Geçen günlerde gerçekleşen LGS sınavına giren öğrenciler hayal kırıklığı yaşıyor. Öğrenciler eşit olmayan koşullarda sınava girerken, Eğitim Sen Manisa Şubesi yaşananlara tepki gösterdi.

Eğitim Sen Manisa: Verilemeyen eğitimin sınavı yapılır mı?

BİRGÜN EGE

Geçen günlerde yapılan LGS sınavına giren 1 milyon 243 bin 801 öğrenci adil olmayan koşullarda gerçekleştirilen uzaktan eğitimin mağduru oldu. Eğitim Sen Manisa Şubesi ise LGS sınavında yaşanan mağduriyetin peşini bırakmıyor. Yapılan yazılı açılamada, LGS sınavında çıkmış soruların daha öncesinde bir yayınevinin sınava hazırlık kitabında çıktığı belirtildi.

Pandemi koşullarının her öğrenci için adil olmadığı ifade edilen açıklamada, “Geçen yıl pandemi şartlarından dolayı sınavın konu kapsamı daraltılmıştı. Bu yıl sanki sağlıklı bir eğitim öğretim süreci işletilmiş gibi öğrenciler bütün müfredattan sorumlu tutuldular. Böyle bir anlayış eğitim süreçlerini bilimsel ilkelere göre kurgulayan bir anlayış değildir. Eğitimde yaşanan eşitsizliği daha da derinleştirip yoksul halk çocuklarının eğitim süreçlerinin dışına itilmesine yol açan bir yönelimdir” denildi.

Eğitimin öğrencilerin üzerinde rekabet baskısı oluşturduğunu ve pandemi dönemiyle birlikte iyice sarpa sardığı dile getirilen açıklamada, “Milli Eğitim Bakanlığı yaşanan bu pandemi sürecinde liselere geçişi sınavla değil öğrencilerin eğilimine göre planlayabilirdi. Zaten sınav sisteminin kendisi elemeye dayalı rekabetçi bir sistemdir. Bu sistemin terk edilmesi gerekir. Bir de öğrencilerin bir yıl boyunca göremediği müfredattan sınav yapılınca durum daha da vahim hale gelmektedir” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada şunlar belirtildi: “Bakanlık öğrencileri mağdur eden ve eşitsizliği derinleştiren sınav merkezli eğitim modelinden vazgeçmeli, tüm öğrencilere eşit fırsatlar sağlanmalıdır. Biz Eğitim Sen olarak sınava dayalı eğitim sistemi yerine öğrencilerin gelişim özelliklerine göre desteklendiği her öğrencinin kendi ilgi ve yetenekleri doğrultusunda hangi alanda okuyacağına kendisinin karar vereceği bir eğitim sistemini savunuyoruz. Bakanlığa bu eğitim modeline geçiş yapmasını tavsiye ediyoruz.”