Eğitimi sömürü çarkından kurtarın

Kayhan AYHAN

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, meslek liselerindeki başarıyı döner sermaye gelirlerinin artması ile açıkladı. Eğitim Sen İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Çayan Çalık, bakanın eğitimdeki başarıyı parasal ölçüte indirdiğine dikkat çekerek, "Öğrencileri sömürü çarkının dişlisinde öğüten bu eğitim sisteminden vazgeçilmelidir" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, mesleki ve teknik Anadolu liselerinin döner sermaye işletmesi kapsamındaki gelirlerini son 5 yılda yüzde 995 artırarak rekor kırdığını bildirdi. Özer, yaptığı yazılı açıklamada, "Meslek liselerimiz, döner sermaye kapsamında 2017'de elde ettiği 215 milyon 268 bin liralık geliri son 5 yılda yüzde 995 artışla, 2 milyar 357 milyon 755 bin liraya yükseltti. Böylece tarihi bir rekor elde etti" dedi.

Eğitim Sen İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Çayan Çalık ise bakanın eğitimi parasal ölçütlere indirgemek yerine öğrencilerin gerçek sorunlarıyla ilgilenmesi gerektiğini söyledi. Çalık, "Milli Eğitim Bakanı yaşanan ekonomik krizi işverenler için fırsata çevirmeye devam ederken, Mesleki ve Teknik Liseleri de piyasa koşullarıyla rekabet eden tarzda yeniden düzenliyor. Bir taraftan ekonomik krizle beraber öğrencileri işletmelerin sömürü çarkının parçası haline getirirken, diğer taraftan Mesleki ve Teknik Lisesi öğrencilerini döner sermayeye katkısı üzerinden eğitim öğretimin niteliğine katkı sunmayacak şekilde- parasal ölçütlerle açıklama yaparak, 'başarıyı' buraya indirgiyor. Bakan açıklamasıyla eğitim bakanı olmanın gereklerini yerine getirmek yerine sürekli sayılarla ve rakamlarla başarı öyküsü yazmaya çalışıyor" diye konuştu.

MANİPÜLASYON

Bakanın açıklamalarının bir manipülasyon olduğunu da kaydeden Çalık, "Bir eğitim bakanının eğitimdeki başarıyı şirket tablolarıyla değil, öğrencilerin kişisel gelişimi ve yetenekleri doğrultusunda yapılan eğitimin sonuçlarını referans almalıdır. Kaldı ki; 2017-2022 ekonomik verilerinin sadece dolar ve enflasyonda yaşanan değişim dikkate alındığında 'ekonomik başarıdan' bahsetmek mümkün değildir" ifadelerini kullandı.

"Bakanlığı eğitimin gerçek sorunlarına eğilmeye çağırıyoruz" diyen Çalık şunları söyledi:

"Öğrenciler arasında eğitimden yararlanma süreciyle ilgili yaşanan derin eşitsizliğe bakmaya, bu eşitsizliği ortadan kaldıracak önlemler almaya çağırıyoruz. Her şeyi satılan/alınan bir metaya dönüştüren yaklaşım öğrenciyi ucuz iş gücüne dönüştürüyor. Öğrencileri sömürü çarkının dişlisinde öğüten bu eğitim sisteminden vazgeçilmelidir."