Eğitim Sen'den tepki: Haydar Ergülen söyleşisinde ne gibi bir sakınca görüldü

BİRGÜN İZMİR

Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Yürütme Kurulu adına yapılan açıklamada, Şair-Yazar Haydar Ergülen söyleşisinin İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi’nin talimatı ile yasaklandığının basına yansıdığı belirtilerek, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğünün bu konuda İzmir kamuoyuna acilen bir açıklama yapması gerektiği kaydedildi.

Açıklamada, "Ensar, TÜGVA, TÜRGEV ve benzeri vakıflara neredeyse protokollerle bütün kapıları açan MEB, eserleri ders kitaplarına girmiş şair ve yazar Haydar Ergülen söyleşisinde ne gibi bir sakınca görmüştür" denildi.

Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“İzmir Atatürk Lisesi edebiyat öğretmenleri zümresinin ortak kararı ve okul yönetiminin de bilgisi ve izni dâhilinde öğrencilere yönelik olarak 28.11.2019 tarihinde planlanan Şair-Yazar Haydar Ergülen söyleşisinin İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi’nin talimatı ile yasaklandığı basına yansımıştır. Yine basına yansıdığı kadarıyla, söyleşi saatinden bir saat kadar önce İl Mili Eğitim Müdürü Ömer Yahşi, okul yönetiminden söyleşinin iptal edilmesini istemiştir. Haydar Ergülen’in "Muhalif gazete yazarı ve terör destekçisi olduğu konusunda şikâyet olduğunu, etkinliği iptal edin" şeklinde talimat verdiği İstanbul’dan İzmir havalimanına inmiş olan yazara ifade edilerek etkinliğin yapılması engellenmiştir.

Şair-Yazar Haydar Ergülen MEB 12. Sınıf Türk dili ve Edebiyatı dersi müfredatının bir parçasıdır. Eserleri 12.sınıfların Türk Dili ve Edebiyatı derslerinde işlenmektedir. Şairin şiirleri ders kitabında yer almaktadır. Öğrencilerimizin kültür- sanata, edebiyata erişiminin engellenmesi çağdışı ve kabul edilemez bir tutumdur. Eğitim kurumunun, eğitimcinin görevi; öğrencileri şiire, edebiyata, düşünmeye, sorgulamaya sevk edip, geleceğe hazırlamak değil midir?

  1. Eserleri ders kitabına girmiş, bir hafta öncesinden okula afişleri asılarak duyurusu yapılmış olan bir söyleşiden kimler neden rahatsız olmuştur?
  2. Ensar, TÜGVA, TÜRGEV ve benzeri vakıflara neredeyse protokollerle bütün kapıları açan MEB, eserleri ders kitaplarına girmiş şair ve yazar Haydar Ergülen söyleşisinde ne gibi bir sakınca görmüştür.
  3. MEB’in ders kitabında uygun gördüğü şairin söyleşisine, hukuk dışı gerekçelerle İl Milli Eğitim Müdürü tarafından yasak getirilebilir mi?
  4. Özel bir okulda bugün yapılacak olan Haydar ERGÜLEN söyleşisinin ertelenmesi/iptal edilmesinin bu yasaklama ile bir ilgisi var mı?

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğünün bu konuda İzmir kamuoyuna acilen bir açıklama yapması gerekmektedir.”