Milyonlarca öğrenci eğitim materyallerine ulaşamazken MEB, 1 milyon TL’ye iki toplantı düzenleyecek. ‘Her şey dahil’ toplantılar tepki çekti: “Materyal ihtiyacı bulunurken toplantıya bütçe ayrılması doğru değil”

Eğitime değil toplantıya yatırım

Mustafa BİLDİRCİN

Milyonlarca öğrenci ve yüz binlerce eğitim emekçisi uzaktan eğitim sürecinin ekonomik yükünü kendi kaynaklarıyla üstlenmek zorunda kalırken Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), beş yıldızlı otelde düzenlenecek toplantılar için kesenin ağzını açtı. Antalya’da, “Bilim Sanat Merkezleri Programlarının Revize Edilmesi ve Yardımcı Ders Materyallerinin Hazırlanması” için ‘her şey dahil’ konseptiyle otelde düzenlenecek beş günlük etkinliğin maliyetinin 1 milyon TL olduğu öğrenildi.

Türkiye’de sosyoekonomik nedenlerle öğrenciler arasında var olan eşitsizlik, Covid-19 salgınıyla daha da derinleşti. Milyonlarca öğrenci, materyal eksikliği nedeniyle uzaktan eğitim sürecine dahil olamadı.

MEB, uzaktan eğitim sürecinde eğitimcileri ve öğrencileri yalnız bıraktığı gerekçesiyle eleştirilerin odağına oturdu. Öğretmenler ve öğrenciler, uzaktan eğitim ile ortaya çıkan kaynak ihtiyacını büyük oranda kendi imkânlarıyla karşılamak zorunda kalırken MEB’in Antalya’da beş yıldızlı otelde düzenleyeceği toplantılar için 1 milyon 51 bin TL’yi gözden çıkardığı bildirildi. Beş yıldızlı otelde düzenlenecek beş günlük etkinlik çerçevesinde iki ayrı çalıştay gerçekleştirileceği belirtildi.

MEB’in, “Bilim Sanat Merkezleri Programlarının Revize Edilmesi ve Yardımcı Ders Materyallerinin Hazırlanması” için düzenleyeceği çalıştaylara 10 genel müdürlük personeli ile 130 öğretmen ve 45 akademik uzmanın katılması planlandı. Program kapsamında ilk toplantı 17-21 Mayıs arasında çevrimiçi düzenlenirken otelde gerçekleştirilecek ikinci ve üçüncü toplantıların tarihleri 14-18 Haziran ve 12-16 Temmuz'da olarak belirlendi.

Toplantılarda konaklamalar, çalıştayların gerçekleşeceği beş yıldızlı otellerde alkolsüz her şey dahil konsepti ile yapılacak. Katılımcılar tek kişilik odalarda kalacak, otellerde çift kişi konaklama serbestliği gelmesi halinde çift kişilik odalarda kalınabilecek. Yalnızca katılımcıların konaklamaları MEB tarafından karşılanacak. Katılımcıların eş, çocuk ve misafirleri için ayrıca bir ödeme yapılmayacak. Katılımcılara sabah, öğlen, akşam yemeklerinin yanı sıra sınırsız meşrubat, sıcak soğuk içecek servis edilecek. Kahve arası verildiğinde meyve, kuruyemiş ve kuru pasta servisi yapılacak. Toplantılara katılacak görevlilerin ulaşım, transfer ve yevmiyeleri Bakanlıkça karşılanacak.

KENDİ TESİSLERİNİ KULLANABİLİRLER

Eğitim Uzmanı Ali Taştan, MEB'in Ankara’da çok sayıda tesisi olduğunu belirterek, toplantılar için beş yıldızlı otel tercih edilmesini eleştirdi. MEB'in salgın sürecinde öğrencilere ve velilere yeterli ekonomik desteği sağlayamadığını vurgulayan Taştan, "İki milyon öğrencinin materyal ihtiyacı bulunurken toplantıya bütçe ayrılması doğru değil" dedi. Taştan, öğrenciler arasında sosyoekonomik nedenlerle var olan eşitsizliğin salgın sürecinde daha da derinleştiğine dikkati çekerek, "Eşitsizliklerin azaltılması, öğrencilerin eğitime eşit olanaklarla erişebilmesi için kaynakların bu dönemde öğrenciler öncelenerek kullanılması gerekir. Bakanlığın gerçekleştirmek zorunda olduğu toplantılar için beş yıldızlı oteller yerine, kendi tesislerini kullanması, gideri olabildiğince azaltması gerekir" diye konuştu.