Eğitimcilerin ve velilerin tepkisinin ardından yüz yüze sınavlar ertelendi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "İlkokul ve ortaokul öğrencilerimiz karne notlarını bu dönem ders etkinliklerine katılım puanı üzerinden alacak. Lise öğrencilerimizin birinci dönem notlarını ise ikinci dönem yapacağımız yüz yüze sınavlarla belirleyeceğiz" dedi.

Eğitimcilerin ve velilerin mücadelesi sonuç verdi: Yüz yüze sınavlar ertelendi

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin karne notlarının ders etkinliklerine katılım puanı üzerinden, lise öğrencilerinin birinci dönem notlarının ise ikinci dönem yapılacak yüz yüze sınavlarla belirleneceğini açıkladı.

Bakan Ziya Selçuk, bu sene ortaokul ve liselerle yüz yüze yapılacağı açıklanan sınavlara ilişkin yeni aldıkları kararı sosyal medya hesabından duyurdu.

Selçuk yaptığı açıklamada, "Sevgili öğrencilerimiz, biz eğitimi, ders konularını sizlere yüklemek için değil, sizleri bilgiyle yetiştirmek ve donanımlı bir şekilde geleceğe hazırlamak için veririz. Sınavlar da bu bilgileri ne kadar aldığınızı ölçmek ve durumu değerlendirmek için yapılır. Sınavın başka bir amacı yoktur. Eğer bugün bir öğrenme kaybınız olur ve biz bunu fark etmezsek bu eksikler, hayatınız boyunca karşınıza çıkar" ifadelerini kullandı.

"Bu yıl, olağanüstü bir süreçten geçiyoruz" diyen Selçuk, şöyle devam etti:

"Süreç hızlı değişiyor; kararlar, uzun değerlendirmeler doğrultusunda alınıyor. Bilim Kurulunun tavsiyeleri ve Sağlık Bakanlığımızın değerlendirmeleri doğrultusunda yüz yüze sınav konusunu yeniden ele aldık. Aldığımız kararla ilkokul ve ortaokul öğrencilerimiz karne notlarını bu dönem ders etkinliklerine katılım puanı üzerinden alacak. Lise öğrencilerimizin birinci dönem notlarını ise ikinci dönem yapacağımız yüz yüze sınavlarla belirleyeceğiz."

Ziya Selçuk, son olarak şunları söyledi:

"Lütfen, siz şu anda sadece sağlığınıza ve derslerinize odaklanın. En çok ihtiyacımız olan şey sağlık ve geleceğe dair tek güvencemiz sizlersiniz."

TEPKİLER SONUÇ VERDİ

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tüm ülkede salgın tehdidi sürerken öğrencileri 4-22 Ocak arasında sınavlar için okula çağırmıştı. MEB’in bu kararı eğitimciler ve veliler tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

Öğrenci Veli Derneği’nin (Veli-Der) birçok şubesi dün ortak açıklama yapmış ve “Çocuklarımızın sağlığından ve geleceklerinden endişeliyiz. Sınavlar iptal edilmelidir” demişti.

Yüz yüze sınavların tepkilerin ardından iptal edilmesine ilişkin Veli-Der, "#SınavlarİptalEdilsin kampanyasına verilen destek ve kamuoyu baskısı ile sınavlar iptal edildi. Birlikte mücadeleye devam edeceğiz.." açıklamasını yaptı.

MÜCADELENİN BAŞARISI

Muğla Eğitim Sen Şube Başkanı Birdal Savran yaptığı açıklamada, "Salgın yayılımının devam ettiği, milyonlarca öğrencimizin uzaktan eğitime ulaşamadığı bir süreçte eğitim emekçilerine, öğrencilerimize, velilere rağmen eğitimde eşitsizliği daha da derinleştiren seçmeye, elemeye dayalı sınav kararları alınamaz, uygulanamazdı" dedi.

Savran, Eğitim Sen Muğla Şubesi olarak, "Haklarımız, sağlığımız, öğrencilerimizin eğitim hakkı için; Sınavlar İptal Edilsin Eğitim Haktır" başlıklı imza kampanyası başlattıklarını hatırlattı.

"Salgın koşullarında sınavların tamamı iptal edilmeli, öğrencilerin başarıları notla değerlendirilmemeliydi" diyen Savran, "Uzaktan eğitime erişemeyen öğrenciler başta olmak üzere, salgın koşullarında sınav yapma ısrarı dezavantajlı gruplar açısından çeşitli eşitsizlikler ve mağduriyetler yaratacağı çok açıktı. Önceliğimiz salgın koşullarında sınav yapmak değil öğrencilerin salgınla baş etmesine katkıda bulunmak, yalnız olmadıklarını hissettirmek ve geleceğe dair umutlarının sönmesini engellemekti. Yaptığımız basın açıklamaları, sosyal medya çalışmaları, programlarla sesimizi dalga dalga büyüttük. Ülkenin dört bir yanından öğrencilerimizin, öğretmenlerimizin taleplerine ses oldular nefes oldular" ifadelerini kullandı.

Savran, açıklamasında şunları söyledi:

"MEB'in 4 Ocak’ta yapılacak yüz yüze sınavların iptali açıklaması; eğitim emekçilerinin, velilerimizin, öğrencilerimizin birlikte çıkardığımız sesin, yürütttüğümüz mücadelenin başarısıdır. Birlikte başardık.Her öğrencinin istediği okulda eğitim görme hakkı vardır.Eğitim Sen olarak, dün olduğu gibi bugün ve her zaman, öğrencilerimizin eğitim hakkı, öğrencilerimizin ve eğitim emekçilerinin hakları, sağlığı için mücadele etmeye devam edeceğiz."