Eğitimde neler oldu?

Beşiktaş İsmail Tarman Ortaokulu’nun imam hatipe dönüştürülmesi girişimine karşı hukuk mücadelesini her aşamada kazanan veliler mahkeme kararlarının bir türlü uygulanmamasını, nöbetlerinin 1347. gününde yaptıkları basın açıklamasıyla protesto ettiler.

Antep’te 80 okulun inşaatı ‘bütçe yetersizliği’ gerekçesiyle durdurulurken, TOKİ 72 milyonluk millet bahçesi yapacağını duyurdu.

Bakan Ziya Selçuk’tan muhteşem saptama: “Üniversite öğrencisi sayısı çoksa o ülkede sorun vardır. Az öğrenci sayısı varsa başarılıdır.”

Gaziantep Üniversitesi Vakfı, yerel iş adamlarından burs amacıyla topladığı paralar ile üniversiteye 1 milyon TL tutarında Mercedes hediye etti. Aracın plakasının rektörün plakası ile değiştirildiği iddia ediliyor.

MEB, Din Öğretimi Genel Müdüdrlüğü ile TÜGVA arasında imzalanan hukuksuz protokole dayanarak “TÜGVA Kitap Kurdu” yarışmasının bütün okullara duyurulmasını resmi yazı ile talep etti. Yazıda bakan adına Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz’ın imzası bulunuyor.

Nakşibendi Tarikatı’na yakınlığıyla bilinen Server Yaşam Vakfı’nın, MEB izniyle okullarda düzenleyeceği bilgi yarışması için hazırlanan kitaplarda skandal ifadeler yer aldı: Müzik haram, kadını öne alan filmler tehlikeli, elbise dar olmamalı, erkeklerin ipek giymesi haram, kadın ve erkeğin tokalaşması yasak, ...

Bahçeşehir Üniversitesi, enflasyon oranının yüzde 11,8 olarak duyurulmasına karşın önümüzdeki öğretim yılı için okul ücretlerine yüzde 19 oranında zam yaptı. Öğrenciler, sosyal medya üzerinden başlattıkları çalışma ile tepkilerini dile getirdi.

YALANLAR

“Türkiye son 16 yılda sadece ekonomide, eğitimde, sağlıkta, altyapıda, üst yapıda değil aynı zamanda üniversitelerimizin özgürleşmesinde de büyük bir devrime imza atmıştır. Türk üniversiteleri tarihlerinin en özgür, en güçlü dönemini yaşıyor.”

Recep Tayyip Erdoğan, 13.10.2018

“Yeni yükseköğretim yasamız, eşitlik, akademik ve bilimsel özgürlük, hesap verilebilirlik, kurumsal özerklik, liyakat ve ehliyet, çeşitlilik ve ihtisaslaşma, kalite odaklı gelişimi içerecek.”

Yekta Saraç, YÖK Başkanı, 14.01.2016

GERÇEKLER

AKP iktidarında üniversiteler tarihimizin en büyük tasfiye ve sindirme politikalarına maruz kaldı.

Akademide sendikal faaliyet yürütmek, hak aramak, fikir açıklamak, hatta bilimsel etkinlik düzenlemek bile suç haline geldi.

Akademik kadrolar liyakatten uzak, tek adam rejimine yakın yandaşlar, akrabalar, ilahiyatçılarla dolduruldu.

Üniversiteler bilimsel üretimle değil, gericilik ve bilim dışı etkinliklerle anılır hale geldi.

Bizzat iktidar eliyle niteliksizleştirilen üniversitelerin birçoğunu, tek bir akademik yayını olmayan rektörler yönetmeye başladı.