Eğitim ve araştırma ifadesi yalnızca adlarında kalacak
Fotoğraf: DHA

Berkay SAĞOL

Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan personel dağılım cetvelinde kısmen kapatılması planlanan hastanelerdeki uzman hekim sayılarının azaltıldığı görüldü. Sendikalar, şehir hastaneleri için uzman hekim kadrolarının 3’te 2 oranında azaldığını belirterek "Personel dağılımı, mevcut hastanelerin artık aynı kapasitede çalışmayacağını gösteriyor" dedi.

Bilkent Şehir Hastanesi’nin açılacağı söylenerek çok önemli 6 hastane kapatıldı. Ankara’da Etlik Şehir Hastanesi’nin açılmasının ardından da Ankara Onkoloji, Dr. Sami Ulus Çocuk Sağlığı ve Araştırmaları, Dışkapı Yıldırım Beyazıt ve Ulucanlar Göz ve Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastaneleri işlevsiz hale getirildi. Bakanlık tarafından yayımlanan personel dağılım cetveline göre Dışkapı EAH’sinde uzman hekim sayısı 342’den 160’a, Sami Ulus EAH’sinde uzman hekim sayısı 192’den 46’ya, Ulucanlar Göz EAH uzman hekim sayısı 41’den 16’ya, Zübeyde Hanım EAH uzman hekim sayısı 132’den 50’ye düşürüldü. Etlik Şehir Hastanesi’ne ise 1015 uzman hekim kadrosu açıldı.

CİDDİ AZALMA VAR

Hastanemi Açın Platformu sözcüsü Dr. Bayazıt İlhan, “Hastanelerin uzman hekim kadrolarında ciddi azaltma yapıldığı görüyoruz. Bu kadroların da Etlik Şehir Hastanesi’ne kaydırıldığı görülüyor. Personel dağılımı, mevcut hastanelerin artık aynı kapasitede çalışmayacağını gösteriyor. Biz bu hastanelerin güçlendirilmesini, personel ve ekipman eksiklerinin giderilmesini talep ediyoruz” dedi. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Ankara Şubesi Eş Başkanı Kubilay Yalçınkaya ise “Sağlık Bakanı mevcut hastanelerin kapanmayacağını ifade etti ancak yayımlanan cetvel ile bu hastanelerin eğitim ve araştırma hastanesi vasfını sürdürmesi imkânsız. Hastanelerdeki uzman hekim sayısı neredeyse 3’te 2 oranında azaltılmış durumda. Eğitim ve araştırma yalnızca bu hastanelerin adı olarak kalacak” diye konuştu.