Ülkedeki her alanda olduğu gibi eğitimde de kadın yöneticilerin oranı oldukça düşük. 81 ilin yalnızca üçünde, 911 ilçenin ise yalnızca 10’unda kadınlar milli eğitim müdürü olarak görev yapıyor.

Eğitim yönetiminde kadınlar yok

BirGün ANKARA

Kamunun hemen hemen her alanında hüküm süren erkek egemen anlayış, eğitimde de hakim. AKP’nin kadınları yok sayan atama kararları sonucunda, il ve ilçe milli eğitim müdürlerinin tamamına yakınının erkeklerden seçildiği ortaya çıktı.


KADIN İDARECİ YÜZDE 19

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık, TBMM Başkanlığı’na sunduğu yazılı soru önergesinde kadın idarecilerin erkek idarecilere oranını sordu. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması istemiyle hazırladığı yazılı soru önergesinde, bakanlığın toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması amacıyla yürüttüğü faaliyetleri gündeme getiren Işık, “Okul idaresinde müdür ve müdür yardımcısı kadrolarında kadın oranı nedir? İl ve ilçe milli eğitim müdürü olan kadın idareci sayısı kaçtır? Bakanlığınıza bağlı il müdürlüğü ve diğer temsilcilik sayısı kaçtır? Kadın il müdürü ve temsilci sayınız nedir?” sorularını yöneltti.

HDP’li Işık’ın önergesine yasal süre sona erdikten sonra yanıt veren Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, kadınların eğitim yöneticiliği konusunda erkeklere yaklaşamadığını ortaya koydu. Selçuk, Milli Eğitim Bakanlığı’nın kadına bakışını da ortaya koyan o yanıtta, “Bakanlığımıza bağlı resmi eğitim kurumlarında görev yapan kadın eğitim kurumu yöneticilerinin toplam eğitim kurumu yönetici sayısına oranı yüzde 19.50’dir” dedi.

ÜÇ İLDE GÖREVLİLER

İl ve ilçe milli eğitim müdürlerine yönelik soruları da yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Selçuk, 81 ilin yalnızca üçünde kadın il milli eğitim müdürlerinin bulunduğunu kaydetti. Yanıta göre, 911 ilçedeki kadın ilçe milli eğitim müdürü sayısı ise sadece 10 kişiyle sınırlı kaldı.