Milli Eğitim Bakanlığı’nın LGS raporunda çarpıcı sonuç: Devlet okulundan gelenlerin sınav ortalaması 339 puan, özelden mezunların ise 380 puan oldu. Devletten mezunların büyük bölümü imam hatip ve meslek lisesine, özelden gelenler ise fen ve Anadolu liselerine yerleşti

Eğitimde sınıf farkı

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN m.mertbildircin@gmail.com

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), Liselere Geçiş Sınavı’na (LGS) ilişkin değerlendirme raporu eğitimdeki son duruma ilişkin önemli verileri ortaya koydu. Rapora göre özellikle Matematik ve Fen Bilgisi testindeki soruları doğru yanıtlamakta zorluk çeken öğrenciler, bu iki alandaki 40 sorudan yalnızca 20’sini doğru yanıtladı. Öğrencilerin büyük bölümünün “boş” bıraktığı matematik sınavındaki başarısızlığı bakanlık, sınav süresinin yetersizliği ile ilişkilendirdi. Öğrenciler ortalama olarak bu alandaki 20 sorudan 6,99’unu yanıtlayabildi.

SAYISAL SORULAR YANITSIZ KALDI
Soru sayısı 10 olan testlerde adaylar ortalama T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük testinde 9,26 ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testinde ise 9,72 doğru yaptı. Yabancı Dil testinde elde edilen ortalama doğru yanıt sayısı 7,78 oldu. Öğrenciler en çok yüzde 28,99 oran ile matematik testindeki soruları boş bıraktı. Matematiği yüzde 6,25 oran ile fen bilimleri testi, yüzde 4,42 oran ile yabancı dil testi izledi.

Raporda, velilerinin eğitim düzeyleri yüksek olan öğrencilerin sınav puanlarının arttığı belirlendi. Anne eğitim düzeyi ilkokul olan öğrenciler ile lisansüstü olan öğrencilerin sınav sonuçları arasında 60 puanlık fark oldu.

YA İMAM HATİP YA MESLEK LİSESİ
Okullar arasındaki eşitsizlik, LGS’deki başarı oranlarına da yansıdı. Buna göre, devlet okullarından mezun olan ve liseye yerleşen öğrencilerin sınav puan ortalaması 339,94 olurken özel okul öğrencilerinin ortalaması 380,55’e ulaştı. Devlet okullarından mezun olan öğrencilerin meslek ya da imam hatip liselerine yerleşme oranı yüzde 90 oldu. Özel okul mezunlarına ait yerleşme oranlarının en yüksek olduğu iki lise türünün ise Anadolu lisesi ve fen lisesi olduğu belirlendi.

YOKSUL ÇOCUĞUNA MESLEK YOLU
Eğitim Sen Genel Sekreteri Özgür Bozdoğan da devlet ve özel okulların arasındaki eşitsizliğe dikkati çekerek “Örnek sorular yayımlandığında soruların özel okullarda okuyan öğrenciler lehine ciddi sonuçlar doğuracağını söylemiştik. Yabancı dil testindeki doğru yanıt ortalamasında da okullar arasında ciddi fark var. Sınav, sınıfsal sonuçlar doğurdu. Yoksul halkın çocuklarına gösterilen tek yol ya mesleğe atılmak ya da piyasa için ara eleman olmak” ifadelerini kullandı.
Eğitimci yazar Pervin Kaplan, “Öğrencilerimize matematik ve fen öğretmekte başarısız olduğumuzu görüyoruz” dedi. Sınav başarısında özel ve devlet okullarının arasındaki farka vurgu yapan Kaplan “Devlet okulundaki öğrenciler ücretli öğretmenle eğitim alıyor. Devlette kadrolu istihdam sağlanırsa devlet ve özel arasındaki fark kapatılabilir” dedi.