2019 KPSS’deki alan bilgisi testinin soru sayısının artırılması nedeniyle 2018 KPSS puanlı meslektaşlarına göre dezavantajlı duruma düşen öğretmen adayları, “Ziyaselçukistifa” etiketini Twitter’da bir numaraya taşıdı. MEB bürokratları ve milli eğitim müdürleri ise “İyikivarsınziyaselçuk” etiketiyle karşı kampanya yaptı.

Eğitimde ‘etiket’ savaşı

Mustafa M. Bildircin

2018 ve 2019 KPSS puanı ile “Karma atama” usulü yapılan öğretmen atamaları, atama bekleyen binlerce öğretmeni mağdur etti. 2019 KPSS’de yüksek puan alan öğretmen adayları, 2018 KPSS’de daha düşük puan alan öğretmen adaylarına geçilince Twitter’da açtıkları “Ziyaselçukistifa” etiketi ülke gündemine yerleşti. MEB bürokratları ise “İyikivarsınziyaselcuk” etiketi açarak karşılık verdi.

MEB, 20 bin sözleşmeli öğretmen ataması kapsamında yapılan sözlü sınavın sonuçlarını önceki gün açıkladı. Sonuçların açıklanmasının ardından çok sayıda öğretmen adayının karma atama sistemindeki çarpıklık nedeniyle listenin dışında kaldığı öğrenildi.


PUAN ÜSTÜNLÜĞÜ KARMAŞASI

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un, “Akademisyenlerden görüş alarak hazırladık” dediği karma alım modeli, yeni mağduriyetlere kapı araladı. Önceki gün sözlü sınav sonuçları açıklanan ve 2018 ile 2019 KPSS puanına göre yapılan atamalarda çok sayıda öğretmen adayı, yüksek sıralamasına karşın tercih yapamaz duruma geldi. 2018 yılında 79,68 puan ile bin 368’inci sırada yer alan bir sosyal bilgiler öğretmeni adayı, 2019 yılında aynı puan ile 509’uncu sıraya çıksa da atamaların puan üstünlüğüne göre yapılması sorun yarattı. 2019 KPSS’de alan testindeki soru sayısının 2018 yılındaki sınava oranla 25 soru artırılması da mağduriyetin katlanmasına yol açtı. Mağdur öğretmen adayları, 2019 KPSS puanı ile ek 20 bin atama daha yapılmasını talep etti.

“ETİKET SAVAŞI”

Sonuçların açıklanmasının ardından Twitter’da, “Ziyaselçukistifa” etiketi açıldı. Kısa sürede ülke gündeminde birinci sıraya yerleşen etiketin altında öğretmen adayları mağduriyetlerini paylaştı. Haklarının yenildiğini ifade eden öğretmen adayları, Milli Eğitim Bakanı Selçuk’un sorunları ile ilgilenmesini istedi.

Bakan Selçuk’un istifasını isteyen ve kısa sürede binlerce yorum yazılan etikete karşılık olarak ise “İyikivarsınziyaselçuk” etiketi sosyal medyanın gündemine yerleşti. Aralarında MEB bürokratları, ilçe milli eğitim müdürleri ve okul müdürlerinin de olduğu çok sayıda ismin de bu etikete destek verdiği görüldü. Öğretmenlerin olduğu WhatsApp gruplarına, hazır tweetler gönderildiği ve öğretmenlerden bu tweetleri, “İyikivarsınziyaselçuk” etiketi altında paylaşmaları talep edildi.