Eğitim Sen İzmir 5 No’lu Şube Başkanı Özcan Çetin, 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, Öğretmenlik Meslek Kanunu’na dikkat çekti. Çetin açıklamasında, “Meslek Kanunu diye çıkardıkları yasa ile öğretmenlerin birliğine çalışma barışına ve meslek onuruna göz dikenlerin hamasi nutuklarını daha fazla dinlemek istemiyoruz” dedi.

Eğitim Sen İzmir Şubeleri: "Yok sayıldığımız bir dönemde 24 Kasım'ı kutlamıyoruz"
Fotoğraf: Depophotos

BİRGÜN EGE

Eğitim Sen İzmir Şubeleri, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı. Şubeler adına Eğitim Sen İzmir 5 No’lu Şube Başkanı Özcan Çetin tarafından yapılan açıklamada, her 24 Kasım’da öğretmenliğin kutsallığından ve ‘onurlu bir meslek’ olduğundan söz edildiğine dikkat çekilerek, “Bildik ezber cümlelerin kullanılması, bizleri ciddi anlamda rahatsız etmektedir” denildi.

Açıklamada, "Eğitim Sen İzmir Şubeleri olarak; meslek kanunu adıyla çıkarılan yasalarla hiçe sayıldığımız, edinilmiş haklarımızın gasp edildiği; esnek ve güvencesiz çalıştırıldığımız; ücretli, sözleşmeli, kadrolu, uzman, başöğretmen diye ayrıştırıldığımız; piyasalaşan eğitimde, ticarethane gibi işletilen okullarda yok sayıldığımız, değersizleştirildiğimiz bir dönemde 24 Kasım'ı öğretmenler günü olarak kutlamıyoruz" ifadelerine yer verildi.

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun (ÖMK) öğretmenlere zarar verdiğini ifade eden Çetin, "Yüz binlerce eğitim emekçisinin ekonomik, sosyal ve mesleki sorunlarını çözmek bir tarafa Meslek Kanunu diye çıkardıkları yasa ile öğretmenlerin birliğine çalışma barışına ve meslek onuruna göz dikenlerin hamasi nutuklarını daha fazla dinlemek istemiyoruz" diye konuştu.

"TÜM ÜCRET ARTIŞLARI TÜM EĞİTİMCİLERE YANSITILMALI"

19 Kasımda yapılan Kariyer Basamakları Sınavı’nın öğretmenlere yapılan bir hakaret olduğunu vurgulayan Çetin, şunları söyledi:

"Öğretmenlerimizin mesleki itibarını yok eden bu sınavı asla kabul etmeyeceğiz. Kariyer basamakları üzerinden yapılacak ekonomik iyileştirmeler gerçek bir ücret artışı anlamına gelmemektedir. Eşit işe eşit ücret anlayışını zedeleyen tüm ücret artışları tüm eğitimcilere yansıtılmalıdır. Ölümü gösterip sıtmaya razı eden bu anlayışın, öğretmenlerin gerçek sorunlarına çözüm bulmaktan ne kadar uzak olduğunu bir kere daha görmekteyiz."

İzmir 5 No’lu Şube Başkanı Özcan Çetinİzmir 5 No’lu Şube Başkanı Özcan Çetin

"ÖĞRETMENLERİMİZİN SORUNLARINA ÇÖZÜM İÇİN HİÇBİR SOMUT ADIM ATILMADI"

Ek ders karşılığı çalıştırılan ücretli öğretmenlik, giderek yaygınlaşan sözleşmeli öğretmenlik, mülakat ve güvenlik soruşturmalarına vurgu yapan Çetin, "Asgari ücretinde altında ek ders karşılığı çalıştırılan ücretli öğretmenlik; giderek kalıcılaşan ve yaygınlaşan sözleşmeli öğretmenlik, mülakat ve güvenlik soruşturmaları nedeniyle yaşanan, hatta atandığı halde göreve başlatılmayan öğretmenler; piyasanın koşullarında acımasızca ezdirilen özel okul ve dershane öğretmenleri; İhtiyaç olduğu halde 800 bine yakın işsiz yaşamaya mahkûm edilen ataması yapılmayan öğretmenlerimizin sorunlarına çözüm bulmak için bugüne kadar hiçbir somut adım atılmamıştır. Eğitim Sen İzmir Şubeleri olarak; meslek kanunu adıyla çıkarılan yasalarla hiçe sayıldığımız, edinilmiş haklarımızın gasp edildiği; esnek ve güvencesiz çalıştırıldığımız; ücretli, sözleşmeli, kadrolu, uzman, başöğretmen diye ayrıştırıldığımız; piyasalaşan eğitimde, ticarethane gibi işletilen okullarda yok sayıldığımız, değersizleştirildiğimiz bir dönemde 24 Kasım'ı öğretmenler günü olarak kutlamıyoruz" ifadelerini kullandı.