Guatemala halkı mecliste kabul edilen 2021 Ulusal Bütçesi’ni protesto etti. Eğitim ve sağlık harcamalarında kesintiye gidilmesi kararı alan hükümetin istifası istendi.

Eğitim ve sağlık bütçesinde kesintiye tepki

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Orta Amerika ülkesi Guatemala hükümetin eğitim ve sağlık harcamalarında kesinti yapılması kararıyla çalkalanıyor. Önceki gün ülkenin adını taşıyan başkentte binlerce kişinin katıldığı hükümet karşıtı protestolar düzenlendi.

Mecliste hafta içinde yapılan oylamada, söz konusu “2021 Ulusal Bütçesi” 114 milletvekilinin oyuyla kabul edilmişti.


EYLEMCİLERE POLİS ŞİDDETİ

Ulusal Kültür Sarayı’nın önünde toplanan halk, Devlet Başkanı Alejandro Giammatte hükümetinin istifasını istedi. İşçi sendikalarının ve kitle örgütlerinin çağrısıyla yapılan eylemlere güvenlik güçleri müdahale etti. Eylemciler polis şiddetine tepki olarak meclis binasını basma girişiminde bulundu. Kısa sürede büyüyen tepkilere yönelik Devlet Başkanı Alejandro Giammattei, Twitter hesabından paylaşımda bulundu. Giammattei, “Kamu mallarına ve özel mülkiyete zarar verilmesine müsaade edemeyiz. Yasalarca belirtilmiş kuralların dışına çıkanlar bunun bedelini ödeyecektir” ifadelerini kullandı.

Guatemala Devlet Başkanı Yardımcısı Guillermo Castillo ise halkın yeni bütçeye yönelik öfkesini “anlaşılır” bulduğunu ifade ederek Devlet Başkanı Giammattei’ye “ülkenin iyiliği için” birlikte istifa etme tavsiyesinde bulundu. Basına açıklama yapan Castillo, “Başkan’la beraber seçildik, ülkenin dizginlerini beraber götürmeye söz verdik ancak beklenildiği gibi olmadı. İkimiz de ülkenin iyiliği için istifa etmeliyiz” dedi.Castillo, ülkenin daha fazla borç batağına sürüklenmemesi için yönetime kemer sıkma, şeffaflık ve ekonominin verimli kullanılması çağrısı yaptı.