Eğitim uzmanı TEOG’dan beraat etti

Mustafa M. Bildircin

Bin 193 öğrencinin birinci olması ile sonuçlanan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’nin (TEOG) 2015’teki sınavındaki şaibe iddialarını dile getiren Eğitim Uzmanı Ali Taştan, hakkında açılan davadan beraat etti.

ŞÜPHEYİ DİLE GETİRDİ

TEOG’da binlerce öğrencinin birinci olmasının ardından Taştan, Temmuz 2015’te Karşı gazetesine verdiği röportajda şaibe iddialarını dile getirdi. Taştan, yaşananların altında, ‘yeni bir sınav çetesi yapılanmasının’ yattığını öne sürdü.

YENİDEN YARGILAMA

MEB, yayımladığı tekzip metninde, Taştan’ın ifadelerinin ‘tümüyle yalan ve iftira’ olduğu savundu. Yapılan suç duyurusunun ardından Ankara 32’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada Taştan, 1 yıl 2 ay 17 gün hapis cezasına çarptırıldı. Anayasa Mahkemesi (AYM) ise Taştan’ın ‘sınav çetesi’ ifadesiyle cezalandırılması ile ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti ve yeniden yargılama istedi.

MEB avukatlarının katılmadığı Ankara 32’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde dün yeniden görülen davada ise Taştan hakkında beraat kararı çıktı. Duruşmanın ardından BirGün’e konuşan Taştan, şunları söyledi:

“Mahkeme, AYM’nin kararı doğrultusunda sonuçlandı. Bu karar, ülkemizdeki emek örgütleri ve yöneticileri açısından çok önemli. Yaklaşık dört yıl ifade özgürlüğüm kısıtlanmıştı. Bu süreçten sonra emek örgütü yöneticileri olarak tüm usulsüz uygulamaların karşısında daha güçlü olacağımızı belirtmek isterim. Ben MEB’i, sınavlardaki usülsüzlükler nedeniyle eleştirdim, MEB ise şahsıma dava açtı. Ancak dört yıl boyunca MEB’in avukatları bir kez bile duruşmalara katılmadı. Duruşmalara gelmeyen MEB avukatlarının görevi şimdi, sınavlarla ilgili usulsüzlüklerin aydınlatılmasını sağlamaktır.”