Eğitim Sen İzmir 5 No'lu Şube, "Hakkımızı istiyoruz" diyerek promosyonların güncellenmesi için eylem yaptı. Şube başkanı Özcan Çetin, eriyen promosyon ücretlerinin revize edilmesini talep etti.

Eğitimcilerden promosyon eylemi: "Hakkımızı istiyoruz"

BirGün EGE

Enflasyonun durulmayan yükselişi ardından kamu ve özel sektör ile emeklilerin maaşları için bankaların ödediği promosyonlar rekor kırıyor. Yüksek promosyon ücretleri karşısında önceki aylarda veya yıllarda yapılan promosyon anlaşmaları düşük kaldı. Kamu emekçileri de eriyen promosyon ücretlerinin revize edilmesini talep ediyor.

Eğitim Sen İzmir 5 No’lu Şube, geçen yıl Nisan ayında Buca Halk Bankası ile imzalanan promosyon sözleşmesinin güncellenmesi için banka önünde eylem yaptı. Eğitim Sen İzmir 5 No’lu Şube Başkanı Özcan Çetin, ülkemizde son aylarda enflasyonun tamamen kontrolden çıktığını, işçi ve emekçiler başta olmak üzere geniş halk kitlelerinin zamlar altında ezilerek geçim derdine düştüğünü söyledi.

Çetin, “Yıl başından bu yana Türk Lirasında yaşanan aşırı değer kaybı ve yüksek enflasyon nedeniyle, daha önce imzalanan ve halen yürürlükte olan banka promosyon sözleşmeleri nedeniyle kamu emekçileri ciddi anlamda ekonomik zararla karşı karşıya kaldı. Enflasyonun yüzde 20’nin altında olduğu ve çalışanların bu enflasyona göre maaş ve ücret zammı aldığı dönemde imzalanan sözleşmeler, resmi enflasyonun yüzde 80’leri aştığı ve çalışanların maaşlarının enflasyon farkı nedeniyle arttığı dönemde bütün anlamını yitirdi” dedi.

Kamu emekçilerinin eski enflasyon oranı ve maaş düzeyine göre saptanan promosyonlarının komik düzeyde kaldığını belirten Çetin, “Buca Halk Bankası ile 4 bin 527 eğitim emekçisini kapsayan; 2021 ve 2024 yılları arasındaki 3 yıllık dönem için 3 bin 760 TL karşılığıyla imzalanan banka promosyon sözleşmesinden bugüne, geçen süre içerisinde kamu emekçileri, yaşanan enflasyon ve yüksek döviz kurları karşısında alım gücünü iyice yitirdi” diye konuştu.

Çetin, açıklamalarının devamında şunları söyledi:

“Tüm bu gerekçeler göz önünde bulundurularak, banka promosyon sözleşmesinin güncellenmesini, yaşanan hayat pahalılığına bir nebze de olsa çare olabileceğini düşünmekteyiz. Buca Milli Eğitim personellerine Halk Bankası tarafından ödenen promosyon ücretlerinin ilgili promosyon hükümleri ile genelgeler ve Türk Borçlar Kanunu ve Tüketicinin Korunması hakkında Konunun ilgili hükümleri kapsamında, güncellenen maaş-ücret ve diğer ödemeler oranında yeniden değerlendirilip, taraflar arasında ek protokol düzenlenerek ilave promosyon ücreti ödenmesini talep ediyoruz. Hakkımız olanı istiyoruz. Güncelleme olmazsa, tüketimden gelen gücümüzü kullanacağımızı kamuoyuna ilan ediyoruz.”