Öğrencilerin uzaktan eğitime erişmekte yaşadığı sıkıntılar devam ederken Özel İletişim Vergisi'nin yüzde 10'a kadar zamlanmasına Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği tepki gösterdi. Dernek tarafından yapılan açıklamada, “Üzülerek ifade ediyoruz ancak eğitimde bir nesil kayboldu” denildi.

Eğitimde bir nesil kayboldu

YAREN ÇOLAK

Pandemi sürecinde eğitimde yaşanan eşitsizlik gün geçtikçe artıyor. Öte yandan gelen zamların da ardı arkası kesilmiyor.

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile haberleşme hizmetlerinden alınan Özel İletişim Vergisi'nin yüzde 10'a kadar zamlanmasına da yurttaşların tepkisi devam ediyor. Roman mahallelerinde yaşanan yoksulluğa dikkat çeken Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği tarafından yapılan açıklamada ise gelen zamma tepki gösterilerek koruyucu kararlar alınması yönünde çağrı yapıldı.

Basın metnini okuyan Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Sekreteri Gamze Kesermiş, uzaktan eğitimden yararlanamayan öğrencilerin büyük bir çoğunluğunun Romanlar olduğunun altını çizdi.

Kesermiş, “Açıklanan oran yaklaşık diğer ücret yansımaları ile yüzde 30'dan fazla. Gelen zamların ardından Romanların pandemi sürecinde eğitimde yaşadıkları eşitsizlik daha da yakıcı bir hal aldı” ifadelerini kullandı.

ROMAN ÖĞRENCİLER EĞİTİMDEN KOPTU

Kesermiş, "Sayısız koşullara bağlı olanaksızların yanında ekonomik yoksunluğundan dolayı elektriklerinin, internetlerinin kesildiğini, hatta yeterince beslenme olanakları olmayan çocuklar gerçeğini görmezden gelemeyiz. Sayıları yüzbinleri bulan Roman öğrenciler çeşitli olanaksızlıklar nedeniyle eğitimden koptu” şeklinde konuştu.

ÜCRETSİZ OLMASI GEREKİRKEN ZAM YAPILDI

“Pandemi süresince yoksul kesimdeki çocuklara internet ücretsiz olması gerekirken yeni zamlarla tanıştırıldı” diyen Kesermiş sözlerini şöyle noktaladı: “Roman vatandaşlar kendi kaderlerine terk edilmişlerdir. Üzülerek ifade ediyoruz; eğitimde bir nesil kaybolmuştur. Yoksullara ilişkin eğitimde koruyucu kararlar alınmasına ihtiyaç vardır. İnternet hizmetlerine gelen zam yoksul öğrencileri, eğitimden koparmasını daha da kolaylaştıracaktır. Yapılan zamlar insafsızlık, vicdansızlıktır.”