MEB’in araştırmasına katılan 112 bin 465 dördüncü sınıf öğrencisinin yüzde 40’ının okuduğunu anlayamadığı belirlendi. Öğrencilerin yüzde 51’i de matematik testindeki akıl yürütme sorularını yanıtlayamadı.

Eğitimde 'en kapsamlı' başarısızlık: Öğrencilerin yüzde 40’ı okuduğunu anlamıyor

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Türkiye genelindeki 112 bin 465 dördüncü sınıf öğrencisi ile gerçekleştirdiği, “Öğrenci Başarı İzleme Araştırması”, eğitim sisteminin içler acısı halini tüm çıplaklığıyla bir kez daha gözler önüne serdi. Katılan öğrenci sayısı itibarıyla lkede yapılan en geniş çaplı izleme çalışması olan araştırma, dördüncü sınıf öğrencilerinin yüzde 40’ının okuduğunu anlamadığını ortaya koydu. Araştırmaya katılan öğrencilerin yüzde 51’inin matematik sorularında da akıl yürütemediği belirlendi. Bakanlık, eğitimde ev ödevinin kaldırılmasını öngören bir model üzerinde çalışsa da daha çok ev ödevi yapan öğrencilerin başarılarının arttığı tespit edildi.

MEB öğrenci, öğretmen ve okulun akademik başarı üzerinde etkisini ölçmek amacı ile “Türkçe-Matematik-Fen Bilimleri Öğrenci Başarı İzleme Araştırması” yaptı. Araştırmaya 81 ilden katılan dördüncü sınıf öğrencilerinin Türkçe, matematik ve fen bilimleri derslerindeki başarısı ölçüldü. MEB’in, “Türkiye’de yapılan en geniş çaplı izleme çalışması” ifadesiyle duyurduğu araştırmanın sonuç raporu, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer yürütücülüğünde hazırlandı.

Araştırma kapsamında 112 bin 465 dördüncü sınıf öğrencisine Türkçe alt testi uygulandı. Türkçe alt testinde yer alan, “Bilme” düzeyindeki sorulara öğrencilerin ortalama yüzde 62’si doğru yanıt verebildi. Anlama düzeyindeki sorulara doğru yanıt veren öğrencilerin oranı ise yüzde 59,97’de kaldı. Öğrencilerin yüzde 40’ının okuduğunu anlayamadığı belirlendi.

AKIL YÜRÜTME SORULARI YANITSIZ

Bakanlık, araştırma çerçevesinde 112 bin 322 öğrenciye de 15 soruluk matematik alt testi uyguladı. Matematik testinde, “Bilme” düzeyinde bulunan beş soruyu öğrencilerin ortalama yüzde 63,43’ü doğru yanıtladı. Öğrenciler, matematik testindeki akıl yürütme sorularında ise adeta döküldü. Öğrencilerin yüzde 51’i matematik testindeki akıl yürütme düzeyindeki soruları cevaplayamadı.

Fen bilimleri, dördüncü sınıf öğrencilerinin görece en başarılı olduğu alan oldu. Fen bilimleri testinin “Bilme” düzeyindeki soruları ortalama doğru cevap oranının yüzde 65 olduğu belirtildi. Öğrenciler, uygulama düzeyindeki soruların yüzde 70’inde, akıl yürütme düzeyindeki soruların da yüzde 61’inde doğru seçeneği işaretledi.

OKULA DEVAM BAŞARIYI ETKİLEDİ

Araştırmada, öğrencilerin okula devam durumlarının akademik başarıyı etkilediği ifade edildi. Rapora göre, devamsızlık yapmayan öğrencilerin akademik başarısı yüksek olurken devamsızlık yapan öğrencilerin akademik başarısı azaldı.

Araştırma kapsamında, öğrencilerin ev ödevi yapma sıklığı ile akademik başarıları arasındaki ilişki de incelendi. Daha sık ev ödevi yapan öğrencilerin testlerde daha başarılı olduğu belirlendi.