Eğitim Sen'den YKS açıklaması

Salgın nedeniyle önce ertelenerek temmuz ayında yapılacağı duyurulan ardından tekrar haziran ayında yapılacağı ilan edilen Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Sınavı (TYT) dün gerçekleştirildi. 2 milyon 433 bin 219 kişinin başvurduğu sınavda öğrenciler gelecek hayalleri için birbiriyle yarıştı.

Covid-19 gölgesinde gerçekleştirilen sınava ilişkin açıklama yapan Eğitim Sen, YKS’de yaşanan ve yaşanacak olan bütün olumsuzlukları takip ederek sorumlularla ilgili hukuki haklarını arayacaklarını duyurdu.

Yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Salgın koşullarında 2020 YKS’nin ilk oturumu bugün gerçekleşti. Geçen hafta gerçekleştirilen LGS’de Manisa ve İstanbul/Bakırköy’de sendikamız aracılığıyla basından duyurduğumuz ihmaller silsilesine ve bu hafta için tekrardan yapmış olduğumuz uyarılara rağmen yine benzer görüntülere tanıklık ettik.

Bugün şubemiz bölgesindeki Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu lisesinde yaşananlar ise tüm çıplaklığıyla “salgın koşullarında sınav olmaz” talebimizin haklılığını gösteriyor.

Adı geçen okuldaki salon başkanı ihtiyacı karşılanamadığı gerekçesiyle başka okullarda görevli olan arkadaşlarımız son gün saat 22:00’da aranarak onayları alınarak görevlendirilmişti.

Okullarda her sınav öncesinde, hem sınav evraklarının görevlilere teslim edilmesi hem de sınavda dikkat edilmesi gereken noktalarla ilgili bilgilendirilme toplantısı gerçekleştirilir. Bu sebeple sınav görevlileri her zamanki gibi 2 saat önceden okula gelmişlerdir.

Ancak; 1 saatten fazla süre evrakların eksik olduğu, bazı sınıfların görevlilerinin tanımlanmamış olduğu gibi pek çok sorun ortaya çıktı. Bina sorumlusunun ÖSYM ile telefon görüşmelerinde ve okul idarecileriyle yaptığı tartışmalarda 5 yeni sınıfın Cuma gecesi bu okula aktarıldığını, dolayısıyla birçok şeyin eksik olduğunu öğrendik.

Eksikliklerin bir kısmı el yordamı ve telefon görüşmeleriyle halledildiğinde ise toplantı yapma ve bilgilendirme için zaman kalmamıştı.

Sadece sınav evrakları verildi. Ardından bina ÖSYM sorumlusu yeni eklenen 5 sınıfın covid19 pozitif öğrencilerden oluştuğunu, bir kısmının karantinasının, bir kısmının tedavisinin bazılarının da belirtilerinin devam ettiği bilgisini verdi. Bu sınıflardaki arkadaşların daha dikkatli olmasını önerdi.

Zaman daraldığı için öğrencilerin sınıflara alımı başladı. Fakat kadın polis olmadığı için bu konuda da çok ciddi eksiklikler yaşandı ve sınıfta bulunması gereken salon başkanı kapıya çağrılarak görevlendirildi.

Okulun engelli öğrenci sınav merkezi olması sebebiyle süreç daha da karmaşık hale geldi. Girişte ateş ölçme dahi gerçekleşmedi. Her ne kadar hasta olan öğrenciler farklı sınıflarda sınava alınmış olunsa da hiçbir şekilde dezenfekte edilmemiş, temizlenmemiş olan ortak girişleri, aynı koridorları ve tuvaletleri kullandı.

Tüm bu problemlere rağmen başlatmak üzere olduğumuz sınav ÖSYM Bölge sorumlusunun sınıfları dolaşarak “Kırtasiye malzemelerinin eksikliği sebebiyle sınava başlamıyoruz” demesiyle 40 dakika gecikmeli başlatıldı ve40 dakika gecikmeli bitirildi.

Sınav sonundaysa; okula sonradan atanan öğrencilerin evrakları öğretmenler odasında masanın üzerinde herhangi bir önlem alınmadan toparlandı.

Bizlerle dalga geçer gibi özensizce planlanan bu sınav süreci, tedbirlerin yetersizliği ve son dakika verilen hayati bilgilerle bütün arkadaşlarımızı doğal olarak kaygılandırdı.

Tüm bu yaşananlar hem covid19 pozitif olan, hem de kronik rahatsızlıkları bulunan öğrencilerimiz için çok ciddi riskler barındırmaktadır.

Yaşanan bu skandal açıkça sınavda yeterince hazırlık süreci yapılmadığını, toplum sağlığının hiçbir şekilde göz önünde bulundurulmadığını gösteriyor.

Eğitim Sen olarak, salgının başladığı ilk günden bu yana sürecin, sendikalar başta olmak üzere, tüm toplumsal kesimlerle birlikte yürütülmesi önerisinde bulunduk, çocuklarımızın sağlığının ekonomik çıkarlara feda edilemeyeceğini her fırsatta dile getirdik.

Gerekli önlemleri almadan yaşatılan bu sınav sürecinde tüm yöneticiler sorumludur. Öğrencilerimiz, eğitim ve bilim emekçilerinin hakları ve sağlıkları için gerekli önlemlerin alınması konusunda yaptığımız uyarılara rağmen bu sorunların yaşanıyor olması ihmal değil, bir öncelik sorunudur. Öncelik ve tercih; öğrencilerimizden eğitim ve bilim emekçilerinden yana değildir.

Eğitim-sen olarak YKS’de yaşanan ve yaşanacak olan bütün olumsuzlukları takip ederek sorumlularla ilgili hukuki haklarımızı kullanacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız.

Öğrencilerimiz, eğitim ve bilim emekçileri asla yalnız değildir."