AKP’nin eğitim alanına yönelik saldırıları artarken, Eğitim Sen İzmir Şubeleri ortak mücadele için çağrı yaptı. Yapılan çağrıda eğitimin yeni rejimin kurucu unsuru olduğu belirtilerek laiklik mücadelesinin önemine vurgu yapıldı

Eğitim Sen İzmir: Laiklik mücadelesi geleceği savunmak demektir



BERKAY SAĞOL

Yaşadığı güç kaybını durdurmaya çabalayan AKP, Ayasofya'nın cami olarak kullanıma açılması başta olmak üzere Siyasal İslam’ı güçlendirme hedefi ile çeşitli adımlar atıyor. Ayasofya ile beraber hilafet ve Latin alfabesi tartışmalarını ve İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasına dair kamuoyunu ikna etme çabalarını, Mustafa Kemal Atatürk'e ve Cumhuriyet'in kazanımlarına dönük saldırılar izledi.

Siyasi iktidarın kendisini değişmez ve seçeneksiz kılacak yeni bir rejimi inşa etmek için kullandığı en önemli araçlardan birinin eğitim olduğunu ve bu nedenle de eğitim ve yükseköğretim alanına yönelik sürekli bir değişim, dağılma ve yeniden oluşturma süreci izlendiğini belirten Eğitim Sen İzmir Şubeleri yazılı açıklama yaptı.

"EĞİTİM YENİ REJİMİN KURUCU UNSURUDUR"

Yaşam şekilleri, bilim, sanat, felsefe, laiklik, hayaller, eşit ve özgür bir gelecek düşleri dâhil hayatın her alanının tahrip edildiği belirtilen açıklamada, “Muktedir, oluşturmaya çalıştığı korku iklimi ile bizlerin de derin bir sessizliğe ve suskunluğa girmesini beklemektedir. ‘Egemen’ bizi susan, soru sormayan, eleştirmeyen, hakları ve özgürlükleri için mücadele etmeyen, itaat eden milyonlar olarak görmek istemektedir. Yaratılmaya çalışılan bu karanlık kimsenin umutsuzluğa kapılmasına neden olmamalıdır. Bu toprakların eğitim ve bilim emekçileri olarak her koşulda haklarımız, özgürlüklerimiz, öğrencilerimizin eğitim hakkı ve geleceğimiz için mücadele etmekten vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz. Eğitim Sen yaratılmak istenen karanlığa karşı halkımızı yan yana durmaya, birlikte mücadele etmeye çağırıyor” denildi.

Laiklik mücadelesinin geleceği savunmak olduğu vurgulanan açıklamada, “Laikliğin kalan kırıntılarına karşı dozu artan bir şekilde dinselleştirme, piyasalaştırma saldırısını sürdüren siyasi iktidara karşı eğitim alanında gereken direnci, mücadeleyi dün olduğu gibi bugün de ısrarla sürdüreceğiz. Siyasi iktidarın eğitim alanında yapmak istediklerine karşı halkımızın çağrımıza kayıtsız kalmayacağına yürekten inanıyoruz. Eğitim yeni rejimin kurucu unsuru olarak kullanılmaktadır. Bu nedenle, eğitim alanında yürütülecek mücadele de ortak geleceğimiz, aydınlık yarınlar içindir. Eğitim Sen olarak bulunduğumuz her yerde eğitim alanının mücadele alanına dönüştürülmesinin bugünün en acil görevi olduğunun farkındayız. Şimdi yapılması gereken yan yana gelmek, sözümüzü ortaklaştırmak ve geleceğimiz için ayağa kalmaktır” ifadelerine yer verildi.