Eğitim Öğretim Politikaları Kurulu’nun MEB’in görev alanına giren konularda çalışmalar yapması “Eğitimi kim yönetiyor?” sorusunu gündeme getirdi. Eğitimciler MEB’in bu durumdan rahatsız olduğunu söyledi

Eğitimi kim yönetiyor?

MUSTAFA KÖMÜŞ

Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu önceki akşam öğretmenliğin hizmetiçi eğitimine ilişkin bir metin yayımladı. Yayımlanan metnin içeriğinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) görev alanına giren maddeler yer aldı. Bu metnin yayımlanması tekrar ‘Eğitimi kim yönetiyor?’ sorusunu gündeme getirdi. Ayrıca kurulun yine MEB’in alanına giren başka çalışmalar da yürüttüğü öğrenildi. Kurul öğretmen yeterlilikleri üzerine ve öğretmenlik meslek kanunu üzerine de çalışmalar yapıyor.

Konuya ilişkin BirGün’e konuşan eğitimciler MEB’in bu çalışmalardan rahatsız olduğunu dile getirdi.

SON SÖZÜ KİM SÖYLEYECEK?

Özgür Bozdoğan: 24 Haziran seçimlerinden sonra doğrudan Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak kurulan Politika Kurullarından Eğitim Öğretim Politikaları Kurulu en etkin çalışanlarından biri oldu. Politika kurulları iktidarın ve karar verme gücünün nerede olduğunu işaret ediyor ve son sözü kimin söyleyeceğini tüm topluma gösteriyor.
Eğitim-öğretim politikaları kurulu zaman zaman hazırladığı raporlarla ilgili kısa bilgileri kamuoyu ile paylaşarak, MEB bürokrasisi başta olmak üzere tüm kesimlere gücün nerede olduğunu hatırlatıyor.

Doğrudan Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü’nün görev ve sorumluluk alanına giren ve zaten genel müdürlüğün çalışma yaptığı bir alanda bu şekilde açıklama yapılması ile MEB yönetimi işlevsiz ve yetkisiz hale getiriliyor.

Politika kurulu attığı adımlarla MEB yönetiminin önüne geçerek, eğitim alanında yaşanan yönetim tartışmasını derinleştiriyor.

Geçtiğimiz aylarda MEB’in üst düzey bir yöneticisinin birden fazla öğretmenlik meslek kanunu çalışması olduğunu üstü kapalı da olsa kabul etmesi, eğitim alanında yaşanan ‘son sözü kim söyleyecek?’ tartışmasının önemini açığa çıkarıyor.

Eğitim kamusal bir hizmettir ve kamu kurumları eliyle sürdürülmesi gerekmektedir. Bu alanda da sorumlu olan kurum MEB’dir. MEB eğitim hizmetinin düzenli, sürekli, eşit, ücretsiz ve nitelikli olmasını sağlamalıdır.

DAVUL BAKAN'DA AMA...

Ali Taştan: Eğitim Politikaları Kurulu; eğitim çalışanlarını ilgilendiren çok önemli meselelerde çeşitli raporlar hazırlıyor ve Cumhurbaşkanına sunuyor. Son yayımladıkları Mesleki Gelişim Modeli içerisinde öğretmenlere bir kariyer ve ödül sisteminden bahsediliyor. Elbette yayımladıkları içerikte eleştirilecek çok madde bulunuyor. Ancak öncelikli olarak bu kurul ne iş yapar onu konuşmak gerekir.

Ülkemizde eğitim sistemi ile ilgili politikaların kararları 3 Mart 1924’ten beri sadece Milli Eğitim Bakanlığı tarafından alınıyor ve uygulanıyor. Eğitim Politikaları Kurulunun görevleri arasında çeşitli raporlar hazırlamak ve öneride bulunmak olsa da bu uygulama doğru değildir. MEB’in yetkilerini kullanmaları etik değildir.

Ayrıca bu politika kurulunun yeterliliği de tartışmalıdır. AKP’nin eski milletvekili ve Memur Sen’in eski genel başkanının da bulunduğu bu kurulun objektif kararlar alması mümkün değildir. Öğretmenler ve eğitim sistemi ile ilgili önemli kararları Eğitim Politikaları Kurulu verecekse Milli Eğitim Bakanlığı ne işe yarayacak. Milli Eğitim Bakanlığı, Eğitim Politikaları Kurulu’nun gölgesinde kalmıştır. Davul, Sayın Ziya Selçuk’ta, tokmak Eğitim Politikaları Kurulu’nda.