Öğrencilerin kâbusu haline gelen 2017-2018 eğitim yılı bugün sona eriyor. Dini vakıf ve cemaatlerin eğitimdeki etkisinin artırılması, değiştirilen liselere giriş sisteminde yaşanan belirsizlikler başta olmak üzere birçok olumsuzluk yıla damga vurdu

Eğitimde ‘kaos yılı’ geride kaldı

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN @mustafamertb_

İlköğretim, ortaöğretim ve lise düzeyinde 2017-2018 eğitim yılı 18 milyona yakın öğrenci ve 1 milyona yakın öğretmen için bugün tamamlanan 2017-2018 eğitim yılı, öğrencilerin yanı sıra veliler ve öğretmenler için de kabus yılı oldu. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), tarihinde ilk kez bir eğitim yılına ilişkin örgün eğitim istatistiklerini yayımlamadı.

AKP hükümetinin eğitim politikaları nedeniyle sorun yumağı haline gelen eğitimde, okul öncesinden üniversiteye kadar tüm kademelerde yıkıcı sonuçları olan uygulamalara imza atıldı. Eğitimin özelleştirilmesi, karma eğitim karşıtı uygulamalar, öğrencilerin örgün eğitimin dışına itilmesi, dini vakıf ve cemaatlerin eğitimdeki etkilerinin artırılması, değiştirilen liselere giriş sisteminde yaşanan belirsizlikler başta olmak üzere birçok olumsuzluk 2017-2018 eğitim yılına damgasını vurdu.

Eğitimi dinselleştirdiler
MEB geride kalan öğretim yılında, eğitimde dinselleştirmeyi temel alan politikalarını her zamankinden daha da yoğunlaştırdı. Eğitimcilerin, “Eğitimin en önemli kademesi” şeklinde tarif ettiği okul öncesi eğitimde pedagojik açıdan sakıncaları olmasına karşın dini eğitim uygulamaları sürdürülerek, sıbyan mekteplerinin sayısı artırıldı. Bakanlık, “Kurum Açma ve Kapatma Yönetmeliği”nde yaptığı değişikliklere öğrencilerin imam hatiplere yönlenmesini sağladı.

Yüzde 87’nin spor salonu yok
Türkiye genelindeki 54 bin 434 devlet okulunun yüzde 87’si geride kalan eğitim yılını spor salonu olmadan tamamladı. Yaklaşık 40 bin okulda ise öğrencilerin yararlanabileceği kütüphane yer almadı. Çok amaçlı salonu olmayan okulların tüm devlet okulları içerisindeki oranı ise yüzde 62 oldu. Bakanlığın, “4+4+4’ sistemi ile zorunlu eğitim 12 yıla çıkıyor” iddiasına rağmen, ortalama eğitim süresi yedi buçuk yılda kaldı.

Öğrenciler gözyaşlarına boğuldu
TEOG yerine getirilen yeni ortaöğretime geçiş sistemi, öğrenci ve veliler açısından ciddi sorunlar doğurdu. Sınava giren öğrencilerin girmek için yarışacağı “nitelikli” bin 367 lisenin yarısından fazlası imam hatip ve meslek liseleri arasından belirlendi. Eğitimcilerden görüş alınmaksızın değiştirilen sistemin ilk sınavı yüz binlerce çocuğun gözyaşlarıyla geride kaldı. Bakanlığın, tercih kılavuzunu seçimden bir gün sonra açıklamaya karar vermesiyle ise milyonlarca öğrenci neyle karşılaşacağını bilmediği bir sınava girmek zorunda bırakıldı.

Özel öğretimin payı arttı
Eğitimde özel öğretimin payı 2017-2018 eğitim yılında rekor kırdı. MEB’in 2017 Yılı Performans Programı’na göre, okulöncesi eğitimde özel öğretimin payı yüzde 16 buçuk, ilkokulda yüzde 4,7 ortaöğretimde ise yüzde 12,2’ye ulaştı. Kamusal eğitimle ilgili hedeflerinin büyük bölümüne ulaşamayan Bakanlık, özel öğretimin payını artırmak için belirlediği hedeflerin üzerine çıktı. 2017-2018 eğitim yılında ilkokullardaki öğrenci sayısı yüzde 66, ortaokullarda yüzde 96, liselerde ise yüzde 249 arttı.

egitimde-kaos-yili-geride-kaldi-472582-1.

Her alanda imam hatiplere öncelik
Velilerin ve öğrencilerin tercihinin akademik eğitim veren liselerden yana olmasına karşın okullaşma oranını imam hatip ve meslek liseleri üzerinden sürdüren MEB, bütçesinin büyük bölümünü bu okullar harcadı. Anadolu imam hatip lisesi bünyesindeki imam hatip ortaokullarında okul başına 181 öğrenci düşerken normal ortaokullarda okul başına 309 öğrenci düştü. Normal ortaokulların Anadolu imam hatip lisesi bünyesindeki imam hatip ortaokullarından yüzde 70 daha kalabalık olduğu ortaya çıktı. Benzer şekilde Anadolu liseleri, Anadolu imam hatip liselerinden yüzde 51 daha kalabalık ortamda eğitim verdi.

Bakanlık, 92 milyar liralık bütçesinin eğitim yatırımları için ayrılan kısmının neredeyse yarısını din öğretimine ayırdı. Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün MEB bütçesi içindeki payı geçen eğitim yılına göre yüzde 68 artırıldı. Bakanlık, imam hatip liselerinde okuyan öğrenci başına ise 12 bin 707 lira ayırdı.

Geride kalan eğitim yılında açık öğretim lisesine kayıt yaptıran öğrenci sayısı altı kat artarken, taşımalı eğitimde de rekor kırıldı. 2003-2004 eğitim yılında sadece 267 bin 135 öğrenci eğitimine açık liselerde devam ederken 2017-2018 eğitim yılında bu sayı 1 milyon 554 bin 938 öğrenciye çıktı.

Öğretmenlere güvencesiz istihdam dayatması
Öğretmenlere, “Eğitimde Performans Değerlendirme” adı altında, güvencesiz çalışma koşulları dayatıldı. Bakanlık, tepkiler üzerine bu yıl rafa kaldırdığı projenin amacını, “Eğitimde başarının artırılması” şeklinde açıkladı. MEB, 2017-2018 itibarıyla öğretmen istihdamının sözleşmeli olarak sürdürüleceğini duyurdu. Ataması yapılmayan öğretmen sayısı da bu süreçte yarım milyona ulaştı. 2017 yılında ücretli çalıştırılan öğretmen sayısı 63 bin 829’u buldu.

***

“Mücadelemiz sürecek”

egitimde-kaos-yili-geride-kaldi-472583-1.

EĞİTİM Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, “Yoğun dinselleşme ve eğitimi ticarileştirme uygulamaları okullarımızı eğitim yuvası olmaktan uzaklaştırmıştır” dedi. Eğitimde kadrolaşmanın okullarda yaşanan şiddetin giderek arttığını söyleyen Aydoğan, şunları söyledi: “Öğrencinin hangi alanda okuyacağına kendisinin karar vereceği bir eğitim sistemi oluşturulmalıdır. Okulöncesinden üniversiteye kadar bilimin değil, dini inanç sömürüsünün temel alındığı bir eğitim sistemiyle mücadelemizi sürdüreceğimiz bilinmelidir.”