Eğitimde “yerinde karar" krizi başladı

Mustafa M. Bildircin

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), “Eğitimde yerinde karar” uygulaması kapsamında yüz yüze ve uzaktan eğitim faaliyetlerine ilişkin kararların, “il bazlı değerlendirmeler” sonucunda alınacağını açıkladı.

Okul öncesi eğitim kurumları, ilkokullar ve 8 ile 12’nci sınıflarda ise yüz yüze eğitimin devam edeceği bildirildi. Türkiye’nin Covid-19 haritası artan vaka sayıları nedeniyle büyük oranda kırmızıya bürünürken MEB’in yüz yüze eğitim ve sınav ısrarı tepki çekti.


Eğitimde, “Yerinde karar” uygulaması kapsamında MEB’in 1 Mart’ta kamuoyu ile paylaştığı kriterler, Covid-19 salgınında artan riske karşın güncellenmedi. Vaka sayılarının korkutucu boyuta ulaştığı kentlerde, öğrenci ve veliler valiliklerden yapılacak olası açıklamaya kilitlendi. Ancak henüz hiçbir kent, yüz yüze eğitimin sonlandırılması yönünde karar açıklamadı.

SINAV SEVDASI

MEB’in yüz yüze eğitime ilişkin kararın sorumluluğunu İl Hıfzıssıhha Kurulları’na bırakması, yeni bir karmaşaya neden oldu. Öğrenci ve veliler, karmaşanın giderilmesini, MEB’in sorumluluk almasını talep etti. Her durumda yüz yüze sınava girecek 8 ve 12’nci sınıf öğrencileri ise bu duruma tepki gösterdi.

MEB’in savrulduğunu savunan Eğitim Uzmanı Ali Taştan, “Yan yana çok yüksek riskli iki ilden birinde okullar kapalı iken diğerinde açık bulunuyor. Yine yüksek riskli bir ilde sınavlar yapılırken diğerinde yapılmıyor” diyerek karmaşaya dikkati çekti. Lise 9,10 ve 11’inci sınıfların sınavlarını erteleyen MEB’in, ortaokulları unuttuğunu belirten Taştan, “MEB’in kararsızlığı, yeni bir kaosun ortaya çıkmasına yol açtı” dedi.

Taştan, öğretmen ve öğrencilere düzenli tarama testleri yapılmadan okulların açılmasının büyük risk oluşturduğunu da ifade ederek, “Tarama testlerinin yanı sıra fiziksel eksikliklerin giderilerek okulların eğitim-öğretime başlatılması da daha uygun bir karar olacaktır” diye konuştu.

***

Çorum’da yüz yüze eğitime ara verildi

Yeni önlemlerin ardından yüz yüze eğitime ara veren ilk şehir Çorum oldu. Çorum Valisi Mustafa Çiftçi vaka artışına dikkat çekerek,"Bu nedenle Milli Eğitim Müdürümüz ile görüştüm. Okullarımızda 8, 12. sınıflar, ana sınıfları ve ilkokulların dışındaki diğer ara sınıflarda yüz yüze eğitimden tekrar uzaktan eğitime geçme kararı aldık. Bugün itibarıyla okullarımızda uygulamaya başladık" dedi.