Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı eğitimciler, ülkenin dört bir yanında greve çıktı, dün ders zili çalmadı. Öğretmenlere veli ve öğrencileri de destek verirken eylemlerde kanunun derhal iptal edilmesi ve eğitimdeki asıl sorunlara çözüm bulunması talep edildi.

Eğitimciler Meslek Kanunu’na karşı sokakta: Asıl ders meydanda
Ankara. (Fotoğraflar BirGün)

Haber Merkezi

Eğitimciler arasında ayrımcılık yaratacak, okulların özelleştirilmesine neden olacak ve eşitliği ortadan kaldıracak Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı dün ülkede bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirildi. 13 eğitim sendikası Meslek Kanunu’na karşı iş bırakma eylemi yaparken onlara veli ve öğrenciler de destek verdi. Eğitimciler, 19 Kasım’da yapılması planlanan kariyer sınavının iptal edilmesini talep etti.

İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere çok sayıda öğretmen kentlerin meydanlarını doldurdu. İstanbul’da polis, eğitimcilere müdahale etti, Muş’ta valilik tarafından getirilen eylem yasağı nedeniyle öğretmenler sokağa çıkamadı. Eğitimciler okullarına “Bu işyerinde grev var” yazılı pankartlar astı.

İSTANBUL’DA SERT POLİS MÜDAHALESİ

İstanbul’da Eğitim Sen üyesi öğretmenler, basın açıklaması için Çemberlitaş'taki İl Milli Eğitim Müdürlüğüne giderken polis tarafından engellendi. Öğretmenlerin önüne polis barikatı kuruldu, bu sırada yaşanan müdahalede iki öğretmen gözaltına alındı. Eğitimciler daha sonra serbest bırakıldı. İl Milli Eğitim Müdürlüğüne yürümeleri engellenen öğretmenler Çemberlitaş Meydanı'nda oturma eylemi yaptı, basın açıklaması da burada okundu.

Gözaltına alınıp serbest bırakılan öğretmenlerden Engin Büyükşahin, şunları dile getirdi: “Meslek onurumuza yapılan bir haksızlık olarak gördüğümüz kanuna karşı sendikamızın aldığı kararla greve geldim. Kendi haklarımızı ve öğrencilerimizin mağduriyetini engellemek için direnirken tekrar mağdur konumuna düştük. Yerlerde sürüklendim. Karakola kadar götürüldüm ve gelen talimat sonucu tekrar alana geldim. Ancak biliyorum ki, beni buraya getiren burada bekleyen ve direnen arkadaşlarımın gücü.”

Eğitim-İş üyesi öğretmenler ise Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda bir araya geldi. Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, eğitimcilerin haklarının yıllardır gasp edildiğine dikkat çekerken “Kanun sorunlarımızı çözmek bir yana dursun bize yeni haksızlıkları ve angaryaları dayatacak” dedi.

egitimciler-meslek-kanunu-na-karsi-sokakta-asil-ders-meydanda-1083286-1.

ASIL SORUNLAR GÜNDEMLERİNDE DEĞİL

Ankara’da ise Ulus Meydanı’nda bir araya gelen eğitim emekçileri de Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun derhal iptal edilmesini istedi. Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, burada yaptığı konuşmada, “Kamusal, bilimsel, laik, anadilinde, cinsiyet eşitlikçi eğitim hakkı mücadelesi için, ekolojik bir eğitim için buralardayız. Öğretmenlerimiz ve tüm eğitim emekçileri sadece kendi hakları için mücadele etmiyor, aynı zamanda tüm toplumun ezilenleri için bu iş bırakma eylemini başlatmış durumdalar” diye konuştu.

Basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen 3 Numaralı Şube Başkanı Cemal Erdoğan, kanuna karşı bakanlığı ve iktidarı uyardıklarını anımsattı. Erdoğan, şunları söyledi: “Bu kanun öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştıran, ekonomik sorunlara çözüm üretmeyen, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldıran bir kanundur. Kanuna yönelik yoğun tepkilere rağmen MEB ısrarla somut bir adım atmamaktadır. Öğretmen ve eğitim emekçilerinin çalışma yaşamına ilişkin sorunları MEB’in gündeminde değildir.”

İzmir’de eski Sümerbank önünde toplanan öğretmenlere, veliler de destek verdi. Eğitim Sen İzmir 5 No’lu Şube Başkanı Özcan Çetin, şöyle konuştu: “Öğretmenlerin temel haklarını, ekonomik taleplerini ve iş güvencesi başta olmak üzere sosyal, demokratik ve özlük haklarını güvenceye alan yeni bir meslek kanunu hazırlanmalıdır. Ay sonunu getiremeyen, kirasını ödeyemeyen, faturalarını ödemekte zorlanan bir eğitim emekçisinin mesleğini sağlıklı şekilde yapabilmesi ve nitelikli bir eğitim verebilmesi mümkün değildir. Eğitim emekçilerinin ihtiyacı kariyer değil, insanca yaşayacak ücret, sağlıklı çalışma koşulları ve güvenli gelecektir”

***

SINAV İPTAL EDİLSİN

Eğitimcilerin talepleri şöyle:

•19 Kasım'da yapılacak olan kariyer sınavı iptal edilmeli.
•Öğretmenlik Meslek Kanunu geri çekilmeli ve eğitim sendikaları ile tüm eğitim çalışanlarının görüşlerinin de yansıyacağı şekilde yeniden düzenlenmeli.
•Eğitim çalışanlarının yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışına ilişkin düzenlemeler yapılmalı ve 1. dereceye gelmiş tüm kamu çalışanlarına 3600 ek gösterge verilmeli.
•Giyim, ulaşım, barınma, beslenme, yakıt, kira yardımı yapılmalı ve aile çocuk yardımı tutarları iyileştirilmeli, vergi dilimi adaletsizliğine son verilmeli.
•Kamusal eğitim sağlanmalı.

***

İstanbul: Grev alanına giden eğitimci Özlem Dündar: Kanun en başından beri sıkıntılı. Bu yasa öğretmenlerin meslek onurunu çiğnemektedir. Biz mesleğimizin eğitimini aldık, diplomamız bizim uzmanlığımızdır. Bunu sorgulayacak hiçbir yasayı kabul etmiyoruz. Alanda toplanmamıza, halay çekmemize, basın açıklaması yapmamıza bile katlanamayan bir zihniyetle karşı karşıyayız. Ülkede mafyalar, çeteler kol gezerken barikatlar öğretmenlere kuruluyor.

Muş: Kentte, Valilik tarafından getirilen eylem yasağı nedeniyle açıklama Eğitim Sen şube binasında gerçekleştirildi. Öğretmen Türkan Karahan Toktaş: 2016’dan sonraki en büyük grev kararı bu. Biz her şeyden önce eşit işe eşit ücret ilkesinden doğru hareket ediyoruz. Kanun bu ilkeyi ortadan kaldırıyor. Öğretmenler arasındaki çalışma barışını ortadan kaldıracak şekilde düzenlendi. İhraçtım yeni döndüm göreve buna rağmen bu tavrı alabilmek beni mutlu ediyor.

Amasya: Öğretmen Elif Tilkicioğlu: Üzerimizdeki 15 Temmuz balyozundan sonra birçok etkinlik yaptık ama üyelerimizin tamamını katamazken bu eylemle yüzde 90’ının iş bıraktığını düşünüyoruz. Eğitim Sen olarak Amasya’da çok büyük ses getirdik. Mesleğimizin itibarsızlaştırılmasına ve okuldaki öğretmenlerin iş barışını engellediği için bu kanuna karşı çıkıyoruz. Zaten kademeli, sözleşmeli, ücretli olarak ayrıştırılmıştık ama hepimiz aynı işi yapıyoruz.

Konya: Eğitim Sen Konya Şube Başkanı Erdal Demiryakan: Öğretmenlik Meslek Kanunu çalışma barışını bozacak, eğitimde özelleştirmenin önünü açacak, öğretmenlerin bir fiyatı olacak. Bunlara itiraz ediyoruz. Öğretmenler sınava başvurmuş olabilirler ama bu memnuniyetten değil. Öğrenci Veli Derneği’nin desteği de son derece anlamlı. Bir grev daha olmalı daha çok birleşmeliyiz. Eğitim emekçilerinin birleşmesi gerekiyor.

İzmir: Öğretmenlere destek vermek için alana giden N.U. isimli veli: Öğretmenlik Meslek Kanunu demek, öğretmenlerin haklarını yok etmek demek. Ben artık öğretmenlerin de esnek çalışma anlayışına geçirilmek istenildiğini düşünüyorum. Bizim de çocukları düşük ücretli eğitim ve zor geçinen emekçilerinin ders verdiği çocukların velileri olarak eyleme destek vermemiz gerektiğini düşünüyorum.

Uşak: Greve katılan bir öğretmen: Öğretmenler ekonomik ve sosyal olarak aynı düzeydeydi. Sonra sözleşmeli, ücretli, stajyer gibi unvanlarla öğretmenler ayrıştırıldı ve piramit oluşturuldu. Piramidin en üstündeki kişiyi bir alttakiyle, onu da bir alttakiyle terbiye etmek için böyle bir sistem oluşturup parçalayıp yok etmek istediler. Öğretmenlik Meslek Kanunu’yla tam anlamıyla bu piramidi sivriltecekler ve etkisizleştirecekler. Türkiye genelinde son yılların en etkili eğitim grevi gerçekleşti.