Eğitim öğretim hizmetlerinin başka kurumlara devredilemeyeceği yönündeki yargı kararlarını yok sayan uygulamalara bir yenisi daha eklendi. Ensar Vakfı, TÜGVA, İlim Yayma Cemiyeti gibi kurumların bir araya gelerek oluşturduğu Eğitime Destek Platformu’nun, “Eğitime katkı sağlayacak konuları ele almak” amacıyla düzenlediği toplantıya Zonguldak Çaycuma İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Baş da katıldı. Ensar Vakfı Çaycuma Şube Binası’nda […]

Eğitimi sorun haline getirenler ‘çözümü’ konuştu: Ensar binasında eğitim konuşuldu

Eğitim öğretim hizmetlerinin başka kurumlara devredilemeyeceği yönündeki yargı kararlarını yok sayan uygulamalara bir yenisi daha eklendi. Ensar Vakfı, TÜGVA, İlim Yayma Cemiyeti gibi kurumların bir araya gelerek oluşturduğu Eğitime Destek Platformu’nun, “Eğitime katkı sağlayacak konuları ele almak” amacıyla düzenlediği toplantıya Zonguldak Çaycuma İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Baş da katıldı. Ensar Vakfı Çaycuma Şube Binası’nda gerçekleşen toplantıya İlçe Milli Eğitim Müdürü’nün yanı sıra Eğitim Bir-Sen İlçe Başkanı ve TÜGVA İlçe Temsilcisi’nin de katılması dikkati çekti.

Bünyesindeki öğrenci yurtlarında yaşanan cinsel istismar ve taciz olaylarıyla kamuoyunun gündeminde yer eden Ensar Vakfı’nın Zonguldak Çaycuma Şubesi’nde düzenlenen toplantıya Milli Eğitim Bakanlığı bürokratının da katılması tepki çekti. Birçok dini vakıf ve dernek üyesinin yönetim kurulunda yer aldığı Eğitim Destek Platformu’nun Çaycuma şubesinin sorumlusunun aynı zamanda Ensar Vakfı Çaycuma Şube Başkanı da olan Adem İnan olduğu öğrenildi. Çaycuma’daki bir imam hatip lisesinin müdürünün de yer aldığı toplantıda, “Eğitime katkı sağlayacak konuların” ele alındığı bildirildi. Okullarda, “Kurs, seminer, etkinlik” adı altında öğrencilere yönelik faaliyet düzenlemesi yargı kararlarıyla engellenen Ensar’ın öncülüğündeki toplantının amacı, “İlçedeki okulların sıkıntılarını ve eğitimin durumu ile eğitim öğretime katkı sağlayacak konuları konuşmak” olarak açıklandı.

‘SORUNLAR ENSAR’IN BİNASINDA KONUŞULAMAZ’

Bakanlığın, Danıştay kararlarına rağmen suç işlemeye devam ettiğini savunan Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, tepkisini şu sözlerle dile getirdi:

“Ensar Vakfı Çaycuma Şube Başkanı nasıl bir yetkiye sahipse bir çağrısıyla İlçe Milli Eğitim Müdürü, Eğitim Bir-Sen İl Başkanı, TÜGVA ilçe temsilcisi, Türkiye Diyanet Vakfı İlçe Temsilcisi, İlim Yayma Cemiyeti İlçe Temsilcisi, toplantıya katılıyor. İlçe Milli Eğitim Müdürü o ilçede yaşayan tüm velilere, öğrencilere, eğitim ve bilim emekçilerine, yurttaşlara eşit uzaklıkta olmak zorundadır. Eğitimle ilgili sorunların konuşulacağı yerler Ensar’ın binaları değil okullardır.”

‘EĞİTİM MEB’İN SORUMLULUĞUDUR’

MEB’in dini yapılar, vakıflar, dernekler ve sermaye ile imzaladığı protokollere karşı hukuki mücadeleyi sürdüreceklerini anlatan Aydoğan, protokollerin Anayasal suç olduğunu ve çocuk hakkı ihlaline yol açtığını söyledi. Eğitim Sen’in, Bakanlığın Ensar ve Hizmet Vakfı ile imzaladığı iki ayrı protokole açtığı davayı kazandığını vurgulayan Aydoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Danıştay MEB’e, eğitimin devletin sorumluluğunda olduğunu üçüncü kişilere devredilemeyeceğini kararda belirtti. Hatta Hizmet Vakfı protokolüne ilişkin kazandığımız davada bu protokoller ve iş birlikleri ile ideolojik çalışma yürüten, eğitimci kimliği taşımayan yapılara öğrencileri teslim etmenin çocuk hakkı ve eğitim hakkı ihlali olduğu vurgusu da yer aldı. Protokollerin durdurulmasına yönelik uyarıyı da yapmamıza rağmen Bakanlık, Ensar ve benzerleri ile protokoller imzalamaya, il, ilçe milli eğitim müdürlükleri üzerinden yapılan etkinliklere, iş birliklerine göz yummaktadır. Kamusal eğitim MEB’ in sorumluluğudur, Ensar’a devredilemez.”