Üniversite öğrencileri kalabalık yurtlarda yaşamaya çalışırken temizliğe ulaşamıyorlar. Öğrenciler, odalarda adım atacak yer bulamıyor. Edirne Selimiye KYK Kız Yurdu’nda öğrenciler böceklerle baş başa bırakılırken tuvaletler ise kullanılmaz durumda.

Eğitimde sıfır hijyen
Bursa Orhangazi KYK erkek öğrenci yurdundaki öğrenciler, yurt koşullarını protesto etti. (Fotoğraf: Twitter/yurtsuz)

Dilan ESEN

Öğrencilerin “Barınamıyoruz” baskısının ardından çareyi mevcut yurtlara yatak eklemekte bulan AKP iktidarı, odaları koğuşa çevirirken hijyen ise bulunmaz bir nimete dönüştü. Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı kalabalık yurtlarda öğrenciler ders çalışmak bir yana adım atacak yer bulamıyor, birçok yurtta böceklerle savaşıyor ve temiz tuvalet bulamıyor.

Bursa Orhangazi KYK erkek öğrenci yurdunda kalan öğrenciler, kalabalık odaları ve sağlıksız koşulları protesto ederken İstanbul Cevizlibağ Atatürk Kız öğrenci yurdunda ise dolap düştü. Edirne Selimiye KYK Kız Yurdu hijyene oldukça uzak, odalarda böcekler kol geziyor, yemeklerinden içinden böcek çıkıyor, öğrenciler tuvaletleri bile kullanamıyor.

HER YER BÖCEK DOLU

Edirne Selimiye KYK Kız Yurdu’nda kalan üniversite öğrencisi S.Ç., ranzalı odalarda 4, bazalı odalarda ise 5 kişi kaldıklarını söyleyerek yer sıkıntısı çektiklerini ifade etti. Özellikle 5 kişilik odalarda dolaplarda yer olmadığını ve bazaların altına koymak zorunda kaldıklarını aktaran S.Ç., temizlik sorununa ilişkin ise şunları söyledi: “Her yerde böcekler var, camlarda sineklik yok, demirlik yok. Camı açmamız lazım, açtığımızda hemen böcek giriyor. Gece de uyuyamıyoruz, odayı havalandırmak istiyoruz ama çekirgeler, böcekler giriyor. Uyanıp böcek öldürmeye çalışıyoruz. Küçük böcekler de değil. Önlem de alınmıyor. Yurt yönetimi önlem almalı. Katta 4 tuvalet, 4 banyo var. Katta neredeyse 150 öğrenciyiz. Bu tuvaletlerin ikisini kullanabiliyoruz çünkü kilitleri yok. Genel olarak çok hijyensiz bir yer. Bir öğrenciyi yılan soktuğunu belirten S.Ç., “Aşağıda dere varmış, o bölge zaten kötü kokuyor. Yılan bir hafta önce soktu, kimse sesini çıkarmadı. Yurt yönetimi de haberi var kükürt dökmüş etrafa kabul ediyor olduğunu” diye konuştu. Yemekhanenin önü ile park alanının yurt yönetimi tarafından temizlendiğini aktaran S.Ç., şunları ifade etti: “3 haftadır temizlenmeyen yeri yeni temizlediler. Biz haftalardır söylüyorduk ama gündem olunca temizlediler. İnsanlar etüt odasında çalışamıyorlar küçücük bir oda, kütüphanenin de çökme tehlikesi olduğunu söylediler. Ben geçen sene de kaldım bu yurtta sonra dayanamayıp eve çıkmıştım ama şartlar gereği geri döndüm. Biz barınmak istiyoruz, insan gibi yaşamak istiyoruz.”

***

‘ODALARDA SABUNLUK VAR SABUN YOK’

İstanbul Cevizlibağ Atatürk Kız öğrenci yurdunda dolap düştü. Sosyal medyada yaşadıklarını anlatan üniversite öğrencisi, şöyle dedi: “Saat 23.30 civarı ders çalışmak için masama oturdum. Çıtırdama sesler duydum. Deprem olduğunu sandım. Dolaplardan geldiğine ihtimal dahi vermedim. Dolaplardan daha fazla ses geldi ve ne olduğunu anlayamadan 6 tane dolap üstüme düştü. Son saniyede sandalyemi geriye çekip kalkabildim.”

egitimde-sifir-hijyen-1071989-1.

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) içinde 19 Eylül’de açılan FSM KYK Kız Yurdu’nda ise inşaat hâlâ sürüyor. İnşaatı süren yurtta kalmaktan şikâyetçi olan öğrenciler, yurdun hâlâ çamaşırhanesi bulunmadığı için çamaşırlarını elde yıkıyor. Ayrıca yurttaki asansörler de henüz tam anlamıyla kullanıma açılamadı. Öte yandan okuldan sonra part-time işlerde çalışmak zorunda kalan öğrenciler, iş çıkışlarında yurdun son giriş saati olan 23.00’e yetişmekte zorlanıyorlar.

Ege Üniversitesi kampüsünde bulunan KYK yurtlarında kalan öğrencilerde yurtlardaki olumsuz koşullardan şikâyetçi. Ege Üniversitesi’nin ana kampüsü içerisinde bulunan Ege ve Zübeyde Hanım KYK kız yurtlarında kalan öğrenciler, çözüm istiyor. Yurtlarda el sabunu bile bulunmadığını aktaran öğrenciler, “Yeni yapılan iki yurtta da temizlik yok, sabunluklar var ama sabun yok. Bir ay temizlik olmayacak, diyorlar. Bu sene açılan yurdun hâlâ inşaat kalıntıları var. Öyle ki bu kalıntılar duşların giderine girerek taşmaya sebep oluyor. Dört kişilik olarak tasarlanan odalar alınan yeni kararlar ile altı kişilik oldu. Çalışma masaları dönüşümlü olarak kullanılacakmış, etraf zaten valiz dolu, ağlamak istesek ona bile yer yok. Yetersiz besinlerle mağdur oluyoruz.”

***

BURSA’DA PROTESTO

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, KYK’ye bağlı yurtlarda kapasite sorununu yeni yataklar ekleyerek çözdüğünü düşünse de öğrenciler büyük bir temizlik ve kalabalık sorunuyla baş başa. Bursa Orhangazi KYK erkek öğrenci yurdunda kalan öğrenciler, 4 kişilik odaların 6 kişiye çıkarılmasını ve sağlıksız koşullarda kalmaya zorlanmalarını önceki gün protesto etti. Öğrenciler, “Eşyalarımızı koyacak yer yok. Ders çalışacak masamız yok. Camların önüne konan ranzalar yüzünden camları açamıyoruz” diyerek duruma tepki gösterdi.