin yüzde 94,4’ü, “Evet” yanıtını verdi.

Eğitim Sen’den “Pandemide Eğitim” araştırması: Eğitimciler sağlıklarından endişe ediyor

BirGün / Ankara

Eğitim Sen’in, “Pandemi Koşullarında Eğitim” araştırması, eğitim sisteminin, okulların ve öğretmenlerin pandemi koşullarında eğitime ne kadar hazır olduğuna ilişkin çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Türkiye genelindeki 2 bin 231 kişinin katılımı ile gerçekleştirilen araştırmaya katılanların yüzde 92,7’si, “Dersliklerinizde fiziki mesafenin sağlanması mümkün müdür?” sorusuna, “Hayır” yanıtını verdi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın okulların açılması için belirlediği 31 Ağustos yaklaşırken Eğitim Sen, “Pandemi Koşullarında Eğitim” araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya katılanların tamamına yakını, okulların açılması durumunda dersliklerde fiziki mesafenin korunamayacağını belirtirken maske kullanımının ise 20 dakika ile sınırlandırılması gerektiğini savundu.

FİZİKSEL UYGUNLUK YOK

Eğitim Sen’in araştırmasında katılımcılara, Sağlık Bakanlığı’nın kapalı alanlar için belirlediği fiziksel kapasite ilkelerine okullarının uyup uymadığı soruldu. Katılımcıların yüzde 91’i, çalıştıkları okulun pandemi koşullarında eğitim için yeterli alana sahip olmadığını bildirdi. Çalıştığı okulun, salgın döneminde uygulanması planlanan ikili eğitime uymadığını düşünenlerin oranı ise yüzde 38,3 oldu. Okullarındaki öğrenci tuvaletlerinin sayısının yetersiz olduğunu düşünenlerin oranı da yüzde 87 olarak gerçekleşti. Araştırma çerçevesinde yapılan ankete katılan öğretmenler, öğretmenler odasında fiziki mesafenin korunabileceği yeterli alanın olmadığını ifade etti.

EĞİTİMCİLER ENDİŞELİ

Araştırmanın en dikkati çeken sonucu ise “Eğitim öğretimin başlaması durumunda sizin ve ailenizin sağlığının tehdit altında olacağını düşünüyor musunuz?” sorusuna verilen yanıtlar ile ortaya çıktı. Soruya yanıt veren 2 bin 239 eğitimcinin yüzde 94,4’ü, kendisi ve ailesi için endişe ettiği söyledi.

TEMİZLİK İÇİN BÜTÇE YETERLİ DEĞİL

Araştırmada öne çıkan diğer bazı sonuçlar ise şöyle:

>> Yüzde 84,4: Okulların düzenli dezenfekte ve temizlik çalışmaları için yeterli bütçe bulunmuyor.

>> Yüzde 92,7: Eğitim öğretimin sağlıklı şekilde yapılabilmesi için ek personele ihtiyaç var.

>> Yüzde 99,3: Eğitim bütçesi pandemi döneminde artırılmalı.

>> Yüzde 93,8: Uzaktan eğitim nitelikli şekilde yapılmıyor.

>> Yüzde 48: Pandemi sona erene kadar okullar açılmamalı.

>> Yüzde 30: Okullar gerekli önlemler alındıktan sonra açılabilir.