Eğitim Sen yayımladığı basın açıklamasında, yüz yüze eğitimde öğretmen ve öğrenci sayısının artmasına rağmen alınan önlemlerde bir artışın olmadığını açıkladı.

Eğitim Sen: Yüz yüze eğitimde gerekli önlemler alınmıyor

Eğitim Sen’in “Salgın Günlerinde Eğitim” başlıklı basın açıklamasında, “Okullarda aynı anda bulunacak öğretmen ve öğrenci sayısının artmasına rağmen alınan önlemlerde aynı oranda bir artışın olmadığını maalesef tespit etmek durumundayız. Bu konuda yaşanacak eksiklikleri tespit etmek ve giderilmesi için üzerimize düşeni yapmak bizlerin önündeki en önemli sorumluluk olarak durmaktadır” denildi.

Sendika tarafından yapılan açıklamada ayrıca, Eğitim Sen şubelerinin, temsilciliklerinin, iş yeri temsilcilerinin ve üyelerinin sağlık önlemleri ve eğitim-öğretim faaliyetlerini yakından takip ederek yaşanan tüm sorunları öncelikle kayıt altına alacağı vurgulandı.

ÖĞRETMENLERİN DERS YÜKÜ AZALTILMALI

“Tüm eğitim ve bilim emekçilerine çağrımız, yaşanan tüm sorunlarda kendilerine en yakın Eğitim Sen şubesi veya temsilciliğine başvurmalarıdır” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bu durum öğretmenlerin neredeyse tüm zamanlarını bilgisayar karşısında geçirmelerine neden olmaktadır. Yaşanan bu durumun sürdürülebilir olması için mutlaka öğretmenlerin ders yükü ve içeriği seyreltilmelidir. Ancak yapılacak seyreltmenin öğretmenler açısından ekonomik bir kayba da dönüşmemesi gerekir. Salgın koşullarında okullarda yapılan yüz yüze eğitim için ve uzaktan yapılan tüm dersler için ek ders ücretinin artırımlı ödenmesi gerekmektedir.”

EBA’YI ÖĞRENCİLERİN KÜÇÜK BİR BÖLÜMÜ KULLANABİLİYOR

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünün (EBA), kullanımı ile ilgili paylaştığı sayısal verilere göre EBA’ya giriş yapan öğrenci sayısının 10.3 milyon olduğu hatırlatılan açıklamada:

“Toplam öğrenci sayısı dikkate alındığında neredeyse 6 milyon öğrencinin EBA’yı kullanmadığı görülüyor. Bu sayının devam zorunluluğu ve sınavlarda öğrencilerin tüm kazanımlardan sorumlu olduğu dikkate alındığında yüksek olmadığı açıktır. Asıl sorun ise EBA’yı kullanamayan 6 milyon civarında öğrenci. EBA’yı öğrencilerin yüzde 65’inin cep telefonundan kullanıyor olması ise diğer bir büyük sorun. Cep telefonundan uzaktan eğitime erişimin gerçek anlamda bir erişim olmadığını tespit etmek gerekiyor. Görünen o ki öğrencilerin sadece küçük bir bölümü EBA’yı sağlıklı olarak kullanmaktadır. MEB’in rakamları paylaşım şekli ise sorunların farkında olmadığını veya bunları sorun olarak görmediğini göstermektedir. Uzaktan eğitime tüm öğrencilerin erişiminin sağlanması MEB’in önünde duran en önemli kamusal sorumluluktur.”

YÜZ YÜZE EĞİTİME BAŞLAMA KARARI ÖĞRETMENLERE BIRAKILMALI

60 yaş üzeri ve kronik rahatsızlığı olan öğretmenlerden yüz yüze eğitime başlamak isteyenlerin dilekçe vererek okul yönetimlerine başvurduğu hatırlatılan açıklamada, “Ancak başvuru yapmadığı halde okullara çağrılan ve yüz yüze eğitime başlama isteği reddedilen arkadaşlarımızın Genel Merkezimize başvuruları devam ediyor. İdari izinli sayılan öğretmenlerin yüz yüze eğitime başlama veya başlamama kararı öğretmenlerin kendilerine bırakılmalıdır. Yüz yüze eğitime başlamayan idari izinli öğretmenlerin hak kaybı yaşamaması için, arkadaşlarımız uzaktan eğitimde görevlendirilmelidir” ifadesi kullanıldı.

EK DERS SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN GİRİŞİMLERDE BULUNACAĞIZ

Eylül ayı ek ders ödemelerinde yaşanan farklı ücret ödeme sorununun nedeninin MEB’in düzenleyici ve genel kararlar almaması olduğu vurgulanan açıklamada, “Uygulamada yetki kullanan okul, ilçe ve il yöneticilerinin tutumlarından dolayı aynı branş öğretmenlerine aynı saatte derse girmelerine rağmen farklı ücret ödemeleri yapıldı” denildi.

Özellikle psikolojik danışman ve rehber öğretmenler arasında yaygın olarak farklı ücret ödemesi gerçekleştiğini belirten Eğitim Sen, bu sorunun çözümü için gerekli girişimlerde bulunacaklarını ve herhangi bir hak kaybı yaşanmaması için düşük ücret alan eğitmenlerin okullara başvurması için gerekli hazırlıkları yapacaklarını duyurdu. Eğitim Sen oluşturduğu dilekçe örneğini şubelere gönderecek.