Çiğli'de eğitim sendikaları banka promosyonlarının revize edilmesi ve kayıpların karşılanması hakkında açıklama yaptı. Eğitim İş Çiğli Şube Başkanı Serdal Keçeli, maaş promosyonlarının iptal edilerek yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi gerektiğini söyledi.

Eğitim sendikalarından 'promosyon' çağrısı

BİRGÜN EGE

Enflasyonun durulmayan yükselişinin ardından kamu ve özel sektör ile emeklilerin maaşları için bankaların ödediği promosyonlar rekor kırıyor. Yüksek promosyon ücretleri karşısında önceki aylarda veya yıllarda yapılan promosyon anlaşmaları düşük kaldı.

Çiğli'de Eğitim-İş, Eğitim Bir-Sen, Eğitim Sen, Türk Eğitim-Sen, Teç-Sen, Anadolu Eğitim-Sen ve Engelsiz Eğitim-Sen, Çiğli Eğitim Sendikaları Dayanışma Platformu adı altında birleşerek, Halk Bankası Çiğli Şubesi önünde açıklama yaptı.

Yaşanan mağduriyete dair konuşan Eğitim İş Çiğli Şube Başkanı Serdal Keçeli maaş promosyon anlaşmasının iptal edilerek yaşadıkları mağduriyetin giderilmesi gerektiğini belirtti. Keçeli, Halk Bankası'nın maaş promosyonunun enflasyon karşısında eridiği ifade etti.

Keçeli, “Son yıllarda ülkemizde yaşanan yüksek enflasyon ve faiz artışları sebebiyle 01.04.2021 tarihinde Halk Bankası ile yapılmış olan maaş protokolünün günümüz şartlarına uymadığı, ağır ekonomik kayıplara neden olduğu görülmektedir. Ülkemizde yaşanan yüksek enflasyon sebebiyle eğitim çalışanlarının maaş, ek ders, ek ödeme gibi gelir kalemlerine 2021 Temmuz ayında yüzde 8,45, 2022 Ocak ayında yüzde 35,27 ve 2022 Temmuz ayında yüzde 41,85 oranında artış yapıldı. Dolayısıyla ilçemiz eğitim çalışanlarının Halk Bankasına yatan gelirleri öngörülenin çok üstünde bir yükseliş gösterdi” dedi.

Yurt genelinde yeni yapılan 3 yıllık protokollerin 30 bin TL bandını geçtiğini görüldüğünü ifade eden Keçeli, “Halk Bankası ile protokolün imzalandığı Nisan 2021 tarihinde yıllık enflasyon oranı yüzde 15,61 oranında iken, Temmuz 2022 tarihinde bu oran yüzde 79,60 oranına yükselmiştir. Kaldı ki gerçek enflasyon bu verilerin çok çok üstündedir. TC Merkez Bankasının yıllık enflasyon tahminlerine baktığımızda 2021 yılı için yüzde 18,4, 2022 yılı için yüzde 11,8, 2023 yılı içinse yüzde 7 olarak ilan edilmiştir. Devletin resmi kurum ve kuruluşları tarafından dahi öngörülememiş olan bu yüksek enflasyon koşullarının yarattığı mağduriyet protokolün iptali ve yenilenmesi için başlı başına bir gerekçedir.

Tüm gerekçe ve veriler ışığında, Halk Bankası ile devam etmekte olan maaş promosyon anlaşmasının iptal edilerek güncel veriler ışığında ivedilikle yenilenmesini, yaşanan mağduriyetin giderilmesini talep etmekteyiz” diye konuştu.